For få registrerede hjertestartere

Da 15-årige Samer faldt om med hjertestop på atletikstadion torsdag for halvanden uge siden, fandtes den nærmeste registrerede hjertestarter flere kilometer væk på plejehjemmet Grønnehaven. Virksomheder og institutioner i Helsingør Kommune har været ekstremt dårlige til at tilmelde sig hjertestarter-netværket, fortæller regionens akutmedicinske chef til Helsingør Dagblad.

Ingen vil nogensinde få at vide, om en hjertestarter kunne have reddet livet på den 15-årige Samer Ahmad Khachehan, da han torsdag aften i forrige uge faldt om med hjertestop under løbetræningen på atletikstadion ved Skolen ved Rønnebær Allé.
Kendsgerningen er imidlertid, at den nærmeste hjertestarter, der er tilmeldt Hjertestarter-Netværket, findes på plejehjemmet Grønnehaven flere kilometer væk.
Efter drengens tragiske dødsfald har Region Hovedstadens akutmedicinske chef, Freddy Lippert, for Helsingør Dagblad undersøgt, hvor mange hjertestartere, der er registreret i Helsingør Kommune. Og det er skræmmende få.
- Det ser ekstremt dårligt ud. Der er tilmeldt én på plejehjemmet Grønnehaven, én i Hellebæk og én ved tennisbanerne i Hornbæk. Det er alt, og de er selvfølgelig langt mere udbredte.
- Det er selvfølgelig ikke, fordi virksomheder og instutioner vil have dem for sig selv. Jeg tror simpelthen bare, det drejer sig om uvidenhed.
- Min opfordring skal derfor lyde, at alle, der har en hjertestarter, går ind på hjertestarter.dk og sørger for at blive tilmeldt.
Freddy Lippert giver et eksempel på, hvordan en hjertestarter reddede livet på en blot 10-årig pige på en campingplads på Bornholm.
- Bornholmerne har i lighed med københavnerne været dygtige til at tilmelde deres hjertestartere, og da 112-opkaldet kom fra campingpladsen, blev det modtaget af Nordsjællands Politi.
- Vagthavende spurgte som det første, om man ikke havde en hjertestarter i nærheden, og det slog den chokerede campingpladsleder, at han faktisk lige havde anskaffet sig en, men at han bare endnu ikke havde fået den tilmeldt Hjertestarter-Netværket.
- Pigens liv blev reddet, men jeg skal selvfølgelige ikke kunne sige, om det også kunne være sket med den 15-årige dreng i Helsingør. Men tænk, hvis der findes en hjertestarter ti meter fra et sted, hvor et mennesker falder om med hjertestop, og ingen ved det.
På Skolen ved Rønnebær Allé, hvor Samer faldt om på atletikstadion, var der ingen hjertestarter at hente, da tragedien skete lige uden for skolens døre.
- Nej, vi har ikke nogen, og det burde vi have, siger skoleleder Bo Stampe.
- Nu har jeg noteret ned, hvad du har fortalt, og så skal vi helt klart have drøftet anskaffelsen af sådan én.
- Skolen var selvfølgelig lukket, på det tidspunkt, det skete, og der kan altid være forskellige omstændigheder omkring ulykker, men man kan jo ikke tage højde for alt, så jeg kan ikke se andet, end at vi må anskaffe os en hjertestarter.
Der er ingen tilmeldepligt til Hjertestarter-Netværket, og det gælder både for købere og leverandører.
- Det mest effektive ville selvfølgelig være, at leverandørerne meddelte hjertestarter.dk navne og adresser på deres kunder, siger akutmedicinsk chef Freddy Lippert til Helsingør Dagblad.
- Vi har gjort det, at vi har kontaktet levereandørerne og bedt dem om at vedlægge en folder, der fortæller, hvad køberne af deres apparater skal gøre for at tilmelde sig netværket.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Dita Kaudzite

Tabte mobil i sø under frieri – virkede stadig efter to måneder i vandet

daginstitution

Københavnske forældre bør fritages for betaling til daginstitutioner, mener flertal

1600px_colourbox40805590.jpg

Helsingør er populær som aldrig før - og borgmesteren ved godt hvorfor

Børnehave genåbning

Endnu en kommune dropper forældrebetaling, hvis børnene holdes hjemme fra dagtilbud

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere