FDM: Dårlig skiltning ved vejarbejder er skyld i mange ulykker

Bilistorganisationen FDM har fundet flere eksempler på dårlig skiltning ved vejarbejder og efterlyser nu bedre tilsyn for at undgå trafikuheld.

Foto: Linda Kastrup / Ritzau Scanpix

Hver femte gang, der sker en ulykke ved et vejarbejde i hovedstadsområdet, så er vildledende og manglende skilte og afmærkninger en medvirkende årsag, mener bilistorganisationen FDM.

Hvis skiltningen eller afmærkningen er upræcis eller forkert, så er der risiko for, at det går galt

Denis Lange, FDM

FDM har været har været ude ved flere vejarbejder, og her oplever FDMs eksperter, at fejlagtig, forvirrende eller direkte ulovlig skiltning langtfra er et særsyn, når bilisterne passerer.

Og det giver farlige situationer i trafikken. Ifølge FDM er den dårlige skiltning en medvirkende årsag til hver femte uheld ved et vejarbejde.

Ved et af vejarbejderne blev bilisterne blandt andet mødt med modstridende skilte om vognbaneskift og sammenfletning. Ved to andre vejarbejder ledte vejstriber ligefrem bilisterne direkte ind i en afspærring.

Og det er problematisk, mener juridisk konsulent i FDM, Dennis Lange

- Bilister skal naturligvis overholde skiltningen, og passe på hinanden og dem, der arbejder ved vejen. Men hvis skiltningen eller afmærkningen er upræcis eller forkert, så er der risiko for, at det går galt. Derfor er det også vigtigt, at skiltningen er lovlig og nem at afkode. Her har både entreprenører og bygherren et stort ansvar, siger Dennis Lange til FDMs medlemsmagasin Motor.

Kommuner skal føre tilsyn

En opstillet afspærring skal tilses to gange dagligt, og det er den enkelte entreprenør, som opstiller afspærringen, der har ansvar for, at den er korrekt og overholder loven.

 Derudover skal bygherren sørge for, at entreprenørens afspærring og skiltning overholder loven, og endelig skal vejmyndigheden i den pågældende kommune føre tilsyn med vejarbejderne, oplyser FDM.

Hos Københavns Kommune, der har ført tilsyn med to af de vejarbejder, FDM har været ude ved, forklarer man de oversete fejl med, at man har haft fokus på andre ting, og at man sikrer, at fremkommeligheden fungerer sikkerhedsmæssigt forsvarligt.

Kommunen understreger dog, at man nu har en god dialog med entreprenørerne om afmærkninger.

- Alle kan lave fejl, men de fejl, vi fandt ved vejarbejderne, er til at få øje på, så det virker sjusket, at de sker. De er til fare for bilisterne, der risikerer at køre galt. Men de er i den grad også til fare for dem, der arbejder på vejene. Derfor mener vi også, at både entreprenører og myndigheder bør blive bedre til at afmærke vejarbejder og føre bedre tilsyn, siger Dennis Lange.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik