Eventyrerens tips til mad og drikke på tur i naturen

Eventyrer og turcyklist Tore Grønne guider dig igennem alt det, du skal vide, når du tager på ekspedition i Lorryland. Her kommer han med gode råd til mad og drikke på turen.

Der skal godt med kalorier til, når man knokler af sted i cykelsadlen time efter time. 

Der er selvfølgelig lidt, der skal planlæggers, men faktisk er det simplere, end mange måske tror, for man kan gøre det præcist så nemt og hurtigt eller avanceret og lækkert, som man lyster. 

quote Det er dejlig taknemmeligt at være på tur i Lorryland, hvor der sjældent er langt til en købmand, bager eller endda cafe

Tore Grønne, Eventyrer og turcyklist

- Det er dejlig taknemmeligt at være på tur i Lorryland, hvor der sjældent er langt til en købmand, bager eller endda en café, så kan spise glimrende, uden at du behøver planlægge en masse, siger eventyrer og turcyklist Tore Grønne. 

Ekspedition Lorryland

Eventyreren og turcyklisten Tore Grønne har rejst på to hjul i hele verden. Over syv dage finder han eventyret her i Hovedstadsområdet, sammen med sin gode ven Bertel Henning fra Gershøj. Se hele ekspeditionen her.

 

I den her artikelrække deler Tore Grønne ud af sine bedste tips til at (over)leve i naturen. Se råd og ruter her.

 

Serien er produceret af Svada Film i samarbejde med TV 2 Lorry

Han har rejst på to hjul i nogle af de mest afsidesliggende og ufremkommelige områder i verden.

Denne sommer tager han på eventyr gennem Hovedstadsområdet fra Gilleleje til Stevns, sammen med sin gamle ven Bertel Henning, som ikke har cyklet siden han var knægt. Turen kalder vi "Ekspedition Lorryland". En tur, du selv kan tage, uanset form og erfaring. 

- På sådan en tur brænder du bunker af kalorier af, så det er bare med at gå ombord i de lækre sager, du måske holder lidt tilbage med i hverdagen, siger Tore Grønne, der engang vejede 27 kilo mindre, end han gør på Ekspedition Lorryland, fordi kan ikke kunne finde nok mad på en voldsomt strabadserende cykeltur gennem Pakistan, Kina, Tibet og Nepal.

Her deler han seks gode råd til, hvordan du kan spise og drikke godt på tur:
 

1. Vand er altid ved hånden
Der er aldrig langt til en vandhane i Lorryland, så du behøver ikke cykle rundt med adskillige liter på cyklen. Ofte er det rigtig fint med for eksempel to cykelflasker med i alt 1½ liter vand til i løbet af dagen. 

Du kan fylde op på steder som tankstationer og cafeer, og kan du ikke finde den slags, så er det bare med at banke på en dør og spørge, om du må fylde flasken op. 

Det leder for øvrigt også tit til en hyggelig lille snak. 

Hvis du ikke ved, om der er vand på din lejrplads, så husk at tage lidt ekstra vand med, så du har til aftensmaden, lidt i løbet af natten, hvis du vågner og er tørstig, og til morgenmaden.

Guiden fortsætter under billedet

Vandkoger og stempelkande i én. Den lille blå gasbrænder er i gang morgen, middag og aften på ekspeditionen.
Vandkoger og stempelkande i én. Den lille blå gasbrænder er i gang morgen, middag og aften på ekspeditionen.
Foto: Bertel Henning

2. Den livgivende kaffepause

Er du glad for kaffe, så er det uhyre nemt at stille kaffetørsten på tur.

Jetboil Flash er et kogesystem, hvor brænder og gryde kommer i en samlet pakke, der også har plads til en gasdåse. Det tager 5 sekunder at skrue gasbrænderen på dåsen, og i løbet af 100 sekunder bringer den en liter vand til kogepunktet. 

Med en Jetboil Coffee Press (der sælges som ekstra tilbehør) brygger du så let som ingenting en skøn kop kaffe. 

3. Spis, hvad du elsker. Find det løbende

På cykelture i Lorryland har du aldrig langt til den næste købmand eller cafe, så du kan faktisk spise, lige hvad du bedst kan lide, uden at skulle slæbe rundt på en masse mad i cykeltaskerne. 

Køb ind til en frokostsandwich. Spis på en cafe, inden du cykler ud og sætter lejren op, så behøver du ikke bekymre dig om aftensmaden.

Køb en liter mælk til morgenmadens mysli; den kan sagtens holde sig natten over. 

Stop ind ved bageren, og forkæl dig selv med en kage; du brænder masser af kalorier alligevel. 

Guiden fortsætter under billedet

Hvad er bedre på en regnvejrseftermiddag end at lave en shelter-lagkage komplet med bananer og håndpisket flødeskum? Her midt inde i Tisvilde Hegn.
Hvad er bedre på en regnvejrseftermiddag end at lave en shelter-lagkage komplet med bananer og håndpisket flødeskum? Her midt inde i Tisvilde Hegn.
Foto: Bertel Henning

4. Snacks er din ven på vejen

Selvom du ofte kan købe ind undervejs på turen, så er det en god ide at have lidt snacks i styrtasken, så du ikke går kold. 

Chokolade er altid godt (hvis det ikke er for varmt), og slik og bolsjer kan også give lidt hurtig energi. Og så er det hyggeligt at hive dem frem, når man holder pause. 

5. Den lette løsning: Frysetørret aftensmad 

Det bliver ikke meget lettere: Kog vand på din brænder. Hæld det i en pose med frysetørret mad. Rør rundt. Luk posen. Vent lidt. Spis. 

Du kan købe alverdens smagsvarianter inden for frysetørret mad i diverse friluftsbutikker – Chicken Tikka Masala med ris, jægergryde med oksekød og nudler, lammegryde med mynte og langkornede, vilde ris, fusili all'uovo med kylling bolognese og grana padano, pasta med laks og urtesauce, bøf stroganof – så det er bare med at vælge din favorit. 

Det eneste udstyr, du skal bruge for at gøre måltidet klar, er en brænder. Ekstremt nemt. Og overraskende godt. 

Guiden fortsætter under billedet

Når lejrpladser har bålsted med en grillrist som her, er det nemt at stege en god bøf eller en majskolbe over bålet. Her er der tændt op på lejrpladsen Rævemosen i Bidstrup Skovene ved Lejre. Bertel er godt brugt efter at have besejret Lorrylands højeste punkt.
Når lejrpladser har bålsted med en grillrist som her, er det nemt at stege en god bøf eller en majskolbe over bålet. Her er der tændt op på lejrpladsen Rævemosen i Bidstrup Skovene ved Lejre. Bertel er godt brugt efter at have besejret Lorrylands højeste punkt.
Foto: Tore Grønne

6. Den hyggelige løsning: Bålmaden

På mange shelter- og lejrpladser er der en bålplads, og på nogle af dem finder man ovenikøbet en grillrist. Det betyder, at du nemt kan lave en hyggelig omgang bålmad.

Du kan gøre det på den nemme måde, som stadig er enormt hyggelig på tur, og grille, hvad du normalt gør derhjemme: Stop ind ved købmanden i den sidste by, inden din lejrplads, og køb pølser, bøffer eller majskolber. Smid dem på grillristen over bålet, og snart er der serveret. 

Vil du gerne lave lidt mere avanceret bålmad, så er der i løbet af det seneste års tid kommet flere fine kogebøger specifikt til bålet og brænderen. 

Du kan for eksempel kaste dig over ILD – eventyrlig mad  af Nikolaj Kirk, Mikkel Maarbjerg og Morten Kirckhoff, Stormkøkkenet af Jesper Rais eller Bålkogebogen – smagfulde oplevelser for hele familien af Jon Lindberg.

Guiden fortsætter under billedet

Man behøver ikke at være nærig med bearnaisen, når man har cyklet hele dagen. Grillhygge i Skuldelev Havn.
Man behøver ikke at være nærig med bearnaisen, når man har cyklet hele dagen. Grillhygge i Skuldelev Havn.
Foto: Bertel Henning

Se Ekspeditionens fjerde dag her: Oldgamle skove og solskin på Hornsherred (4:7)
Guiden fortsætter under videoen

Vejret er endelig med vores to eventyrere, og det indbyder til sommerlig bål mad, som får et nøk opad.

 

Tore Grønnes samling af råd til nye eventyrere:

Planlægning

1. Kopier Tore og Bertels rute til hele Ekspedition Lorryland

Her kan du se hver af de syv strækninger, som Tore og Bertel kørte, og hvor de slog lejr. De to venner fortæller om deres favoritstrækninger og linker til sider med officielle cykelruter og stier, de har fulgt noget af vejen. Find guiden her.

 

2. Sådan finder du de smukkeste steder at slå lejr

Vi guider til, hvor man finder teltpladser, shelterpladser og steder at overnatte i naturen - med links til hjemmesider og apps. Find guiden her.

 

Forberedelse

3. Hvad må man i den danske natur?

Hvor må man færdes og slå teltet op? Hvad er reglerne for bål og åben ild - og hvad egentligt med toiletbesøg i det fri? Find guiden her.

 

4. Pakkelisten: Basisudstyr til cykeltur

Den samlede pakkeliste. Lige til at kopiere, så man er klar til at drage på tur. Find guiden her.

 

5. Sådan pakker du cyklen

Tips og tricks til at pakke turcyklen på den gode måde, så der hverken er slinger i sadlen eller ting, der går tabt i taskerne. Find guiden her.

 

På tur

6. Klæd dig på til tur

Vi går bag om trelagsprincippet og forklarer, hvordan du bedst klæder dig på, så du holder dig varm og tør på tur. Find guiden her.

 

7. Sådan får du en god nat i soveposen

Følger du de her råd, så har du en rigtig god chance for at få en varm, behagelig nats søvn, så du vågner udhvilet op til en ny dags eventyr. Find guiden her.

 

8. Sådan tager du fede billeder på cykeltur
Tre tips til at tage bedre billeder, og du kan lære, hvorfor det er fantastisk at fotografere. Find guiden her.

 

9. Uden mad og drikke, duer cykelhelten ikke

Du brænder bunker af kalorier af på to hjul, så du kan tillade dig at spise og drikke lige, hvad du vil. Se ovenfor.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik