Fagfolk kritiserer kommunernes exitstrategi

Kommunernes exitstrategier er ikke gode nok. Sådan lyder det nu fra flere fagfolk.

Blandt andet Thomas Clausen, der er exitkonsulent hos en virksomhed, der arbejder med at få bandemedlemmer ud af miljøet. Han får jævnligt opkald fra bandemedlemmer, der ikke har mistet troen på kommunernes exitprogrammer.

- Jeg kender unge i mange kommuner, som ringer og siger, at det ikke virker, siger Thomas Clausen til DR P4 København.

Ifølge en rundringning fra DR P4 København har 17 kommuner i hovedstadsområdet et exitprogram. Men programmerne er slet ikke gode nok til at håndtere de unge, mener blandt andet Thomas Clausen.

Exitstrategierne går for meget op i job og bolig, mener TBM

- Mange kommuner fokuserer på arbejde. Men mange af de her unge er slet ikke arbejdsparate. De har ikke fået socialtræning. De kan ikke fungere ude i samfundet. Så jeg ser det som et stort problem, siger Thomas Clausen.

Og det samme lyder fra Foreningen af Tidligere Bandemedlemmer, TBM. Talsmand Michael Green siger, at kommunernes exitstrategi går alt for meget op i job og bolig.

- En mand på flugt har ikke brug for en jobanvisning og en ny bolig i kommunen. Han har brug for at komme helt væk, siger Michael Green til DR København.

7 måneder er for kort tid til en exitindsats

I Københavns Kommune er der afsat godt syv måneder til exitindsatsen og det er alt for kort tid, lyder det fra en anden exitkonsulent, Jacques Royal.

- Deres problematikker er langt større end noget, der kan ordnes på syv måneder, siger Jacques Royal til DR P4 København.

Han advarer kommunerne. For de unge, der ikke føler sig taget alvorligt af kommunen, når de har været i et exitforløb, fortæller det videre til andre i miljøet og det vil påvirke kommunernes indsats negativt.

- Så fortæller de jo også til andre unge, at man skal ikke i nærheden af noget exitforløb, for kommunerne tager slet ikke sagerne alvorligt, siger Jacques Royal.

Københavns kommune anerkender kritik, men mener, man er gearet til opgaven

Hos Københavns Kommune har man i flere år kørt exitprogrammer. Her anerkender man kritikken, for det er svært at hjælpe personer ud af bandemiljøet, siger områdechefen for Københavns Kommunes exitprogram, Joy Torpdahl.

- Der er nogle af de her borgere, der kommer med en meget vanskelig situation. Og også med nogle meget alvorlige sikkerhedsproblemstillinger. Og nogle gange så lykkedes det, og så kan vi se, at det går rigtig godt, og andre gange så er det svært, siger Joy Torpdahl.

Men hun mener dog, at Københavns kommune er gearet til opgaven.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

politi

Mor er anholdt for at bortføre niårig pige fra Bagsværd

Neon Hovedbanegården

Alarm afblæst: Hovedbanegården blev evakueret

mette frederiksen dukke afbrændt

playFire personer mistænkes for afbrænding af statsministerdukke

Politibil nat

Politiet lukker fest og sigter 31 personer

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere