Eventyrerens tips: Sådan klæder du dig bedst på til cykelturen

Eventyrer og turcyklist Tore Grønne guider dig igennem alt det, du skal vide, når du tager på ekspedition på din cykel. Her kommer han med sine bedste råd til, hvilket tøj du skal have på, når du tager på langtur med cyklen.

Glem alt om lycra og stram cykelbuks, når du tager på eventyr på to hjul. Her skal der helt andet og mere fleksibelt udstyr til.

- Er du godt klædt på, er der nærmest ikke det vejr, der kan få dig ned med nakken. Er du til gengæld ikke klar til vind, regn og kulde, kan du ende med fryse dig gennem dagen og få en sur oplevelse, siger eventuren og turcyklisten Tore Grønne.

Han har cyklet gennem hedebølger i troperne, sandstorme i verdens tørreste ørkener og frosne landskaber i verdens højeste bjerge. 

Da han begyndte at cykle ud i verden for 20 år siden, var det bl.a. med en hættetrøje fra skabet derhjemme som jakke. Regntøj havde han ikke noget af. 

quote Når man én gang har prøvet at cykle tre dage i konstant regnvejr, lærer man på den hårde måde at pakke noget ordentligt tøj

Tore Grønne, Eventyrer og turcyklist

- Når man én gang har prøvet at cykle tre dage i konstant regnvejr, der bare plasker løs uden pause, og man ovenikøbet sover i telt i grøftekanten, så lærer man på den hårde måde, at det er værd at pakke noget ordentligt tøj til tur, siger Tore Grønne, der første gang cyklede ud i verden som 20-årig på en fire måneder lang cykeltur gennem Andesbjergene i Sydamerika.

Ekspedition Lorryland

Eventyreren og turcyklisten Tore Grønne har rejst på to hjul i hele verden. Over syv dage finder han eventyret her i Hovedstadsområdet, sammen med sin gode ven Bertel Henning fra Gershøj. Se hele ekspeditionen her.

 

I den her artikelrække deler Tore Grønne ud af sine bedste tips til at (over)leve i naturen. Se råd og ruter her.

 

Serien er produceret af Svada Film i samarbejde med TV 2 Lorry

Denne sommer tager han på eventyr gennem Hovedstadsområdet fra Gilleleje til Stevns, sammen med sin gamle ven Bertel Henning, som ikke har cyklet siden han var knægt. Turen kalder vi "Ekspedition Lorryland". En tur, du selv kan tage, uanset form og erfaring.

Her kommer Tores bedste råd til, hvad der er smart at pakke af tøj til en cykelekspedition. Han kalder det Trelagsprincippet.

Trelagsprincippet

Trelagsprincippet gør det muligt konstant at justere efter vejr og aktivitetsniveau. 

1. Inderlaget

Det inderste lag tøj, som du har på direkte mod huden, skal sørge for at give dig lidt varme, men samtidig er det enormt vigtigt, at du kan komme af med sveden, når pulsen kommer i vejret. Derfor skal inderlaget være åndbart. 

Det kan godt være, at en T-shirt eller et par strømper i bomuld fungerer fint til hverdag, men pak det aldrig til turen. Bomuld suger fugt, og når du sveder, bliver T-shirten våd. Faktisk gennemblødt. Når du stopper, kommer du hurtigt til at fryse i en våd T-shirt. 

Uld til både kulde og varme

Det bedste, du kan bruge som inderlag – strømper, undertøj, T-shirts – er uld, og gerne den bløde merinould. Uld ånder godt, varmer selvom den bliver kold, og så er den naturligt temperaturregulerende. Det betyder, at en t-shirt i tynd merinould også er perfekt at cykle i, selvom solen banker ned, og det er varmt. 

Uld har også den fordel, at det ikke kommer til at lugte så hurtigt som tøj i syntetiske materialer. Ofte er det nok at lufte sin uldbeklædning, og så du nøjes med at have en enkelt T-shirt i uld med på tur i stedet for tre i syntetiske materialer.

Vær dog opmærksom på, at tøj i 100 procent merinould ret hurtigt kan blive slidt i stykker. Derfor er det helt normalt, at f.eks. T-shirts er i en blanding af merino og et syntetisk materiale. Det sikrer, at T-shirten holder pasformen i længere tid, og at den ikke bliver slidt i stykker helt så hurtigt. Samtidig er den en smule billigere.  

2. Mellemlaget

Dit næste lag tøj skal på mange måder opfylde de samme krav som inderlaget: Det skal give dig varme, samtidig med at du skal kunne ånde. 

Her kan man for eksempel vælge en skjorte, en fleece, en sweater, en fiber- eller en dunjakke. 

Mellemlaget tager du på, når du ikke kan holde varmen i kun dit inderlag. Det kan være, når du holder pause fra at cykle, og når du er i lejren morgen og aften.

En hoodie er dejlig at være aktiv i, da den sidder tæt, og man bevæger sig godt i den. Perfekt til lejren.

Du kan også få ekstremt lette fiber- og dunjakker, der intet fylder og vejer i taskerne, men som varmer rigtig godt. Vi brugte Haglöfs L.I.M. Barrier Jacket, som bl.a. er glimrende til pauserne.

Guiden fortsætter under billedet ...

En fiberjakke er det perfekte mellemlag. Den fylder og vejer stort set ingenting i cykeltaskerne, men holder én varm under pausen. Her er det Bertel, der lyner sin på Nordkyststien vest for Gilleleje med Kattegat i baggrunden.
En fiberjakke er det perfekte mellemlag. Den fylder og vejer stort set ingenting i cykeltaskerne, men holder én varm under pausen. Her er det Bertel, der lyner sin på Nordkyststien vest for Gilleleje med Kattegat i baggrunden.
Foto: Tore Grønne

En varm uldsweater er rar at have på i lejren, når temperaturen falder. Vi brugte Ulvang Rav.

3. Yderlaget

Dit yderlag er dit skjold mod elementerne. Det skal beskytte dig mod vind og regn, så her er tale om regnjakken/skaljakken og regnbukserne/skalbukserne. 

Mens dit yderlag holder regn og blæst ude, så er det ikke lige så åndbart som dit inder- og mellemlag. Du kan derfor godt komme til at føle dig lidt klam og fugtig, hvis du knokler løs og kommer til at svede med det på.

Mange skaljakker har lynlåsudluftning under armhulerne, så din krop har mulighed for at ånde, og så er du ude over det problem.

En god uldsweater er et fantastisk mellemlag til de kølige aftener. Tore nyder sin aftenkaffe på teltpladsen ved Nakkehoved øst for Gilleleje.
En god uldsweater er et fantastisk mellemlag til de kølige aftener. Tore nyder sin aftenkaffe på teltpladsen ved Nakkehoved øst for Gilleleje.
Foto: Bertel Henning

Trelagsprincippet i praksis

For at trelagsprincippet skal fungere praksis, skal man hele tiden tilpasse sig vejret og aktivitetsniveauet og have let adgang til de forskellige lag.

Når du stopper med at cykle, kan du for eksempel hurtigt blive kold,  så hav et mellemlag / en pausejakke klar øverst i cykeltasken, som du hurtigt kan hive frem og tage på. 

Pak den ned igen, når du cykler videre, så du ikke kommer til at svede for meget.  

Er der meget blæst eller lidt regn, kan du også sagtens trække yderlaget over inderlaget og lade mellemlaget ligge i cykeltasken. 

 

Se Ekspeditionens tredje dag her: Modvind og Marmelade i Tisvilde Hegn (3:7)

Guiden fortsætter under videoen

Efter Rågeleje er Tore så træt at den officielle cykelrute, at han får duoen ind i virvaret af eventyrlige stier i Tisvilde Hegn. 

 

Tore Grønnes samling af råd til nye eventyrere:

Planlægning

1. Kopier Tore og Bertels rute til hele Ekspedition Lorryland

Her kan du se hver af de syv strækninger, som Tore og Bertel kørte, og hvor de slog lejr. De to venner fortæller om deres favoritstrækninger og linker til sider med officielle cykelruter og stier, de har fulgt noget af vejen. Find guiden her.

 

2. Sådan finder du de smukkeste steder at slå lejr

Vi guider til, hvor man finder teltpladser, shelterpladser og steder at overnatte i naturen - med links til hjemmesider og apps. Find guiden her.

 

Forberedelse

3. Hvad må man i den danske natur?

Hvor må man færdes og slå teltet op? Hvad er reglerne for bål og åben ild - og hvad egentligt med toiletbesøg i det fri? Find guiden her.

 

4. Pakkelisten: Basisudstyr til cykeltur

Den samlede pakkeliste. Lige til at kopiere, så man er klar til at drage på tur. Find guiden her.

 

5. Sådan pakker du cyklen

Tips og tricks til at pakke turcyklen på den gode måde, så der hverken er slinger i sadlen eller ting, der går tabt i taskerne. Find guiden her.

 

På tur

6. Klæd dig på til tur

Vi går bag om trelagsprincippet og forklarer, hvordan du bedst klæder dig på, så du holder dig varm og tør på tur. Se ovenfor.

 

7. Sådan får du en god nat i soveposen

Følger du de her råd, så har du en rigtig god chance for at få en varm, behagelig nats søvn, så du vågner udhvilet op til en ny dags eventyr. Find guiden her.

 

8. Sådan tager du fede billeder på cykeltur
Tre tips til at tage bedre billeder, og du kan lære, hvorfor det er fantastisk at fotografere. Find guiden her.

 

9. Uden mad og drikke, duer cykelhelten ikke

Du brænder bunker af kalorier af på to hjul, så du kan tillade dig at spise og drikke lige, hvad du vil. Find guiden her.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik