Enorm tøjmængde stjålet: To mænd fængslet efter plyndringer fra tøjcontainere

To polske statsborgere blev søndag anholdt og sigtet for organiseret tyveri fra tøjcontainere. De er nu varetægtsfængslet i 24 dage. Yderligere to personer er fortsat på fri fod.

Søndag aften blev to polske statsborgere anholdt og sigtet for systematisk at have stjålet tøj og sko fra velgørende organisationers indsamlingscontainere flere steder på Sjælland og Falster.

Det oplyser Københavns Politi.

quote I den periode, hvor vi har efterforsket, har vi konstateret, at de i hvert fald er sluppet afsted med 4,8 ton tøj.

Lars Feldt-Rasmussen, leder af afdeling for berigelseskriminalitet og vicepolitiinspektør ved Københavns Politi

De to mænd på henholdsvis 26 og 27 år blev anholdt i Roskilde, umiddelbart efter at de havde tømt flere tøjcontainere for sække med tøj.

Anholdelserne skete efter længere tids efterforskning. Det fortæller Lars Feldt-Rasmussen, leder af afdeling for berigelseskriminalitet og vicepolitiinspektør, til TV 2 Lorry.

- Vi har konstateret og fået en del tyverianmeldelser fra blandt andet Røde Kors, som har har oplevet tyverier fra deres containere.

- På den baggrund har vi foretaget en efterforskning, der viser, at det er nogle polakkere, der kører rundt og stjæler tøj fra de her containere. Det ser for os rimelig organiseret ud.

Ifølge politiet har man som led i efterforskningen flere gange observeret, at gerningsmændene er kørt ind i Danmark om søndagen, hvor de så hen over halvandet døgn udelukkende har beskæftiget sig med tyverier, før de igen kørte ud af landet med bilerne fulde af tøj.

4,8 tons tøj konfiskeret

Tyverierne er blandt andet sket i Københavnsområdet, men også på store dele af Midtsjælland og Falster, hvor velgørende butikker har anmeldt, at de har fået stjålet tøjsække fra deres containere.

Hvor længe efterforskningen har stået på, kan Lars Feldt-Rasmussen dog ikke oplyse.

- Men når vi ser på de anmeldelser, som vi har fået ind, så kan det godt være noget, der har stået på i lang tid. Derfor kan det godt være rigtig meget tøj, der er forsvundet fra de her containere. Det, vi konkret har kunne konstatere i den periode, hvor vi har efterforsket, er, at de i hvert fald er sluppet afsted med 4,8 ton tøj.

Røde Kors kan ikke få armene ned

Som TV 2 Lorry tidligere har kunne fortælle har flere hjælpeorganisationer været præget af massive tyverier.

Det gælder blandt Røde Kors, Blå Kors og Kirkens Korshær, der oplever at få gennemrodet og stjålet genstande fra de sække med donationer, der bliver stillet foran butikkerne udenfor deres åbningstider.

Hos Røde Kors bekræfter Tina Donnerborg, der er chef for genbrug i Røde Kors, at organisationen også har oplevet, at der er blevet stjålet direkte fra organisationens containere.

- Det betyder meget for Røde Kors, at vi rent faktisk modtager de donationer, der bliver givet til Røde Kors. Derfor har vi anmeldt det til politiet.

I og med, at Røde Kors ikke ved, hvor meget og hvilket værdier, der bliver doneret i deres containere kender organisationen ikke til et præcist beløb.

Men Tina Donnerborg anslår, at det for organisationen drejer som om tyverier for “mange millioner kroner”, siden organisationen indgav den første anmeldelse i august-september 2020.

Derfor glæder hun sig over, at politiet nu er skredet til anholdelser

- Vi kan slet ikke få armene ned. Det er så skønt, at politiet er gået ind i sagen og har fanget dem, der står bag.

Ved søndagens aktion og i forbindelse med den forgående efterforskning er mere end 4,8 tons tøj - til en anslået værdi af cirka 45.000 kroner - blevet konfiskeret.

Politiet anslår, at de to - nu anholdte - polske statsborgere har samarbejdet med to øvrige om at begå de mange tyverier. Københavns Politi efterlyser derfor yderligere to mistænkte via de polske myndigheder.

Lars Feldt-Rasmussen vil dog ikke udelukke, at der kan være flere gerningsmænd involveret.

De to anholdte blev mandag formiddag fremstillet i grundlovsforhør i Københavns Byret mandag formiddag. Her blev de begge varetægtsfængslet i 24 dage, oplyser Københavns Politi mandag eftermiddag.

Tilbage i februar kunne TV 2 Lorry fortælle, hvordan hjælpeorganisationer dagligt møder ind til gennemrodede sække med donationer, som tyve har stjålet fra. Se eller gense indslaget nedenfor.

Skruppelløse folk hugger donationer til udsatte. Resten bliver smidt på fortorvet.