FAKTA: Her er der lagt op til kommunalt valgdrama

I nogle kommuner er valget ganske forudsigeligt, mens der i andre næsten er garanti for et drama.

Det er ikke altid, at man kan regne den ud, selv når resultaterne foreligger på valgaftenen. Også denne gang forudses en række dramatiske opgør om magten i det kommunale Danmark.

Her er et bud på 16 kommuner, hvor det kan komme til at gå hedt for sig:

* GLOSTRUP: Stod for et af de mest dramatiske valg i 2009. Meget overraskende blev den siddende S-borgmester gennem otte år, Søren Enemark, væltet, så Venstres John Engelhardt kunne overtage posten, da en SF'er valgte at støtte den borgerlige fløj. Denne gang har V, K, DF og LA indgået valgforbund, hvis formål er at fastholde det borgerlige styre. Tidligere borgmester Søren Enemark har nu forladt politik, og ny spidskandidat for Socialdemokraterne er gruppeformand Peter Sørensen.

* GRIBSKOV: Både på valgnatten i 2009 og i løbet af valgperioden er der sket ting og sager. Venstre, der uventet måtte give afkald på borgmesterposten, stiller med ny spidskandidat i Kim Valentin, der som finansrådgiver er et kendt ansigt i offentligheden. For fire år siden skiftede den konservative Jan Ferdinandsen side og fandt i stedet sammen med S og SF - en konstellation, der gav Ferdinandsen borgmesterposten i partiformand Lars Løkke Rasmussen tidligere hjemkommune. Jan Ferdinandsen, Kim Valentin og S-spids Bo Jul Nielsen skal kæmpe om borgmesterposten - med Anders Gerner Frost fra lokallisten Nyt Gribskov som outsider.

* HELSINGØR: En nylig meningsmåling viste, at blot seks procent af vælgerne bakker op om borgmester Johannes Hecht-Nielsen (V), som da også kun fik 232 personlige stemmer i 2009. Alligevel blev han den første Venstre-borgmester i sundbyen med venstrefløjens hjælp. Dermed var 16 års konservativt styre brudt. Nu sætter De Konservative lid til tidligere socialminister Benedikte Kiær, mens Socialdemokraterne fortsat satser på, at Henrik Møller bliver borgmester. Også SF's Bente Borg Donkin bejler til borgmesterposten. Valget i Helsingør bliver uden tvivl et af de mest farverige med en håndfuld nye borgerlister på stemmesedlen.

* HILLERØD: Socialdemokraternes Kirsten Jensen vandt valget i 2009 efter et tæt opløb. Ved folketingsvalg er Hillerød traditionelt en borgerlig kommune, og det håber blå blok nu også vil slå igennem ved kommunalvalget, hvor det bestemt ikke kan udelukkes, at 16 års S-styre kan blive brudt. Hovedrivalen Venstre satser på Klaus Markussen som borgmesterkandidat.

* LYNGBY-TAARBÆK: Borgmester Søren P. Rasmussen (V) måtte se til fra sidelinjen, da et flertal uden om borgmesterpartiet i september indgik budgetforlig. Ydermere har den radikale profil Trine Nebel Schou meddelt, at hun ikke længere vil støtte Søren P. Rasmussen som borgmester, da tilliden er væk. Dermed er optakten til valget blevet lige så mærkværdig som de politiske forhandlinger efter valget i 2009, hvor den siddende borgmester Rolf Aagaard-Svendsen blev væltet efter megen polemik. Indtil da var det politiske liv i Lyngby-Taarbæk styret efter "Lyngby-modellen" - et udtryk for det særlige samarbejde mellem De Konservative og Socialdemokraterne, der i mange år holdt de to partier ved magten med en konservativ borgmester. Sofia Osmani er det tidligere borgmesterpartis spidskandidat.

* KØGE: En socialdemokratisk højborg med 90 års S-styre. Marie Stærke, 34 år, har været borgmester siden 2007, men måtte op til valget ud i en dramatisk, intern kamp mod byrådsmedlem Thomas Kielgast, som Stærke vandt ganske knebent. Siden brød Kielgast med S og har nu dannet lokallisten Ny Centrum. I 2009 var det et samarbejde mellem Socialdemokraterne, SF og Dansk Folkeparti, der var med at sikre Marie Stærke fire år mere som borgmester, men denne gang er DF i valgforbund med De Konservative og vil ikke på forhånd lægge sig fast på, hvem man vil pege på.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik