Endnu ikke færdigbygget børnehospital gør allerede klar til ny epidemi

I planerne for Rigshospitalets nye børnehospital er der tænkt ind, hvordan man bedst kan håndtere en ny corona-lignende epidemi.

Byggeplanerne er for længst lagt for Rigshospitalets kommende afdeling til børn, unge og gravide med navnet BørneRiget.

Det nye børnehospital er stadig kun arkitekttegninger og åbner først i 2025, men allerede nu gør man klar til at kunne håndtere corona-lignende epidemier.

- Lige fra starten af planlægningen af BørneRiget har man tænkt, at der skal være en fleksibilitet, siger lægelig senior projektchef på BørneRiget, Thomas Leth Frandsen. 

Det nye hospitalsbyggeri er formet som to hænder, og de enkelte fingre i bygningen kan isoleres fra de andre.

- Ved alle fingrene kommer der til at være direkte indgang fra gadeplan i tilfælde af infektioner, siger Thomas Leth Frandsen 

Stuer og afdelinger kommer til at kunne indrettes på flere måder og have plads til dobbelt så mange patienter. Så hvor der på en normal dag er plads til 200 patienter, er der under kriser og epidemier plads til 400.

quote Vi er blevet mere opmærksomme på, at hvis der er nogen, vi tror, der kan smitte, så skal de være et andet sted.

Lone Graff Stensballe, børnelæge og professor Rigshospitalets børne- og ungeklinik 

-I løbet af et døgn eller to kan enkeltmandsstuer udvides til tomandsstuer, med alt hvad der er behov for af ilt og sug og overvågning, siger den lægelige projektchef.

 
 
Foto: Rigshospitalet

Børn skal adskilles i venteværelset

De seneste måneder med coronavirus har vist, at netop dét bliver nødvendigt for at kunne håndtere fremtidige epidemier.

- Under covid-19-krisen har vi tydeligt set, at vi har behov for at kunne adskille smittede patienter fra ikke smittede patienter. Vi kan derfor blive pressede på vores lokaler og pladsen til at få folk skilt ad, siger Lone Graff Stensballe, der er børnelæge på Rigshospitalets børne- og ungeklinik og professor i børnevacciner. 

quote Altså i forhold til at skulle gøre klar til en anden gang, hvor det her ulykkelige skulle ske, så ville det være rart at få bygningen op i en fart.

Thomas Leth Frandsen, lægelig senior projektchef, BørneRiget

Selvom coronavirussen indtil videre er mildere mod børn, så har den skabt fokus på særlige smittefarlige situationer, der opstår på hospitalet.

- I et venteværelse kan børn sidde sammen. Og her kan der opstå smitte. Derfor er vi blevet mere opmærksomme på, at hvis der er nogen, vi tror, der kan smitte, så skal de være et andet sted, siger hun.

Bygningen viser vej

I det fingerformede børnehospital kan intensivkapaciteten fordobles fra 48 pladser til 96.

- Vi skal have en bygning, der sørger for at definerer for børnene, hvad de må, hvornår der åbent og lukket og hvornår man kan vaske hænder, siger Thomas Leth Frandsen. 

- Altså i forhold til at skulle gøre klar til en anden gang, hvor det her ulykkelige skulle ske, så ville det være rart at få bygningen op i en fart, siger han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik