Fertilitetslæge: Kvinder ikke klar til familieliv

Flere og flere kvinder tæt på 40 søger rådgivning om, hvor længe de udskyde at få deres første barn. 'En Ken og Barbie-generation', mener speciallæge.

Der er gang i butikken i Fertilitetsrådgivningen på Rigshospitalet. Men flertallet af de kvinder over 35 år, som søger rådgivning, kommer ikke for at få hjælp til at blive gravide. De kommer i stedet for at høre, hvor længe de kan vente med at få det første barn.

Det viser en ny undersøgelse, skriver Kristeligt Dagblad.

Undersøgelsen omfatter 340 kvinder fra Storkøbenhavn, som selv har opsøgt rådgivningen og svaret på et spørgeskema. Kvinderne svarer alle, at de godt ved, at deres fertilitet falder drastisk med alderen. Alligevel vil de fleste af kvinderne gerne have to børn eller flere - på et tidspunkt. Kvinderne i undersøgelsen er i gennemsnit 37,4 år.

Undersøgelsen sætter lys på et alvorligt og voksende problem, nemlig at alt for mange kvinder har helt urealistiske forventninger til, hvor længe de kan vente med at få børn. Det mener den ansvarlige speciallæge bag undersøgelsen, Kathrine Birch Petersen.

- Rigtig mange kvinder er ikke klar til familielivet selv i en høj alder. Og det gælder uanset, om man er single eller har en partner. De føler ikke, de har rejst det, de vil. De er ikke nået langt nok med karrieren. De frygter tab af personlig frihed og fokuserer generelt meget på negative historier om, at livet slutter, når man får børn, siger hun til Kristeligt Dagblad.

Oveni det kommer stigende forventninger til, hvor økonomisk parat man skal være. Lejligheden skal være stor nok, bilen skal være ordentlig. Der må ikke være nogen halve løsninger, lyder det fra Kathrine Birch Petersen.

- Det er en Ken og Barbie-generation, som er opfostret med stereotype billeder af, hvordan det perfekte liv ser ud. Og derfor har mange af disse kvinder og deres mænd helt urealistisk høje krav til livet både før og efter børnene. Og dem har mange svært ved at leve op til, siger hun til avisen.