Fem fantastiske fællesskaber er nomineret til pris og 100.000 kroner

Juryen har voteret, og nu er fem fællesskaber blevet nomineret til Årets Fantastiske Fællesskab 2019.

Det er væltet ind med ansøgninger om at blive årets mest fantastiske fællesskab - og dermed vinde 100.000 kroner.

Nu har juryen talt - og fem fællesskaber i Hovedstadsområdet er nomineret og går dermed videre i konkurrencen om hæderen og de mange penge.

Juryen, der står bag udvælgelsen af de fem nominerede, har udvalgt de nominerede ud fra, hvilke fællesskaber der mest originalt rækker ud og skaber mest positiv forandring i deres lokalområde.

- Jeg glæder mig over, at vi på TV 2 Lorry endnu en gang kan være med til at hylde mangfoldigheden og de mange fællesskaberne fra Halsnæs i nord til Køge i syd.

- Fællesskaberne, som vi i juryen har udvalgt, har den fællesnævner, at de alle rækker ud og griber ind i hverdagsproblematikker og sociale udfordringer på en måde, som er med til at inspirere og sprede budskabet om, at næsten alt kan løses, når bare man står sammen, siger TV 2 Lorrys direktør Morten Kjær Petersen, som er en del af juryen.

Juryen bag Fantastiske Fællesskaber 2019

  • Peter Giacomello, sekretariatschef, Tuborgfondet
  • Sarah Mahfoud, professionel bokser og vinder af Vild Med Dans
  • Louise Adrian, leder af Fangekoret gennem 25 år og vinder af Fællesskabsprisen 2018
  • Morten Kjær Petersen, direktør hos TV 2 Lorry
En næsten samlet jury bag Fantastiske Fællesskaber 2019. Fra venstre: Sekretariatschef hos Tuborgfondet Peter Giacomello, professionel bokser og vinder af Vild Med Dans, Sarah Mahfoud og direktør hos TV 2 Lorry Morten Kjær Petersen.
En næsten samlet jury bag Fantastiske Fællesskaber 2019. Fra venstre: Sekretariatschef hos Tuborgfondet Peter Giacomello, professionel bokser og vinder af Vild Med Dans, Sarah Mahfoud og direktør hos TV 2 Lorry Morten Kjær Petersen.
Foto: Anders Fisker Jørgensen - TV 2 Lorry

Selvom en jury nu har udvalgt de fem fællesskaber, som er nomineret til Fællesskabsprisen, er det dig, der bestemmer, hvem der i sidste ende skal modtage de 100.000 kroner, som kan løfte og udbrede fællesskabet endnu mere.

Det sker, når vi åbner for afstemningen den 4. november. Det fællesskab, der kan mobilisere flest stemmer, kåres som Årets Fantastiske Fællesskab 2019 ved en prisoverrækkelse fredag den 22. november.

Her er de nominerede:

Halsnæs Affaldshelte er nomineret for deres særegne og 100 frivillige indsats for at få flest muligt til at involveres sig i at samle affald i deres nærområde.

- Hvor fantastisk! Hele Halsnæs bliver lykkelige over at høre det her! Det er jeg virkelig glad for. Det betyder meget for mig og os. Vi har kæmpet for det her i flere år og gjort en kæmpe indsats for at rydde op på Halsnæs, siger Annemette Rosenborg Eriksen, som er initiativtager til Halsnæs Affaldshelte og tilføjer: 

- Vi er alle typer mennesker, der samles om det her – private, erhvervsliv og kommunen bakker alle sammen op. Det er et kæmpe fællesskab. Jeg synes, det er fantastisk, at noget så skamfuldt som at samle skrald, kan bliver anerkendt og hyldet på den her måde, at andre kan se mening i det.

Halsnæs Affaldsheltes initiativtager Annemette R. Eriksen.
Halsnæs Affaldsheltes initiativtager Annemette R. Eriksen.
Foto: Facebook / Privatfoto

Mad med Hjertet er et fællesskab, som tilbereder gratis måltider til mennesker, som er ramt af kritisk sygdom eller dødsfald i den nære familie.

Juryen nominerede Mad med Hjertet for deres ildhu og fokus på at hjælpe borgere i nærmiljøet på en dejlig konkret måde.

Desuden lagde juryen vægt på fællesskabets evne til at involvere frivillige og tilbyde et socialt netværk med maden som centrum - uanset kulturelle forskelligheder, socialt ophav og aldersforskelle.

- Jeg får helt kuldegysninger. Det er en kæmpe anerkendelse af hele projektet, og det behov, vi har ramt og alle de mennesker og lokale supermarkeder, der er involveret i det.

- Vi vil rigtig gerne involvere flere i at hjælpe andre mennesker i krise ved at lave skønne måltider til dem og samtidig gøre bekæmpe madspilde i vores område, og det vil nomineringen gøre en stor forskel for at komme ud med, siger Pernille Rask fra Mad med Hjertet.

Mad med Hjertet holder til i Sognegården til Kokkedal Kirke og hjælper familier i Nordsjælland.
Mad med Hjertet holder til i Sognegården til Kokkedal Kirke og hjælper familier i Nordsjælland.
Foto: Facebook / Privatfoto

Elderlearn er et københavnsk fællesskabskoncept, der binder unge udenlandske sprogstuderende sammen med ældre københavnere med det formål at lære den sprogstuderende bedre danskkundskaber og sprede glæde og øge trivslen hos de ældre.

Fællesskabet er gratis for begge parter og er baseret på udelukkende frivillighed.

- Det er fantastisk at få en bekræftelse af, at der bliver sat pris på den forskel, vi gør. Det er et skulderklap til alle vores frivillige, at nogen kan se det livsbekræftende, der opstår i møderne mellem unge og gamle, siger Nicklas Stenfeldt fra Elderlearn om nomineringen.

- Vi har 450 unge udenlandske sprogstuderende på venteliste, men mangler ældre at matche dem med. Her er TV 2 Lorry guld værd som partner. De unge taler hver dag med mange og er på de sociale medier, mens mange ældre sidder bag en lukket dør og omgås meget få, og de er heller ikke er digitale. Men de ser fjernsyn, og når vi har været på deres foretrukne kanaler, kommer der mellem 20 og 70 nye ældre til os og vil være med, tilføjer han.

Elderlearn holder til i København
Elderlearn holder til i København
Foto: Elderlearn.dk

Bryd Unges Ledighed NU er et fællesskab, som hjælper udsatte unge ud af ledighed.

Det sker gennem frivillige mentorer, som får unge til at finde vej ind i et fællesskab, som kan virke lukket. Initiativet er lokalt forankret i København og fællesskabet er der, hvor de unge er.

- Det er en kæmpe anerkendelse af den måde, vores frivillige mentorer lykkes med at forandre vores unges liv. Det betyder meget for os at kunne stille vores viden til rådighed for andre og kunne fortælle flere, at 71procent af vores mentorer lykkes med opgaven om at hjælpe unge uden egne netværk i job. Det er en vanvittig høj effekt, siger Thomas Møller-Hansen som er en del af initiaivet.

- Vi vil gerne vise flere, at man hverken skal være et helt specielt menneske for at gøre en effektiv forskel, eller at man skal bruge sit halve liv på det, tilføjer han.

 
 
Foto: Facebook / Privatfoto

Repair Café Nørrebro arbejder målrettet for at reducere affald, ændre forbrugsmønstre og skabe viden om og lyst til grøn omstilling. Og så kæmper de mod ”Smid-ud-og-køb-nyt”-mentaliteten gennem samvær og besøgende, når flokken af frivillige reparerer stort og småt af forskellig art.

- Vi er ikke en butik, hvor man kan aflevere sine ting og hente dem repareret. Hos os bliver man og hygger med os, og vi ser flere og flere, der gerne vil bidrage imens. ”Hvis I kan lappe den her bukselomme, kan jeg måske lodde noget andet imens?” eller ”Mens I fikser den her køkkenmaskine, kan jeg så hjælpe med at håndsy noget imens?”, lyder det fra Arlette Bentzen, som glæder sig over, at initiativet nu er blevet nomineret til Årets Fantastiske Fællesskab 2019.

Repair Café Nørrebro
Repair Café Nørrebro
Foto: Facebook / Privatfoto

Om Fantastiske Fællesskaber

Fantastiske Fællesskaber hylder alt det, vi danskere har og gør sammen.

Det er er projekt, der styrker sammenhængskraften og civilsamfundets betydning i vores landsdele.

Projektet inspirerer til at skabe nye fællesskaber og udvikle dem, vi allerede har.

 

Fantastiske Fællesskaber er et samarbejde mellem TV 2 Regionerne, Tuborgfondet, Lokale og Anlægsfonden og Made By Us.

 

Læs mere om Fantastiske Fællesskaber her.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik