Fejlprøver giver strandkommuner nyt håb

De tre nordsjællandske kommuner Halsnæs, Gribskov og Helsingør får muligvis de 11 blå flag tilbage, som kommunerne sidste år mistede på grund af for mange tarmbakterier, de såkaldte E.colibakterier, i badevandet. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.
Miljølaboratoriet Milana har undersøgt deres analysemetode for de nordsjællandske strande og er kommet frem til, at man i analyserne talte andre bakterier med.
- Vores konklusion blev, at den anvendte metode giver falske positive resultater, forklarer civilingeniør i Milana Henrik Olsen, der understreger, at firmaet brugte en af By- og Landskabsstyrelsens to anbefalede metoder.
De bakterier, som ved en fejl blev talt med, er nogle naturligt voksende arter, der ikke skyldes spildevandsudledning. De findes typisk i søer, men kan også findes ved strande med å-udløb. Derfor kan man ikke længere konstatere, at badevandet ud for de 11 nordsjællandske strande er forurenet.
By- og Landskabsstyrelsen har efterfølgende trukket analysemetoden tilbage, og det har været medvirkende til, at Friluftsrådet nu overvejer, om de nordsjællandske strande skal have deres blå flag tilbage.
- Vi er overvejende positive, men den endelige beslutning skal tages af en international jury, og de er meget strikse, da vi jo har et brand, der skal beskyttes, siger Blå Flag-konsulent Irene Lauridsen fra Friluftsrådet til Frederiksborg Amts Avis.
Hun forventer, at den internationale jury træffer en beslutning inden udgangen af april.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik