Farlige fejl fundet i ni ud af ti kiosker og små butikker

Det kniber med elsikkerheden i mange kiosker og mindre butikker.

Sikkerhedsstyrelsen kontrollerede i 2020 elinstallationerne i 89 kiosker og små forretninger landet over, og kun seks steder var alt i orden.

20 steder blev der givet påbud om at få forholdene bragt i orden, mens der i 63 tilfælde blev vejledt om at rette op på fejl og mangler, skriver Sikkerhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

- Det er afgørende for sikkerheden både hos personale og kunder, at elinstallationer og elektrisk udstyr er i orden. Og det kan også have konsekvenser for forretningen, hvis for eksempel en kortslutning starter en brand, siger kontorchef Søren Assenholt Muff fra Sikkerhedsstyrelsen i pressemeddelelsen.

- Ejeren eller brugeren af elinstallationen har pligt til at sørge for, at installationen og det udstyr, der tilsluttes, lever op til kravene, fortsætter han.

De oftest sete fejl

Flest fejl fundet i eltavler 

Flest fejl og mangler blev fundet i eltavlerne ved Sikkerhedsstyrelsens tilsyn i kiosker og små butikker.

Mere end hver tredje eltavle var ikke lukket korrekt, eller der var skader i afdækningen, der skal beskytte mod at røre strømførende dele.

- En del skader kommer, fordi pladsen foran eltavlen bliver brugt som lagerplads, så man støder ind i tavlen med kasser eller møbler. Det er et krav, at der skal være fri plads foran en eltavle, så den er let tilgængelig for elinstallatøren eller så man selv kan skifte en sikring. Så er der heller ikke så stor risiko for skader på tavlen, siger Søren Assenholt Muff.

Dårlig vedligeholdelse 

Rigtigt mange steder var der problemer med elinstallationen eller udstyr, der var tilsluttet. 

Kontakter, der sidder løst eller ledningsender, hvor der tidligere har siddet en lampe, er risikofaktorer, og det samme er beskadigede ledninger på tilsluttet udstyr.

- Man skal sørge for at vedligeholde både elinstallationen og det udstyr, man slutter til. Hvis der er jordforbindelse i butikkens installation, skal den overføres til de apparater, man tilslutter. Og hvis stikkontakten ikke passer til stikket, kan man købe en adapter, så jordforbindelsen følger med, siger Søren Assenholt Muff.

Han understreger også, at man skal bruge autoriserede elinstallatører til de opgaver, der kræver det. Det er for eksempel arbejde på eltavlen og i den faste installation.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Erhverv

Sebastian Eskerod

Coronapas frustrerer frisør - har tabt 11.000 kroner i indtjening siden genåbning

Skærmbillede 2021-05-06 kl. 14.32.02

"Fantastisk" og "underligt":
Hjælpepakke til restauranter får blandet modtagelse

20200523-121142-L-1920x1280we

Udsigt til sommerpakke vækker glæde hos Zoo-direktør: “Jeg er meget, meget forventningsfuld”

turister nyhavn

play1,6 mia. kr. i sommerpakke: Især fire storbyer skal hjælpes

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere