Er du træt af kalk? Se, hvornår der er blødt vand på vej til dig

HOFOR arbejder på at skaffe blødere vand til forbrugerne. I Brøndby har de nu haft blødt vand i hanerne i fem år, og det giver en masse fordele. Men der er lang vej endnu, før alle forbrugere har fået gavn af projektet.

Er du træt af din elkoger, og synes du, at den bliver langsommere og langsommere, når du sætter vand over til en kande the eller en kop kaffe? 

Så er den muligvis godt kalket til.

Det skyldes kalk i drikkevandet, og forsyningsselskabet HOFOR arbejder på et stort projekt, der skal give forbrugerne blødere vand - altså vand med mindre kalk.

Projektet, som er en langstrakt affære, begyndte i Brøndby, hvor forbrugerne nu i fem år har fået leveret blødere vand - og det har givet en masse fordele.

Det var Brøndbyvester Vandværk, der for fem år siden gennemgik en modernisering, der giver blødere vand til forbrugerne. Og Brøndbys borgmester, Kent Max Magelund (S), har ikke fortrudt, at kommunen gik med på projektet, da HOFOR henvendte sig.

- Vi var hurtigt med på ideen. Vi ville gerne spare borgerne for besværet og udgifterne ved det hårde vand, som samtidig er dyrt og skadeligt for miljøet. Og jeg må bare sige, at vi er ikke blevet skuffet, siger han ifølge en pressemeddelelse fra HOFOR.

Han er selv en af dem, der nyder godt af det blødere vand og fremhæver mindre kalk på badeværelsesfliserne, og det samme gælder kalkaflejringer i elkedler, kaffemaskiner, vandrør og vaskemaskine.

Lang proces

Men det er en lang proces, før HOFORS cirka en million kunder alle har adgang til det bløde vand. Målet er, at 75 procent af kunderne har blødt vand i 2027, mens alle skal have det i 2029.

- Flere af HOFOR's vandværker er nået op i en alder, hvor der er behov for, at vi enten renoverer eller nybygger samtidig med, at vi installerer blødgøringsanlæg. Arbejdet er nødt til at ske i etaper, så vi sikrer, at der hele tiden er vand i hanerne hos kunderne. Og det er en større omgang. Vi moderniserer i alt otte værker, konstaterer Ahmad Yassine, der er programleder i HOFOR.

Senest indviede selskabet Værket ved Søndersø, som nu leverer blødt vand til 300.000 forbrugere i det nordlige København og Herlev, og næste år kommer Rødovre og Albertslund med, når Værket ved Thorsbro er renoveret.

Se hvornår du får blødere vand

Rundt om i hovedstadsområdet forsyner en række vandværker forbrugerne med vand. Nogle af dem har allerede fået installeret blødgøringsanlæg - andre får det først om nogle år.

Her er vandet gjort blødere:

  • Brøndbyvester Vandværk fik blødt vand i 2017. Værket leverer vand til Brøndby. Det svarer til en procent af den samlede produktion i HOFORs område.

  • Værket ved Marbjerg (Roskilde) fik blødt vand i 2021. Værket forsyner det nordlige Albertslund, et område ved Rødovre Centrum, det sydlige Herlev og alle Københavns bydele - primært Vanløse, Valby, København SV og København V. Værket leverer seks procent af det samlede forbrug.
     

  • Værket ved Søndersø (Furesø Kommune), fik blødt vand i år. Værket forsyner Herlev, Københavns nordlige bydele - Brønshøj, Nordvest, Bispebjerg, København Ø, Nordhavn og Indre By. Herfra kommer 19 procent af den samlede produktion.

Her er der blødt vand på vej:

  • 2023: Værket ved Thorsbro (Ishøj), forsyner den sydlige del af Albertslund, den nordlige del af Hvidovre; Rødovre Syd, den nordlige del af Vallensbæk, samt København V, København SV og Valby. Værket står for 15 procent af produktionen.

  • 2024: Værket ved Lejre (som erstattes af Værket ved Gevninge. Værket forsyner det nordlige Albertslund, et område ved Rødovre Centrum, det sydlige Herlev og alle Københavns bydele - primært Vanløse, Valby, København SV og København V. Herfra leveres 12 procent af forbruget.

  • 2027: Værket ved Regnemark (Køge). Forsyner Amager, København V, København SV og Indre By. Her produceres 21 procent af det samlede forbrug. (Værket skal også forsyne Dragør og Store Magleby, hvor vandværkerne lukkes, når en ny ledning fra København er klar)

  • Værket ved Islevbro (Rødovre), Forsyner Rødovre, Valby, Vanløse, København N, København Ø og Brønshøj. Værket står for otte procent af produktionen.

  • 2028: Værket ved Slangerup (Frederikssund Kommune). Forsyner Herlev, og Københavns nordlige bydele. Herfra leveres 13 procent af produktionen.

  • Endelig skal nogle vandværker nedlægges og afløses af nye. Det gælder Rødovre/Espevang Vandværk og Hvidovre Vandværk. De erstattes af et nyt vandværk ved Islevdal, som skal stå klar i 2027.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik