Fiskere truet af bundpriser

Priserne på konsumfisk har hele 2013 været i frit fald. Vel at mærke de priser fiskerne får for deres fangster.

- Man tror, det er løgn, når man ser friskfangede rødspætter solgt for 72 øre. Man sælger fisk i dag til samme niveau, som man gjorde, da jeg fik min første båd for 40 år siden, siger Børge Larsen, fisker og formand for Hundested Havn I/S.

Han kalder det en katastrofe, at de priser, fiskerne får, på et år er faldet med 50 procent. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

- Jeg kan kun bekræfte, at fiskerne får for lidt for deres fisk. Det er rigtigt, at danske fiskere er utrolig hårdt ramt, siger auktionsmester Lasse Nordahl, Fiskeauktion Danmark i Gilleleje.

Der er flere årsager til de lave priser. Næsten alle danske fangster går til eksport, og her er man ramt af krisen i Sydeuropa. Et andet problem er pangasius - fisken, som bliver opdrættet i Vietnam og Thailand.

- Pangasius ødelægger ufattelig meget for danske fiskere. Den sælges under produktionsprisen via støtteordninger, og det kan vores rødspætte ikke konkurrere med. Selv om pangasius er en møgfisk, siger Lasse Nordahl.

På fiskeauktionen i Gilleleje svinger kilo-prisen for rødspætter lige nu fra tre til seks kroner. Det undrer Børge Larsen, at samme fisk stiger til 20 kroner hos fiskehandleren. Fiskernes bundpriser har nemlig ikke ændret detailprisen.

I organisationen Danske Fiskehandlere vil man dog ikke tage en skurkerolle.

- Danske fiskehandlere afgør ikke nogen priser, når 95 procent går til eksport syd for grænsen. Men prisen på rødspætter er historisk lav, og fiskerne får ikke en værdig pris lige nu, siger sekretariatsleder David Kock Mouritzen fra Danske Fiskehandlere.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

John Schmidt Andersen

Før ville ingen investere i Vinge – nu står kommune med flere tilbud på hånden

40_percent

playSverige åbner grænsen for skilsmissebørn med ledsager

rungsted havn

Medarbejder sendt hjem efter sag om svindel i Rungsted Havn

opholdsforbud på christiania

Christiania lukker sig selv med hegn efter opholdsforbud

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere