Falske Coop-fakturaer i omløb: Slet dem!

Falske regninger fra Coop forsøger at lokke folk ind på russisk website.

Hej!

Igen mange tak fordi du handler hos Coop.dk MAD.

Vi har pakket dine varer, og dette er din faktura.

Sådan lyder indledningen på en udspekuleret phising-mail, der giver sig ud for at være fra Coop.

Og med mailen følger en detaljeret oversigt over, hvad det er, man som kunde har købt online hos supermarkedsgiganten - blandt andet pilsner, Jägermeister og cigaretter.

De fleste vil formentlig omgående tænke, at alt det har de under ingen omstændigheder ikke købt. Og det har de da heller ikke. Mailen er nemlig ren svindel.

- Vi har været ude for den slags før. Men lige den her så vi første gang i går. Vores IT-sikkerhedsafdeling har set på sagen, og det er godt lavet. Men der er tale om et ondsindet link, der fører folk til en russisk hjemmeside, hvor de skal udlevere brugernavn og password, fortæller Jens Juul Nielsen, der er informationsdirektør i Coop.

Svindel fra russisk hjemmeside

Den falske mail fortæller nemlig kunden, at hvis man vedkender sig købet, så skal man ingenting gøre, og så bliver beløbet på godt 1.200 kroner trukket fra ens konto. Men som der står i mailen:

- Hvis transaktionen behandles af en anden person, skal du annullere transaktionen, og det fulde beløb refunderes straks til din konto.

Og her er det så, man bliver bedt om at klikke på det vedhæftede link, som fører til Rusland og svindel.

Coop har oplevet lignende forsøg på svindel før, og det samme har mange andre danske virksomheder. Forsøgene på svindel blive hele tiden mere udspekulerede og er svære at dæmme op for.

Skærpet opmærksomhed

- Vi kan ikke gøre så meget. Vi har meldt os til Forbrugerrådets Digitale Selvforsvar, hvor man som kunde kan følge med i falske kampagner, der kører mod os og andre. Og helt generelt synes jeg, at man skal skærpe sin opmærksomhed på, hvilke mails man får, for der kommer jo hele tiden nye ting, siger Jens Juul Nielsen.

Informationsdirektøren har derfor det helt grundlæggende råd til kunder, der får mails, som ser underslige ud eller handler om et køb, der ikke kan genkendes: Slet dem.

Herunder kan du se mailen, som er i omløb: