Festivalens badesø er en bakteriebombe

Badesøen på Roskilde Festivalen er rig på bakterier, viser en test. De næste tre dages badende festivalgæster vil næppe gøre vandet renere. Det skriver metroXpress.

Selv om festivalpladsen er fyldt med mennesker i parykker, bodypaint og strutskørter, lægger man mærke til ham med det samme.
Med en lang stang med et bæger for enden over skulderen ligner mikrobiolog Lars Hestbjerg Hansen mere en, der er på vej på fisketur, end en festivalgæst. Han skridter målrettet ned mod festivalens badesø med sine tre bægre til at indsamle prøver i.
»Nu bliver det spændende, om nogen kommer efter os,« siger han til metroXpress.
Han hiver gummihandskerne på i et snuptag og bevæger sig ud på den korte badebro for at få første prøve i koppen. Vandet ser en smule lysegult ud, når han holder det op mod lyset. Anden og tredje prøve fra henholdsvis bådehus og søens strand får han hjem lige så rutineret, mens to livreddere i gule veste følger ham mistænksomt med øjnene.
Et par festivalgæster, der ligger og slikker sol på stranden, spørger, hvad han laver, og han svarer venligt, at han tjekker, hvor rent vandet er.
»Kom lige tilbage og sig det, når du har fundet ud af det,« beder en af pigerne.
Imens kaster en fyr sig lykkelig ud i det lyseblå vand. Øjeblikket efter har han vendt bunden i vejret på sig selv, og kun hans ben og en smule af et par røde badeshorts stikker op af vandet. Han er tydeligvis ikke bekymret for vandets renhed.
Men det burde han måske være. To dage senere er svaret nemlig parat fra laboratoriet på biologisk institut på Københavns Universitet, og resultatet er ikke appetitligt.
»Det er slet ikke så slemt som spildevand, men mængden af colibakterier ligger langt over de grænser, man normalt sætter for badevand,« fortæller Lars Hestbjerg Hansen.
Normalt er badevand af ringe kvalitet, hvis antallet af colibakterier ligger over 1000 per 100 milliliter. Men to af prøverne fra badesøen har hele 9.000 kolibakterier i en mængde vand, der altså ikke er større en god tår af en fadøl.
»Colibakterier i sig selv gør ikke nødvendigvis folk syge, men de viser at der kan være fækalier (afføring, red.) i vandet,« siger han og tilføjer, at det kan komme fra fugle eller andre dyr, men at det sandsynligvis er badegæsterne selv, der har slæbt dem med ned i vandet.
Og da prøverne blev taget allerede tirsdag, regner biologen ikke med, at antallet af kolibakterier ligefrem falder resten af festivalen.
Til spørgsmålet om, hvorvidt Lars Hestbjerg Hansen selv ville turde bade i det, griner han lidt.
»I ædru tilstand? Ja, jeg ville nok godt turde, hvis jeg holdt hovedet over vandet. Men jeg ville ikke have lyst,« siger han til metroXpress.

Roskilde kommune er ikke bekymret
Det er Roskilde Kommune, der holder øje med bakterierne i badesøen. MetroXpress har talt med agronom Anne Grethe Jørgensen fra kommunens afdeling for Natur og Miljø om badevandet.

Hvad siger I til, at badevandet i søen måske ikke er så rent?
»Vi har taget prøver igennem flere år, hvor der ikke har været noget galt. Og de prøver vi har, giver os ikke grund til at tro, at det i år skulle være anderledes end de andre år med samme vejrsituation.«

Har I selv testet vandet i søen?
»Vi har et certificeret laboratorium, der tager prøver for os. Det foregår ved at man bruger resultater fra de forgående år med samme vejrforhold til statistisk at udregne, hvor ren søen er. Det er en langsommelig metode, men det er den eneste sikre, og den bedste metode af dem, vi må bruge som myndighed.«

Vil I reagere på resultatet?
»Det er vigtig for os som myndighed at være sikker på, at vi holder standarden. Derfor kan vi kun bruge resultater fra de godkendte metoder, og den, du nævner, er ikke godkendt. Men vi er da interesserede i, hvis der er hurtigere måder at måle det på. Så det vil jeg da kigge på en gang til.«

Sådan testede vi
Lars Hestbjerg Hansen, lektor ved biologisk instituts sektion for mikrobiologi på Københavns Universitet, tog i alt tre prøver fra søens bådehus, strand og badebro tirsdag den 29. juni. De indeholdt hver især henholdsvis 3.000, 9.000 og 9.000 coli-bakterier (af bakterien E. coli) per 100 milliliter vand. Badevand betegnes som ringe kvalitet ved 1000/100 milliliter.
Bakterierne er målt ved hjælp af MPN-metoden, der er en statistisk metode til at måle bakteriemængder på. Dog er der her kun taget tre prøver i modsætning til de 20 prøver, man normalt tager over en hel sæson. Metoden er endnu ikke godkendt til at blive brugt af myndighederne.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik