Fart på cykelstien: Super-elcyklen indtager cykelstierne i weekenden

Fra på søndag kan man se en stærkt omdiskuteret cykeltype på cykelstierne for første gang.

Foto: TV 2 Lorry

Komplet uansvarligt.

Læs også Super-elcykler skal køre på cykelstien: "Det vil koste liv"

Sådan har kritikken lydt fra eksperter og en række organisationer, heriblandt Cyklistforbundet, af en ny bekendtgørelse, som fra på søndag tillader super-elcykler - de såkaldte speed pedelecs - at køre på cykelstierne.

Tidligere blev de sammenlignet med knallerter. De krævede kørekort og skulle indregistreres med nummerplader på, og rytteren skulle køre med styrthjelm.

Men det er slut nu. Et flertal i Folketinget har nikket ja til, at de i en forsøgsperiode må køre på cykelstierne.

Fra søndag den 1. juli skal man blot være fyldt femten år og være iført en cykelhjelm for lovligt at køre med en speed pedelec på cykelstierne.

Bange for at give den for meget gas 

En speedpedelec kan køre op til 45 km/t, hvis der samtidig bliver brugt godt med almindelig pedalkraft.

Læs også Cyklisterne vil ikke dele pladsen med fremtidens køretøj

- Vi mener grundlæggende, at det er en elcykel, der er hamrende god til at få fjernet biler fra vejene. Fordi hver gang vi sender en speed pedelec på gaden, jamen så fjerner vi jo grundlæggende en bil, siger Jesper Hedegaard, som de seneste seks år har drevet ebikecenter.dk i Skovlunde, og er en af de førende specialister, hvad angår elcykler. 

Da TV 2 Lorry var i Skovlunde for at se på speed pedelecs, mødte vi i butikken Gerda Pedersen, som er på jagt efter en ny elcykel, og hun indvilliger i at prøvekøre en speed pedelec for os:

- Den er dejlig at køre på, let, og også nem at betjene. Men jeg er bange for at komme til at give den for meget gas, så jeg skal have en, der kan køre knap så stærkt. Den kan jo køre op til 45 km/t, og den skal jo køre på cykestierne. Og det kan jeg godt være lidt bekymret for. Ikke så meget for min egen skyld, men for børn og andre svage, der måske er på cykelstien, når man kommer med så stærkt fart, lyder dommer fra Gerda Pedersen.

Herunder kan du se, hvordan det så ud, da vi testede super-elcyklerne.

02:42

Indslag fra TV 2 Lorrys nyhedsudsendelse 28/6 2018

Luk video

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik