Fem plejehjem får besøgsforbud på grund af coronaudbrud

Fem plejehjem i TV 2 Lorrys område har fået indført besøgsforbud. Det betyder, at der som udgangspunkt ikke må komme besøgende.

(Arkivfoto) Flere plejehjem i hovedstadsområdet har fået indført forbud mod besøg. Her et foto fra plejehjemmet Nymosehave i Gentofte fra før mundbind og visir blev fast inventar blandt personale og beboere. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Styrelsen for Patientsikkerhed har indført besøgsforbud på fem plejehjem i TV 2 Lorrys område, hvor der er konstateret smitte med coronavirus.

Det oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed ifølge Ritzau.

Fire af de seks ramte plejehjem befinder sig i området omkring København, hvor der tirsdag blev indført skærpede coronatiltag.

Der er tale om et plejehjem i Hvidovre, to på Frederiksberg og et i København.

Derudover er der indført besøgsforbud på et plejehjem i Lejre Kommune samt et i den jyske kommune Varde.

Læs også De ældre rammes igen: Besøgsforbud på plejehjem

- Et besøgsforbud er et alvorligt indgreb i privatlivet, som både de ældre og deres pårørende bliver påvirket af, siger Anette Lykke Petri, overlæge og konstitueret direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed, i en pressemeddelelse.

- Derfor skal det kun benyttes, når det er absolut nødvendigt. Det er vi i Styrelsen for Patientsikkerhed meget opmærksomme på.

Der er allerede indført et delvist besøgsforbud for plejehjem i 17 kommuner i Storkøbenhavn. Her skal besøg foregå udendørs. 

Med tirsdagens besøgsforbud på de fem plejehjem i TV 2 Lorrys område er besøg som udgangspunkt forbudt - uanset om de foregår inde eller ude.

Ingen besøgende på plejehjemmet - med få undtagelser

Et udbrud af coronavirus defineres af styrelsen sådan, at der er mindst ét tilfælde af coronasmitte blandt enten beboere, ansatte eller begge dele.

I en pressemeddelelse står der, at der blandt andet i hovedstadsområdet er tale om "udbrud, hvor flere beboere er blevet smittet".

På et pressemøde tirsdag lød det ligeledes fra Anette Lykke Petri, at der er registreret "deciderede udbrud" på bestemte plejecentre, hvilket har fået styrelsen til at indføre forbud mod besøg.

Læs også Josefine må ikke besøge sin mormor på plejehjem - nu skyper de i stedet

Et besøgsforbud betyder, at der som udgangspunkt ikke må komme besøgende på plejehjemmet.

Der er dog enkelte undtagelser. De nærmeste pårørende må fortsat gerne komme på besøg, ligesom der må aflægges besøg i kritiske situationer.

Lørdag indførte Styrelsen for Patientsikkerhed besøgsrestriktioner på alle plejehjem i 17 kommuner i hovedstadsområdet.

Modsat besøgsforbud indføres restriktioner ikke på enkelte plejehjem men i hele kommuner.

Restriktionerne kan eksempelvis betyde, at besøg skal foregå udendørs.

På kortet herunder kan du se, hvilke 17 kommuner der er underlagt de skærpede restriktioner:Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik