Færre lejere smides ud

Færre lejere i hovedstadsområdet bliver sat på gaden, fordi de ikke kan betale huslejen. Det viser nye tal fra de almene boligselskaber KAB, DAB, Lejerbo København og fsb, skriver DR P4 København.

Foto: TV2/Lorry

De fire boligselskaber har alle sat gang i en særlig, fire år lang indsats for at undgå udsættelser. Og det har hjulpet. Samlet er de gået fra 847 udsættelser i 2012 til 674 udsættelser i 2013.

- Faldet i antallet af udsættelser hos os har været så stort, siden vi startede projektet, at vi kan sige, at det har en stærk effekt, siger viceadministrerende direktør i KAB, Flemming Strøm, til DR P4 København.

KAB oplevede fra 2012 til 2013 et fald på 19% svarende til 73 udsættelser.

Opskriften på succes er at tage borgerne i hånden og tilbyde dem økonomisk rådgivning. Den rådgivning har blandt andet DAB's hovedstadslejer Tanja Larsen nydt godt af. Hun blev kontaktet af boligselskabets økonomiske rådgiver, da hun havnede på rykkerlisten.

- I første omgang syntes jeg, at det var svært, fordi det var pinligt, at jeg ikke havde styr på min økonomi. Men da jeg så fik talt med ham (den økonomiske rådgiver), var det super godt. Han havde en masse gode råd og var ikke dømmende, siger Tanja Larsen til DR P4 København.

Rådene gik blandt andet på at kontakte kreditorer og få lagt en plan for betaling af regninger.

Pengene til boligselskabernes øgede indsats kommer hovedsageligt fra en pulje fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter. I alt 40 millioner kroner er fordelt blandt landets boligselskaber til projekter, der skal forebygge udsættelser i perioden 2012-2015. Men i 2016 risikerer den positive udviklingen at gå i stå, lyder det fra boligselskaberne.

- Vi har fået penge til ekstra ansættelser, altså til nogle ekstra ressourcer, der kan lave det opsøgende arbejde. Og de er der jo ikke, når projektet udløber, det er helt tydeligt, siger Pia Nielsen, direktør i fsb - drift, byg & jura, til DR P4 København.

Udfordringen er den samme i de andre boligselskaber.

By-, Bolig- og Landdistriktsminister Carsten Hansen (Socialdemokraterne) glæder sig over den positive udvikling, men vil ikke tage stilling til fremtidig økonomisk støtte endnu.

- Jeg har lidt svært ved at forstå, at boligselskaberne allerede nu siger, at de ikke har mulighed for at finansiere rådgivning, når projekterne først udøber om nogle år. Så mon ikke vi finder en løsning, når den tid kommer, siger Carsten Hansen til DR P4 København.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik