Fem tips: Sådan stemmer du på den rigtige kandidat

Få fem simple tips til at finde ud af, hvordan du får sat din stemme på den rigtige kandidat til kommunalvalget.

Der er næppe tale om et Sophie's choice, men nu skal du beslutte dig for, hvem du vil stemme på til kommunal- og regionsrådsvalget.

Ved du det endnu?

Vi har samlet fem simple tips til at finde ud, hvordan du får sat din stemme på den rigtige kandidat.

Alle fem tips er samlet i en video nederst i artiklen.

  • Tip 1 Kandidattest, men...

Mange ville sikkert ønske, at det hele kunne være overstået med en hurtig kandidattest. Når du har svaret på en række spørgsmål, finder testen ud af hvilke kandidater du er mest enig med. 

Du kan tage TV 2 Lorrys kandidattest her.

Men kandidattesten er mest bare et godt sted at starte. Testen virker ved at alle politikerne først selv har taget testen og erklæret sig mere eller mindre enige i forskellige påstande. 

Og nogle gange kan selv politikerne have svært ved at huske præcis, hvor enige eller uenige de er med forskellige politiske retninger:

På Twitter delte byråds-kandidat Rasmus Eliasen - med glimt i øjet - sit resultat fra kandidattesten, hvor han kun næsten blev helt enig med sig.
På Twitter delte byråds-kandidat Rasmus Eliasen - med glimt i øjet - sit resultat fra kandidattesten, hvor han kun næsten blev helt enig med sig.

Man skal samtidigt være klar over, at den "enighed" testen kommer frem til, kun er baseret på de udvalgte 26 spørgsmål og at der kan gå flere nuancer tabt. 

Hvis jeg foreksempel blev mest enig med Troels Toft Nielsen fra Socialdemokratiet i Roskilde, ville jeg samtidigt blive mest uenig med Danny W.B. Pedersen fra Alternativet.

Men de to kandidater taler begge varmt for grøn omstilling, klimabevidsthed og bæredygtig udvikling.

  • Tip 2 Google er din ven

Det næste og meget oplagte trin til at finde ud, om du har fat i den rigtige kandidat er at Google dem.

Mange kandidater har allerede brugt nogle år i byrådet, så det er godt givet ud, at bruge noget tid på at få genopfrisket deres fortid i lokalpolitik.

Så kan man foreksempel blive mindet om, at borgmesteren på Frederiksberg, Simon Aggesen fra Det Konservative Folkeparti, har været anklaget for boligspekulation.

Eller at Ishøjs borgmester, Ole Bjørstorp, dengang valgt ind for Socialdemokratiet, blev afsløret i at bruge sin skatteyderbetalte borgmesterbil i sin fritid, hvilket var ulovligt.

Hvis personsager ikke interesserer dig, kan du læse op på, om de forskellige kandidater været imod ting, som du egentlig selv er for. 

  • Tip 3 Den gode valgdebat

På TV 2 Lorrys hjemmeside kan man finde alle de valgdebatter, som vi er vært for, også efter de har været sendt.

I valgdebatterne kan du opleve din favorit kandidat live eller opleve hvordan konkurrencen klarer sig.

Når du ser valgdebatten så læg især mærke til to ting.

1. Tåler mærkesagerne "ikke-testen".

Siger politikerne noget, som egentlig er værd at diskutere, eller er deres mærkesager nogle, som alle i virkeligheden kan være enige om.

"For Venstre er det vigtigt, at Albertslund bliver en børnevenlig by".

Kan man mene at Albertslund ikke skal være en børnevenlig by?

"Vi skal have styr på økonomien"

Kan man mene at man ikke skal have styr på økonomien?

2. Hvordan?

Det er også værd at lægge mærke til, om politikerne kan komme med konkrete bud på, hvordan de opnår de mærkesager, som de taler så varmt for.

Al politik er et spørgsmål om prioritering og i sidste ende bliver den prioritering dikteret af et budget. Derfor vil debatterne tit handle om, hvordan nogle områder skal styrkes, som regel på bekostning af at man fjerner penge fra andre områder.

Så når politikerne gerne vil have flere penge til at gennemføre en mærkesag, hvor skal pengene så komme fra?

meme kv maan 2

  • Tip 4 Overblikket

Der kan være alle mulige emner oppe at vende til et kommunalvalg. 

Du kan få et overblik over de vigtigste politiske sager i TV 2 Lorrys analyse-artikler. Hvis du bruger søgefeltet, skal du bare skrive ”valg i og så kommunens navn”. Du kan også følge det her link.

Det er værd at tjekke op på, hvad de vigtigste temaer er, for så kan du holde øje med hvordan din kandidat forholder sig til dem – hvis de gør.

Udover vigtige temaer, kan du også se, hvad kommunen har truffet af beslutninger de sidste fire år. Hvad ville du sige til, hvis din kandidat har stemt for en skattestigning?

I Hørsholm betød en skattestigning at det i 2021 kostede 300 kroner mere om måneden at bo i kommunen.

  • Tip 5 Alliancer

Det er ikke altid de partier der får flere stemmer, der får flest pladser i byrådet og på den måde bestemmer mest.

Partierne kan gå sammen i valgforbund; Politiske alliancer. I et valgforbund deles man om stemmerne og din stemme på et parti kan ende med at gå til et af de andre partier i alliancen.

Forklaringen på hvordan det hænger sammen, får du i den her video:

Tjek op på om det parti der får din stemme er i alliance med et parti, som du i hvert fald ikke vil give din stemme til.

Især i lokalpolitik bliver der lavet alliance på kryds og tværs. I Tårnby kan du stemme på Nye Borgerlige og hjælpe kandidater fra Radikale Venstre ind

Hvis du er mere til video, kan du se alle tips'ne her:

Guide: "Hvem skal jeg stemme på?"

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik