Fattige familier søger om feriehjælp - men organisation må afvise rekordmange

Kun en ud af ti blandt familier, der har søgt om støtte til at komme på ferie i 2022, kan få hjælp hos Dansk Folkehjælp. Beklageligt og uforudsigeligt, siger organisationen.

Hvert år hjælper organisationen Dansk Folkehjælp de fattigste danske familier med at komme på ferie.

Men de sidste par år har historien næsten gentaget sig selv, og Dansk Folkehjælp har gang på gang kunne konstatere, at der år for år er rekordmange, der søger om hjælp til at komme på ferie.

Og 2022 er ingen undtagelse.

- Vi kommer til at give et historisk højt antal afslag i år. Og det er beklageligt, når man står med så stor en stigning, som vi slet ikke havde forudset.

Det er meldingen fra Klaus Nørlem, der er generalsekretær i Dansk Folkehjælp, efter at organisationen har talt op, hvor mange der har søgt om feriehjælp i år.

Blot i hovedstadsområdets 34 kommuner har 2.980 familier søgt økonomisk støtte hos Dansk Feriehjælp. Det er knap 400 familier mere end sidste år.

På landsplan har 10.281 søgt om hjælp. Det er en stigning på 33 procent fra sidste år, viser tal fra organisationen.

Stigning skyldes prisstigninger

Ser man på ansøgertallet fra før coronakrisen, der tilsvarende har været markant hårdere at komme igennem for de mest udsatte borgere, er der tale om en voldsom stigning på 160 procent i forhold til 2019. 

Stigningen i antallet af ansøgere i 2022 skyldes, i følge organisationen, de voldsomme prisstigninger på dagligvarer og benzin, der lige nu ruller ud over landet.

quote Det er 1 ud af 10, der kan få hjælp. Det har vi aldrig prøvet før

Klaus Nørlem, generalsekretær i Dansk Folkehjælp

Af samme årsag søger mange familier også for første gang. Faktisk gælder det 70 procent af familierne, at det er første gang, de oplever behov for at søge om hjælp til at komme på ferie, siger Klaus Nørlem til TV 2 Lorry.

- Der er få ting, der, som de aktuelle prisstigninger, kan tydeliggøre forskellen på rig og fattig. Hvor velstillede familier måske tænker, ’herregud, så koster det lige lidt mere at handle ind’ og generelt ikke fornemmer nogen mærkbare livsforringelser, står det helt anderledes til for Danmarks mest udsatte familier, siger han.

I følge Dansk Folkehjælp har 65 procent af ansøgerne mindre end 100 kroner dagligt til hele husstandens madbudget.

Må afvise rekordmange familier

Det er langt fra alle familier, der har søgt om hjælp, der kan forvente at få den tildelt.

I 2022 forventer Dansk Folkehjælp kun at kunne hjælpe 1.160 ud af de 10.281 familier, der har søgt. Det er væsentligt færre, hvis man sammenligner med sidste år, hvor knap 4.000 familier på landsplan fik hjælp fra organisationen.

Dermed må Dansk Folkehjælp altså afvise rekordmange ansøgere.

- Det er en ud af 10, der kan få hjælp. Det har vi aldrig prøvet før. Det er jo ikke rart, at man på grund af mange omstændigheder kigger ind i sådan en afslagsrate. På den anden side er vi også gennem mange år desværre vant til, at der ofte er langt flere ansøgninger, end vores rækkevidde kan strække sig til. Vi gør det bedste, vi kan, siger Klaus Nørlem.

Det kommer bag på Dansk Folkehjælp, at stigningen i antallet af ansøgere er så vidtrækkende.

Årsagen til, at der i 2022 er så få familier, der kan få hjælp til at komme på sammenlignet med de sidste par år, er, at Dansk Folkehjælp fik ekstra økonomisk støtte fra eksempelvis fonde under coronakrisen:

- I 2020 og 2021 fik vi på grund af corona hjælp fra en række private fonde og eksempelvis Socialstyrelsen, og vi havde flere midler til at rulle ud i feriehjælp. Fondene har sagt, at nu er corona overstået, så nu kan vi gå tilbage til et uddelingsniveau som før, forklarer Klaus Nørlem.

Feriehjælpen er blandt andet støttet af Arbejdsmarkeds Feriefond, Ole Kirks Fond og Egmont Fonden, virksomheder og private bidragydere.

Sådan har antallet af ansøgere fordelt sig i Lorrylands 34 kommuner

Københavns Kommune: 915


Frederiksberg Kommune: 104


Ballerup Kommune: 103


Brøndby Kommune: 79


Dragør Kommune: 7


Gentofte Kommune: 47


Gladsaxe Kommune: 89


Glostrup Kommune: 36


Herlev Kommune: 49


Albertslund Kommune: 58


Hvidovre Kommune: 97


Høje-Taastrup Kommune: 82


Lyngby-Taarbæk Kommune: 43


Rødovre Kommune: 74


Ishøj Kommune: 48


Tårnby Kommune: 91


Vallensbæk Kommune: 12


Furesø Kommune: 43


Allerød Kommune: 15


Fredensborg Kommune: 58


Helsingør Kommune: 98


Hillerød Kommune: 66


Hørsholm Kommune: 22


Rudersdal Kommune: 67


Egedal Kommune: 42


Frederikssund Kommune: 81


Halsnæs Kommune: 63


Gribskov Kommune: 53


Greve Kommune: 91


Køge Kommune: 139


Roskilde Kommune: 100


Solrød Kommune: 27


Stevns Kommune: 37


Lejre Kommune: 44


I alt: 2.980 ansøgere i hele Lorryland


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik