Får du betjente som nabo? Her skal seks nye nærpolitistationer ligge

Justitsministeriet ventes at offentliggøre de præcise placeringer på mere end 20 nye nærpolitistationer onsdag. Se her, hvor de nye stationer skal ligge i hovedstadsområdet.

Opdatering
Artiklen er opdateret klokken 15.18 med bekræftelse og citater fra Socialdemokratiets retsordfører, Jeppe Bruus.

TV 2 Lorry kan nu løfte sløret for, hvor seks nye såkaldte nærpolitistationer i hovedstadsområdet helt præcist bliver placeret.

Der kommer således nærpolitistationer i byerne Helsinge og Kastrup, ligesom der også kommer stationer i tilknytning til fire udsatte boligområder - Nivåhøj/Islandshøjparken i Nivå, Høje Gladsaxe i Gladsaxe, Askerød i Hundige og Vildtbanegård i Ishøj.

Det erfarer TV 2 Lorry, der har fået indsigt i dokumenter fra Justitsministeriet, ligesom retsordfører for Socialdemokratiet, Jeppe Bruus, onsdag klokken 15 bekræfter placeringen af stationerne i Gladsaxe og Ishøj.  

I december sidste år indgik regeringen og en række andre partier et nyt politiforlig, der blandt andet indeholdt oprettelsen af nye nærpolitistationer. Her blev det offentliggjort i hvilke kommuner de nye nærpolitistationer skulle placeres.

Onsdag ventes det så nu, at Justitsministeriet offentliggør de nøjagtige placeringer for de mere end 20 nye nærpolitistationer i hele landet. Du kan se hele listen længere nede i artiklen.

Grafik: Sophie Barbon Johansen
Grafik: Sophie Barbon Johansen
Foto: TV 2 Lorry


Uro i Helsinge - nu kommer en nærstation

TV 2 Lorry kunne i marts måned fortælle, at Helsinge i Gribskov Kommune har været plaget af flere voldsomme overfald på unge. I slutningen af marts kulminerede det med to lokale demonstrationer under overskriften ’Nej til bander i Gribskov’.

Og nu vil borgerne i nordsjællandske Helsinge altså inden længe se politibetjente rykke ind i byen. TV 2 Lorry erfarer, at den gamle politistation i byen, som blev forladt i 2014, bliver genetableret som nærpolitistation med en ugentlig åbningstid på 15 timer.

I Kastrup er der også tale om en åbningstid på 15 timer, og her bliver en lukket politistation nu en ny nærpolitistation.

TV 2 Lorry erfarer, at der i Greve Kommune kommer en ny nærpolitistation ved indkøbscenteret Waves, der altså ligger tæt på boligområdet Askerød. Der er her tale om en flytning af en nuværende politistation, der lige nu har åbent i tre timer. Den ugentlige åbningstid her bliver 18 timer.

Der ligger en række store almennyttige boligområder ved Waves – blandt andet Askerød og også Gersagerparken vil ligge i nærheden af nærpolitistationen. I begge områder er der udfordringer med bandekriminalitet og utryghedsskabende adfærd.

Der kommer også en nærpolitistationen i Fredensborg Kommune, men den endelige placering er endnu ikke fastlagt, erfarer TV 2 Lorry. Der arbejdes dog på at placere en ny nærpolitistation i selve Nivåhøj/Islandshøjparken.

I Ishøj lukkede en nærpolitistation i Ishøjcenteret i 2013, og den ser nu ud til at blive genbemandet. Den kommer til at ligge i kort gåafstand til Vildtbanegård. I Høje Gladsaxe i har der ikke tidligere været en politistation.

Retsordfører for Socialdemokratiet, Jeppe Bruus, glæder sig over de nye stationer på den københavnske vestegn. 

- Vi har manglet nærpoliti i den nordlige del af Københavns Vestegns Politi. Det bliver godt at få dækket den del og at komme tættere på den organiserede kriminalitet med mere synligt og nært politi. Det vil også give et øget kendskab til det persongalleri, der opererer i Gladsaxe, siger Jeppe Bruus. 

Placering ikke væsentlig

Det kan give god mening at placere en nærpolitistation i Høje Gladsaxe ud fra et politifagligt synspunkt, mener Adam Diderichsen, adjunkt og politiforsker på Københavns Professionshøjskole.

Han mener dog ikke, at en nærpolitistations placering i sig selv har betydning for, om borgerne vil opleve mere tryghed i deres hverdag.

Til gengæld kan selve stationen være med til at opbygge en tættere relation mellem borgere og politibetjentene.

- Man kan arbejde mere forebyggende og gå i dialog med borgerne om problemer. Og der skal man selvfølgelig ikke være for langt væk, men det afgørende er, at man er til stede over en længere periode og opbygger gode relationer, siger Adam Diderichsen.

Han mener eksempelvis, at lokalpoliti kan være med til at forebygge at unge ender i organiseret kriminalitet.

I forhold til Helsinge og de voldsomme overfald på unge, mener Adam Diderichsen, at det ikke ville betyde noget, om den nye nærpolitistation blev placeret i Gilleleje eller Helsinge.

- Betjentene skal ikke sidde på stationen ret meget. Det hjælper ikke. De skal ud at lære de unge at kende, snakke med lokale borgere, skolen, ungdomsklubben. Det kan du godt gøre i Helsinge, hvis stationen ligger i Gilleleje. Men det er en fordel, at den ikke ligger i København, siger Adam Diderichsen.

Han mener desuden, at snakken om åbningstider kan blive en ”pseudo-debat”.

- Der er noget andet, der er vigtigere, end om den har åbent 15 eller 20 timer. Man skal sørge for, at det er de samme folk, der arbejder der. De skal være der i en længere periode, og de skal have de rette kompetencer til at lave dialogbaseret politiarbejde, siger Adam Diderichsen. 

Her skal de nye nærpolitistationer placeres