Få ekspertens pakkeliste til vinterens mikroeventyr

Eventyrer Tore Grønne guider dig igennem alt det, du skal vide, når du tager på mikroeventyr i Lorryland. Her deler han pakkelisten til vinterturen, så den er lige til at nappe og bruge til din egen tur.

Vinteren byder på masser af fine oplevelser i naturen. Det kræver dog lidt mere at komme ud ad døren, når det er mørkt, koldt og vådt, end når det er lyst, varmt og solrigt, og man kan ende med en lidt sur oplevelse, hvis man ikke er ordentligt forberedt på turen.

Her spiller en udstyr en væsentlig rolle.

For at få den bedst mulige oplevelse om vinteren, er det vigtigt, at man kan holde sig varm og tør (det kan du læse om i artiklen her), og at man har grejet, der kan klare mosten.

Der er dog ikke nogen endelig facitliste, når det kommer til pakkelisten. Min pakkeliste bliver konstant justeret, alt efter hvilken tur jeg skal på. Jeg skruer lidt her og der. Prøver nye ting af. Vælger nogle gange at tage på tur med et absolut minimum af udstyr og andre gange at pakke godt med ting i rygsækken.

Ekspedition Lorryland - Vinterturen

Eventyreren Tore Grønne har rejst til fods og på cykel i hele verden. I serien her drager han på seks små eventyr i Hovedstadsområdet sammen med sin gode ven Bertel Henning fra Gershøj.

Se hele Ekspeditionen Lorryland – Vinterturen her.


I den her artikelrække deler Tore Grønne ud af sine tips til at komme på mikroeventyr og få en god oplevelse – selv når vinterkulden kradser, og mørket ligger over landet.


Serien er produceret af Svada Film i samarbejde med TV 2 Lorry.

Pssst... Makkerparret var også på ekspedition i Lorryland i sommer - den serie kan du se her. 

De ture, hvor jeg pakker et minimum af udstyr, er ofte dem, hvor jeg ved, at jeg er på stierne dagen lang og bevæger mig gennem naturen. Lejren er blot et sted at overnatte, og ofte er jeg slidt efter en lang dag med masser af kilometer i benene, når jeg kommer i lejr. Så laver jeg hurtigt lidt simpel mad og kryber snart i soveposen. Der bliver altså ikke brugt meget tid på hygge i lejren.

Artiklen fortsættes under billedet

En let fiberjakke er god at hive på, når du holder pause. Den er også glimrende at vandre i, da den føles dejlig let, men samtidig varmer.
En let fiberjakke er god at hive på, når du holder pause. Den er også glimrende at vandre i, da den føles dejlig let, men samtidig varmer.
Foto: Bertel Henning

Vinterture i Danmark er anderledes.

Her er der rigtig meget tid i lejren, fordi det bliver tidligt mørkt. Derfor er det dejligt, hvis lejren ikke er helt minimalistisk, men der er grobund for lidt hygge.

Min pakkeliste herunder afspejler, at det er en vintertur, hvor der bliver brugt en del tid i lejren. Og at jeg ikke skal bære mit udstyr særlig langt, og det derfor ikke er så vigtigt, at den vejer et par kilo mere, end den ville, hvis jeg gik maratonmarcher mange dage i streg.

Men inden du dykker ned i pakkelisten, så husk også lige, at man sagtens kan komme på vintertur uden at have alt det her udstyr. Udstyret på min pakkeliste har taget adskillige år at opbygge, og man kan sagtens drage på tur med meget mindre - det kan du læse om her.  

Her er min samlede pakkeliste til ’Ekspedition Lorryland – Vinterturen’:  

Udstyr til vandring og lejren

Rygsæk: Jeg brugte en Thule Capstone 50, som har et regnovertræk, hvis man skulle få brug for det.

Telt: Vi sov mest i shelter, men brugte også et Robens Osprey 3EX. Selvom du planlægger at sove i shelter, er det godt at have et telt med som backup, hvis shelteret er optaget.

Tarp: Dybest set en letvægtspresenning, der kan spændes ud for at lave læ i lejren eller under pausen, hvis det regner.

Underlag: Er rigtig vigtigt om vinteren, da der kommer meget kulde fra jorden. Jeg brugte et Sea to Summit Etherlight XT Insulated.

Sovepose: Et af vinterturens vigtigste stykker udstyr, som skal kunne klare nattens kuldegrader. Jeg brugte en Robens Couloir 500, der går ned til -8 grader.

Oppustelig hovedpude: Den fylder og vejer stort set ingenting, men gør natten meget mere behagelig. Jeg brugte en Sea to Summit Aeros Down Pillow.

Hængekøje: Ja, du kan sagtens sove i hængekøje om vinteren. Jeg havde en Sea to Summit Ultralight Hammock med på turen.

Foldestol: Jorden er kold og våd og en lille, let, sammenklappelig foldestol er perfekt til lejren og pausen. Jeg brugte en Grand Trunk Micro Camp Stool.

Pandelampe: Der er meget mørketid i lejren om vinteren, og det er vigtigt med en pandelampe, så man har lys, men samtidig kan bruge begge hænder. Jeg brugte en Princeton Tec Remix 300.

Lyskæde: Det er skønt med ekstra lys på vinterturen, og lyskæden BioLite SiteLight Mini var perfekt. Vi havde to kæder, som kan kobles sammen.

Økse: Et bål at varme sig ved i vinternatten er nærmest nødvendigt på tur, og når det kommer til bålet, er en lille økse fantastisk at have med. Vi brugte en Helko Traditional Black Forest Hatchet.

Snittekniv: Hyggekniv til de lange aftener ved bålet. Jeg brugte en Morakniv Wood Carving 120.


Pakkelisten fortsætter under billedet. 

Kolde eller våde fødder er der ikke noget ved. Et par vandtætte støvler samt et par varme vandresokker klarer ærterne.
Kolde eller våde fødder er der ikke noget ved. Et par vandtætte støvler samt et par varme vandresokker klarer ærterne.
Foto: Tore Grønne

Turkøkkenet

Brænder: Vi lavede mest mad over bål og havde derfor ikke brug for et egentligt kogesæt, men blot for at kunne varme vand til kaffe. Det klarer Jetboil Flash hurtigt og nemt, og med den lille Jetboil Coffee Press kan den bruges som en French Press til kaffen.

Bush Stove: Dybest set en lille beholder, som man tænder et mikrobål i og kan sætte en lille gryde oven på. Superhyggeligt. Vi brugte Solo Stove Lite.

Stegepande: Fra køkkenet derhjemme.

Foldekop: Let og praktisk. Jeg brugte en Sea to Summit X-Cup.

Foldetallerken: Har de samme egenskaber som koppen. Jeg brugte en Sea to Summit X-Bowl.

Spork: Her har man kniv og ske i ét, og den vejer stort set ingenting. Vi brugte Sea to Summit AlphaLight HA Long Handled Sporks, som har langt håndtag, så man kan spise frysetørret mad direkte ud af posen uden at få mad på ærmerne.

Drikkeflaske med filter: Jeg havde ikke megen brug for filteret, men det er fint at have, og Katadyn BeFree Filter 1,0 L kan foldes sammen, hvis den er tom. Så fylder den stort set ingenting. Og den vejer meget lidt.

Multitool: Vi brugte en Gerber Armbar Cork, der har bl.a. kniv og proptrækker.

Bionedbrydelig sæbe: Trek & Travel Wilderness Wash er naturligt nedbrydelig, så man kan bruge den med god samvittighed på tur.

Dolk: God til madlavning og til bålet. Vi brugte en Gerber.

Pakkelisten fortsætter under billedet. 

Der er mange mørke timer på vinterture, og skal det være hyggeligt i lejren, så skal der noget lys til. Vi havde to små lyskæder med, som var et kæmpe hit.
Der er mange mørke timer på vinterture, og skal det være hyggeligt i lejren, så skal der noget lys til. Vi havde to små lyskæder med, som var et kæmpe hit.
Foto: Tore Grønne

Beklædning til turen

Vandrestøvler: Vand, smat og mudder skal holdes ude, og fødderne skal holdes varme. Jeg brugte Hanwag Banks GTX, der er vandtætte.

Bukser: Et par gode friluftsbukser af den solide sags. Jeg brugte Lundhags Makke Pant.

Lange underbukser: Giver masser af varme i lejren og evt. i soveposen, hvis den ikke er helt varm nok.

T-shirts: En T-shirt i merinould er åndbar, blød og isolerer godt. Jeg brugte en Smartwool Merino Pattern Base Layer T-shirt.

En Hoodie: Dejlig at være aktiv i, da den sidder tæt, og man bevæger sig godt i den. Den kan desuden bruges som et ekstra varmt lag i lejren om aftenen. Jeg brugte en Haglöfs Heron Hood.

En let fiberjakke: Glimrende at vandre i, da den varmer, men føles tung at vandre i. Jeg brugte en Haglöfs L.I.M. Barrier Jacket.

En varm uldsweater: Det bliver hurtigt koldt, når man holder pause på vinterture, og det er vigtigt med ekstra varme til aftnerne. Jeg brugte en Ulvang Rav Sweater.

Regnjakke/skaljakke: Vinterblæsten er kold, og du har brug for en jakke, der holder vinden og regnen ude. Jeg brugte en Haglöfs L.I.M. Crown Jacket.

Regnbukser: Jeg fik faktisk aldrig brug for regnbukser, men de er vigtige at have med, hvis man ender i timevis med regn. Jeg pakkede Haglöfs L.I.M. Pant.

Boxershorts & strømper: Merinould er perfekte til begge dele. Jeg brugte Smartwool.

Hue: Hovedet skal holdes varmt, og her brugte jeg en Smartwool Merino 250 Cuffed Beanie.

Handsker: Det er meget forskelligt, hvor kolde folks fingre bliver. Jeg fryser sjældent og havde et par lette Smartwool Merino Sport Fleece Mittens med. Det er fingerhandsker, hvor man kan trække et vindtæt cover uden på, og de er gode at vandre med og fine i lejren.

Pakkelisten fortsætter under billedet. 

En varm uldsweater er guld værd på vinterturen; den er perfekt til pausen og god i lejren, hvor man ovenikøbet kan have den på ved bålet uden at bekymre sig om, at gløder brænder hul i den.
En varm uldsweater er guld værd på vinterturen; den er perfekt til pausen og god i lejren, hvor man ovenikøbet kan have den på ved bålet uden at bekymre sig om, at gløder brænder hul i den.
Foto: Bertel Henning

Diverse

Toiletsager: Meget afhængig af, hvem man er, hvor meget der skal pakkes.

Elektronik: Kamera, memory cards, mobil, opladere, batterier, powerbank og kamerastativ.

Andet: Evt. solbriller (hvis man er heldig at se solen, hvilket vi ikke var), en bog osv.

Herunder kan du tage med på ekspeditionens tredje mikroeventyr: Aldrig den lige vej (3:6) 

Guiden fortsætter under videoen. 

Eventyrer Tore Grønne og hans ven Bertel Henning beslutter sig for at undgå stier og veje, da de besøger Bidstrup Skovene ved Hvalsø, for den lige veje er sjældent vejen til det bedste eventyr.

Tore Grønnes samling af råd til nye eventyrere:

1. Kopier alle Tore og Bertels mikroeventyrer

Her får du alt at vide om de seks mikroeventyr, som Tore og Bertel har været på, så du selv kan drage på eventyr. Du får også fifs og links til gode steder at sove, parkeringspladser og vandreruter. Se guiden her.


2. 5 gode råd: Mikroeventyr alle kan tage på

Den erfarne eventyrer Tore Grønne guider dig til, hvordan du nemt kan sige farvel til hverdagslivet og komme på mikroeventyr. Se guiden her. 


3. Få ekspertens pakkeliste til vinterens mikroeventyr

Åh, hvad skal jeg mon tage med på vintertur for at klare mig gennem en iskold nat midt i en skov? Fortvivl ej, her får du ekspertens detaljerede pakkeliste. Se ovenfor. 


4. Eventyrernes råd: Kom nemt og billigt på mikroeventyr

Du behøver ikke at købe dig fattig i fancy ustyr for at komme på eventyr om vinteren. Eventyrer Tore Grønne har selv vandret til Everest Base Camp i et par gamle løbebukser til 100 kroner. Se guiden her.


5. Eventyrerens råd: Sådan holder du regn og kulde ude på vinterturen

Bare tanken om at være gennemvåd og kold i et shelter en vinternat kan få selv den mest eventyrlystne til at blive hjemme. Her får du den erfarne eventyrers bedste råd til at holde regn og kulde ude. Se guiden her.


6. Pep friluftsturen op: Miks en cocktail i shelteret

Et eventyr behøver ikke at være fyldt med strabadser og slid for at være et eventyr. Det er ikke forbudt at ringe efter pizza eller at have krystalglas med til en cocktail under stjernehimlen. Se guiden her. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik