Emil har cyklet 18.000 km for grønlandske børn og unge

Det er over et år siden Emil Hvidtfeldt fra Birkerød begav sig ud på en cykelrejse, der overgår de fleste. Nu er han hjemme efter 18.000 km i sadlen.

Han har tilbagelagt 18.000 km.

Indsamlet 71.000 kroner undervejs.

Cyklet gennem 26 lande. I minusgrader og 40 graders varme. Over bjerge og gennem ørken.

Og efter over et år i sadlen er Emil nu hjemme i Danmark igen, hvor han tirsdag blev fejret i København.

- Hele min tur er gået rigtig fint. Det er ikke gået helt efter planen, da jeg har byttet nogle lande ud med nogle andre, så selve ruten er blevet lidt anerledes. Men det er gået rigtig godt. Bedre end forventet. Jeg har ikke været ude for noget ubehageligt eller noget, og har heller ikke haft nogen styrt. Det har selvfølgelig været en kæmpe udfordring rent fysisk og psykisk, siger Emil Hvidtfeldt til TV 2 Lorry.

Emil hjemme hos en iransk familie.
Emil hjemme hos en iransk familie.

Penge til mentorprogram

Rejsen har været et eventyr. En oplevelse for livet. Men det var også en rejse, der skulle hjælpe andre. For mens Emil Hvidtfeldt trådte i pedalerne, samlede han ind til Foreningen Grønlandske Børn.

Mere specifikt samlede Emil ind til foreningens mentorprogram, der går ud på at støtte de grønlandske unge under deres uddannelse. Han har nemlig selv boet i Grønland i et år og har et nært forhold til stedet og befolkningen.

- Når unge i Grønland starter på en ungdomsuddannelse, er det ofte langt væk hjemme fra. Jeg har selv studeret på Grønland, og det endte med, at jeg måtte flytte tilbage til Danmark, da jeg kæmpede lidt med helbredet deroppe. Projektet Ilinniartut sørger for, at de unge får en mentor tilknyttet, som kan hjælpe med alt fra lektier til kærestesorger, og hvad der ellers kunne være brug for, siger Emil Hvidtfeldt.

Hvad der ligner en uendelig vej i Tyrkiet.
Hvad der ligner en uendelig vej i Tyrkiet.

Derfor kontaktede han foreningen og spurgte, om han ikke måtte skabe opmærksomhed og støtte ved at cykle - langt.

- Det er selvsagt en enorm udfordring at cykle halvvejs rundt om jorden, men at gøre en forskel for de unge i Grønland, giver bare galskaben noget mening for mig. Den støtte, jeg oplevede, gav en helt enorm motivation til at fortsætte trods de hårde stunder, siger han.

Hos Foreningen Grønlandske Børn har de fulgt hans rejse tæt:

- Han er en særlig stjerne for os. Det at unge har lyst til at gøre noget for andre unge og børn, det har jeg næsten ikke ord for, hvor meget glæder os, siger Sisse Karen Ibsen, presseansvarlig i foreningen. 

- Det, Emil har gjort, betyder rigtig meget for os. Helt konkret har han jo samlet 71.000,- kr ind, som vi kan bruge på vores arbejde med sårbare unge i Grønland. Og også det, at han viser andre unge mennesker, at det er vigtigt at gøre noget, der rækker ud over sig selv, siger Puk Draiby, generalsekretær i foreningen.

Emil Hvidtfeldt knokler sig vej op i højderne i Kirgisistan.
Emil Hvidtfeldt knokler sig vej op i højderne i Kirgisistan.

Det psykiske har været en udfordring

Emil Hvidtfeldt har lært at håndtere ensomhed og hårde perioder, kroppen har vænnet sig til livet på cyklen - selvom han det meste af tiden har haft ondt et eller andet sted.

- Den største udfordring på turen har været det psykiske. Der er mange, der tænker, at det er det fysiske i at cykle 18.000 km. Men det har været det der med at være alene om det hver dag, og skulle op og i gang. Det kan være svært at holde motivationen oppe. Men det er der, at projektet har holdt min motivation og glæde oppe. Og så de mennesker jeg mødt undervejs – lokale, cyklister og turister, siger Emil.

- Jeg håber selvfølgelig, at turen har kunne inspirere nogen. Jeg har brugt rigtig meget krudt på at skrive om min tur. Og især det her med at turde kaste sig hovedkulds ud i et projekt, man tror på, siger Emil.

Emil kaldte sin tur for The Odd Trip, og du kan læse meget mere om hans eventyr her.

Et bjerg i horisonten i Pakistan.
Et bjerg i horisonten i Pakistan.

Andre vilde cykelture

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

Lystfisker

”Træk en gammel sweater på…” - her finder du alle fiskestederne

Untitled collage

Store planer for lang å – betonen skal fjernes, og vandet skal flyde frit

Jellerødskoven i Kokkedal

Træer sprængt med dynamit for at hjælpe flagermus - borgere utilfredse med høje brag

Ryget Skov spærret

Spærrer skovstier med grene: "Det er chikane mod cyklister"

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere