Facebook-grupper hitter: Erstatter byens opslagstavle i Brugsen

Lokale Facebook-gruppers popularitet stiller store krav til administratorerne, der må dedikere deres fritid til formålet. Men det gør administratoren for "Helsingør"-gruppen, Trudi-Anne, gerne.

Husker du opslagstavlen i supermarkededet? Det sted hvor byens beboere kunne give beskeder til hinanden om alt fra billig rengøringshjælp og salg til efterlysning af katte. Opslagstavlen hænger der ikke længere, for den er flyttet ind på Facebook.

quote Det generer mig ikke, at jeg bruger den tid på det.

Trudi-Anne Lynne Tørressen, administrator af "Helsingør"-gruppen

De lokale bygrupper på Facebook er blevet et digitalt samlingspunkt, hvor alle kan få og tilbyde hjælp, men de færreste skænker dem, der hver dag styrer grupperne, en tanke. Nemlig administratorerne.

Trudi-Anne Lynne Tørressen er en af dem.

- Det ligger i min natur at hjælpe til, hvor jeg kan, og jeg synes, det er så hyggeligt at være administrator og have noget at foretage sig, siger Trudi-Anne, der de sidste fire år har været administrator for "Helsingør"-gruppen.

Trudi-Anne bruger op mod en time om dagen på at administrere "Helsingør"-gruppen.
Trudi-Anne bruger op mod en time om dagen på at administrere "Helsingør"-gruppen.
Foto: Josefine Falkenberg / TV 2 Lorry

Hun er gift, har børn og arbejder som assistent på et plejehjem. Tiden er derfor knap i hverdagen, men Facebook-gruppen bliver altid prioriteret, og Trudi-Anne bruger gerne en time om dagen med administrator-kasketten på.

- Det generer mig ikke, at jeg bruger den tid på det. Jeg kan godt nogle gange mærke lidt fra min mand, at han godt kan synes, at det er lidt irriterende, at der skal bruges så meget tid på gruppen i visse tilfælde. Nogle gange mens vi spiser, så skal der lige kigges på den, siger hun.

Flere hundredtusinder medlemmer

I Trudi-Annes Helsingør-gruppe er der over 23.000 medlemmer, og kigger man på de andre bygrupper, står det klart, at flere hundredtusinder i Lorryland er medlem af en sådan en gruppe.

Hvad laver en administrator?

Og det er faktisk slet ikke så mærkeligt, fortæller digital kommunikationsrådgiver Astrid Haug.

- Det er jo sådan lidt en udvikling på opslagstavlen nede i supermarkedet, hvor man kunne hænge en seddel op, hvis man gerne vil have en hundelufter eller forskellige andre ting. Men på Facebook kan du også mange andre ting, fordi man netop har hele debat-elementet, fortæller hun og fortsætter:

- Facebook-grupperne har også i høj grad samme funktion som lokalaviserne og det gammeldags torv. Så de her grupper går faktisk ind og samler mange forskellige funktioner og behov i et.

quote Der er rigtig mange ting, der lykkes, ved at den her Helsingør-gruppe er der.

Trudi-Anne Lynne Tørressen, administrator af "Helsingør"-gruppen

En bygruppes forskellige funktioner skinner klart igennem i Trudi-Annes Helsingør-gruppe.

- Helsingør er så stor, og der sker så mange ting, så du har bedre mulighed for at få hjælp ved at skrive i Helsingør-gruppen. Du kan finde din kat og din hund, der er løbet bort. Jobs bliver fundet. Der er rigtig mange ting, der lykkes, ved at den her Helsingør-gruppe er der, fortæller Trudi-Anne.

Katten Ollie kom hjem med Facebooks hjælp

Ude foran en dyreklinik i Tune slap katten Ollie fri af sit transportbur og stak af. Ejeren Lone Ørnø startede en eftersøgning på omkring 20 bygrupper på Facebook. Havde nogen set Ollie?

Katten Ollie levede på gaden i næsten seks uger inden han blev fundet med bygruppernes hjælp.
Katten Ollie levede på gaden i næsten seks uger inden han blev fundet med bygruppernes hjælp.
Foto: Josefine Falkenberg / TV 2 Lorry

Ollie havde tilbragt næsten seks uger på gaden, da han blev fundet med bygruppernes hjælp.

 - Jeg tror ikke, at jeg havde fundet ham uden Facebook-grupperne. Jeg havde forsøgt mig med plakater og papirer i folks postkasser, men der kom ingen henvendelser. Jeg søgte også hjælp via bygrupperne på Facebook , og det var her, at det gav bid til sidst, fortæller Lone.

En kvinde tippede Lone om, at Ollie gik rundt ved hendes gård, og det tip, bragte Ollie hjem igen.
En kvinde tippede Lone om, at Ollie gik rundt ved hendes gård, og det tip, bragte Ollie hjem igen.
Foto: Josefine Falkenberg / TV 2 Lorry

Venligheden på Facebook har inspireret Lone til også at hjælpe andre i samme situation.

- Så synes jeg også selv efter den her episode, at jeg er begyndt at holde øje med, om en kat virker hjemløs. At tage sig tid til lige at undersøge, det synes jeg faktisk er rigtig rart, at folk har gjort, afslutter hun.

Gruppernes mange ansigter: Næstekærlighed, brok og trusler

I Facebook-grupperne løses små og store problemer. Trudi-Anne mindes et opslag på Helsingør-gruppen, hvor et medlem spurgte efter persille sent om aftenen. Her kom et hav af kommentarer, og flere kom ham til undsætning, så persillesaucen blev reddet. 

Men utilfredshed fylder også en del på Facebook.

- Når vi er på Facebook, er der også rigtig meget brok, jeg oplever dog, at i grupper kan der være en lidt mere ordentlig tone, fordi der også går lidt internt politi i det. Typisk vil der være en administrator, der lægger en retning og siger: 'Det er sådan her, vi taler til hinanden', og den vil der så være et flertal i gruppen som bakker op om, siger digital kommunikationsrådgiver Astrid Haug.

quote Jeg endte med at få privatbeskeder fra den her person, hvor han svinede mig til og truede med at dukke op på min adresse.

Trudi-Anne Lynne Tørressen, administrator af "Helsingør"-gruppen

Trudi-Anne har arbejdet længe på at få udryddet grimt sprog i Helsingør-gruppen, og en gang imellem får det konsekvenser for Trudi-Anne selv.

- Nogle folk har svært ved at forstå, at man skal tale pænt til hinanden, og engang smed jeg én ud af gruppen. Jeg endte med at få privatbeskeder fra den her person, hvor han svinede mig til og truede med at dukke op på min adresse, fortæller hun og fortsætter:

- Det var ret ubehageligt, for jeg havde ikke lige forestillet mig, at man ville kunne få trusler fordi man er administrator af en gruppe. Og jeg har prøvet at få flere trusler siden da, afslutter hun.

Heldigvis lader Trudy-Anne sig ikke skræmme.

- Sådan nogle typer skal ikke få lov til at true mig væk. Så jeg holder fast og banker tilbage i bordet og siger, at de kan skride ad helvede til. Jeg bliver ikke bange for dem, afslutter hun.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

"Det er både sundt og nærende for vores fælles forståelse af hinanden og vores kultur at få indblik i de andres sprog," siger sprogforsker Michael Ejstrup.

Forskningsprojekt søger dialekter: "Nordsjællandsk er en af de mest diverse ting indenfor sprog"

Tegning af Moen bynavne

Har du også undret dig? Her er forklaringen på sære bynavne i Lorryland

60_percent

playDigteren Peter Laugesen om klimaforandringerne: Det er trist at være magtesløs tilskuer

Bakken

playBakken får ny forlystelse - bliver den første af sin slags i Nordeuropa

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere