Er du en affaldshelt? Snart kan du få penge til de gode gerninger

Der kan være en pulje på vej, hvor affaldshelte blandt andet kan søge penge til redskaber. Puljen er en del af regeringens finanslovsudspil.

Bodil Fosgaard er en af hovedstadsområdets affaldshelte. Hun har en mission om at gøre Rødovre til en renere by. Foto: TV2 Lorry

Vi har her på TV 2 Lorry tidligere fremhævet hovedstadsområdets affaldshelte. Det er dem, der helt frivilligt samler andre folks skrald i naturen for at mindske miljøsvineriet.

Nu bliver det snart muligt for heltene at søge penge til deres gode gerninger. I hvert fald hvis det står til de Konservative. De har foreslået, at staten opretter en pulje til frivllig strandrengøring - en pulje, der vil være en del af regeringens finanslovsudspil, der bliver præsenteret på torsdag.

Læs også Mød fem frivillige affaldshelte: Sammen skralder vi i flok

- Det har været vigtigt for mig at få det med i udspillet, fordi jeg er blevet imponeret over, hvor mange kræfter de frivillige lægger i deres arbejde, siger Mette Abildgaard, der er gruppeformand for den konservative folketingsgruppe, og fortsætter:

- Samtidig har jeg oplevet, at nogen af dem mangler nogle meget lavpraktiske ting, som står i vejen for, at de kan fortsætte deres arbejde. Puljen skal gøre, at det ikke skal være en stopklods.

4 millioner til affaldshelte

Puljen til frivillig strandrengøring vil være på 4 millioner kroner, og det vil være midler, der både kan gå til praktiske redskaber og til organisering.

Læs også Sådan! Elever bag affaldssortering på skolen

- Tanken er, at pengene for eksempel kan gå til affaldssække, et skur til opbevaring af skrald eller lignende, der kan understøtte de frivilliges arbejde. Men pengene kan også gå til en ildsjæls ledelse, så initiativet kan blive spredt, siger Mette Abildgaard.

SÅ STOR SKADE GØR SKRALDET:

  • ​Det tager fire år for et cigaretskod at blive nedbrudt i naturen.
  • En kapsel er omkring 100 år om forsvinde.
  • Plastikposer forsvinder først efter 400 år.
  • For dåser er det hele 500 år.

Men det går jo meget godt uden økonomisk støtte - flere og flere frivillige samler skrald i naturen. Hvorfor ikke bruge pengene på, at staten selv gør en større indsats mod miljøsvineri?

- Hvis staten skulle gøre så meget rent, som de frivllige gør, koster det mange flere millioner for staten. Derfor skal vi støtte de frivillige i deres arbejde. Desværre møder jeg mange frivillige, der oplever barrierer, for eksempel at de mangler affaldsposer, en trailer, et midlertidigt skur til opbevaring af skrald eller lignende. Der kan puljen være en hjælp, lyder det fra Mette Abildgaard.

Hvis puljen ender i den endelige finanslov, skal politikerne i løbet af efteråret tage stilling til, hvordan man kan søge midler fra puljen. Mette Abildgaard regner med, at ordningen kan træde i kraft fra starten af det nye år.

02:23

I indslaget her kan man få et gensyn med et par af hovedstadsområdets affaldshelte.

Luk video

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik