Festivalaflysning rammer foreningslivet: Boldklub mister 1 million kroner

Konsekvenserne af den aflyste Roskilde Festival rækker længere end selve festivalugen.

Opdatering: Et flertal i Folketinget er nu blevet enige om at give 50 millioner kroner til idrætsforeninger, som er ramt af, at de ikke kan tjene penge ved at hjælpe ved store arrangementer.

En forlængelse af forbuddet mod store forsamlinger har sat en stopper for sommerens mange festivaler. Og aflysningen af Roskilde Festival får også konsekvenser andre steder end på Dyrskuepladsen.

En helt masse foreninger i og uden for Roskilde sender nemlig frivillige til festivalen, og det økonomiske overskud fra deres arbejde sendes tilbage til foreningerne. 

Det gælder blandt andet den lokale KFUM's Boldklub, som plejer at hive intet mindre end en million kroner hjem fra festivalen:

Foreningslivet i Roskilde kommer til at savne indtægter

- Så det vil jo betyde den her gang, at vi kommer til at mangle en million, siger fodboldklubbens formand, Allan Markussen, til TV 2 Lorry.

KFUM's Boldklub Roskilde har været med på Roskilde Festival i hele 48 år, og de seneste år har de drevet burgerbaren Dixie Burger med 400 frivillige.

Den manglende million kroner fra årets Roskilde Festival vil ifølge formanden ikke få konsekvenser i år, for de budgetterer ikke med pengene på forhånd. 

 Allan Markussen, KFUM's Boldklub Roskilde
 Allan Markussen, KFUM's Boldklub Roskilde
Foto: Leif Danielsen - TV 2 Lorry

Det får det til gengæld næste år. 

- Helt konkret kommer det til at betyde, at nogle af de tilbud, som vi har til vores børn og unge mennesker - udlandsture, træningslejre og så videre - kommer vi sandsynligvis til at droppe næste år, siger han. 

Spejdergruppe skærer "alt det fede"

Også hos Bjarke Gruppe, som er en gruppe af blå spejdere i Roskilde, får festivalaflysningen økonomiske konsekvenser.

Kenneth Bojsen Møller, Bjarke Gruppe 
Kenneth Bojsen Møller, Bjarke Gruppe 
Foto: Leif Danielsen - TV 2 Lorry

Kenneth Bojsen Møller er én af dem, der har været med gruppen på festival i mange år.

Han vurderer, at de plejer at kunne tage 60 - 80.000 kroner med hjem i overskud fra festivalen, hvor de fungerer som campingvagter.

- Der er ingen tvivl om, at det er det fede spejderarbejde, vi kommer til at skære ned på: De fede ture og gratis kurser til ledere og børn. Det går der nok noget tid, før vi kommer til at gøre igen, siger Kenneth Bojesen til TV 2 Lorry. 

Hverken spejdergruppen eller KFUM's Boldklub Roskilde har lyst til at skrue op for deres kontingenter for at dække hullet fra festivalen. 

Formanden for Kultur- og Idrætsudvalget i Roskilde kalder aflysningen af festivalen "en katastrofe for hele Roskilde Kommune". 

Det rammer ifølge ham både foreningerne og i nogen grad handelslivet, og det sker oveni coronakrisens andre konsekvenser. 

- Vi er udfordrede på mange andre områder i forhold til den her krise, så selvom jeg meget gerne ville, så bliver det nok ikke foreningerne, der får den første hjælpepakke, siger Claus Larsen til TV 2 Lorry. 

quote Helt konkret kommer det til at betyde, at nogle af de tilbud, som vi har til vores børn og unge mennesker - udlandsture træningslejre og så videre - kommer vi sandsynligvis til at droppe næste år. 

 Allan Markussen, formand, KFUM's Boldklub Roskilde

De frivillige foreninger bliver kontaktet 

Årets Roskilde Festival skulle have markeret dens 50 års jubilæum, men må altså nu udskydes til næste år. 

Også herfra lyder meldingen, at det får konsekvenser bredt. 

Roskilde Festival er non-profit, og uden årets festival har de intet overskud at give videre. 

Men festivalens talskvinde, Christina Bilde, fortæller, at de udover samarbejdspartnere, kunstnere og festivaldeltagere også vil tage fat i de frivillige foreninger for at høre, hvordan de på andre måder kan hjælpe hinanden. 

- Det er meget vigtigt for os, at de på én eller anden måde kan komme godt videre. Det er næsten forkert at sige, for det bliver ikke let. Men vi vil gøre alt for, at vi kan finde ud af noget sammen, siger hun til TV 2 Lorry.

Du kan få hele overblikket over aflyste og udskudte begivenheder her,

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

"Det er både sundt og nærende for vores fælles forståelse af hinanden og vores kultur at få indblik i de andres sprog," siger sprogforsker Michael Ejstrup.

Forskningsprojekt søger dialekter: "Nordsjællandsk er en af de mest diverse ting indenfor sprog"

Tegning af Moen bynavne

Har du også undret dig? Her er forklaringen på sære bynavne i Lorryland

60_percent

playDigteren Peter Laugesen om klimaforandringerne: Det er trist at være magtesløs tilskuer

Bakken

playBakken får ny forlystelse - bliver den første af sin slags i Nordeuropa

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere