Ekstremt mange fejl i Københavns Kommune

Du skylder 220.000 kroner. Den besked fik en kvinde i København fra kommunen. Opkrævning var en fejl. Men kvinden fik først ret efter hun havde henvendt sig til Borgerrådgiveren.

Hun er langt fra den eneste. Borgerrådgiveren i Københavns kommune retter en skarp kritik af den sagsbehandling, som landets største kommune tilbyder sine halvanden million borgere. Det skriver Avisen.dk.

Sagsbehandlingen er præget af fejl og alt for lange ventetider og har været det i årevis uden tegn på forbedringer. Det fastslår borgerrådgiverens beretning fra 2012, der i aften skal diskuteres i borgerrepræsentationen.

"Det her er et alvorligt problem. Fejlprocenten i sagsbehandlingen bliver ved med at ligge på den forkerte side af 50 procent, uanset om vi kigger på konkrete klagesager eller tilfældigt udvalgte sagsområder," siger borgerrådgiver Johan Busse til Avisen.dk.

Han anbefaler nu de københavnske politikere at skride ind med krav om forbedringer.

Borgerrådgiveren er den myndighed, som borgerne kan gå til, hvis de vil klage over kommunens afgørelse. I den seneste beretning sætter man et kraftigt spørgsmålstegn ved både evnen og vilje til at nedbringe antallet af fejl i kommunens syv forvaltninger.

Kvinden der blev afkrævet 220.000 kroner af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i København Kommune, men afgørelsen hvilede på deres egen uvidenhed om kvindens pligt til at forsøge sin mor. Kommunen havde ellers selv afgjort i 2005 at kvinden ikke længere skulle forsørge sin mor. Det glemte de bare, da de sendte kvinden regningen på næsten en kvart millioner kroner fem år senere.

Kritikken af den konkret sag er berettiget, siger direktør Thomas Thellersen Børner fra Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, BIF.

"Men det er ikke et repræsentativt eksempel på vores sagsbehandling. Vi træffer rigtigt mange afgørelser. Som overvejende hovedregel er de materielt rigtige," siger Thomas Thellersen Børner til Avisen.dk.

Sidste år behandlede borgerrådgiveren 904 klager, som indeholdt i alt 1.737 klagepunkter, viser beretningen. De fleste handler om sagsbehandlingstid og manglende svar. Derefter kommer manglende eller forkert vejledning og kommunens afgørelser i diverse sager. I

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, der tegner sig for de fleste klagepunkter, afviser Thomas Thellersen Børner, at der er tale om en dårlig sagsbehandlingskultur i hans forvaltning:

"Borgerrådgiveren har registreret omkring 900 klagepunkter i vores forvaltning i år. Jeg synes, at man skal se det i forhold til, at vi har omkring 125.000 juridiske afgørelser om året. I det lys er tallet ikke skræmmende højt."

Sidste år pålagde borgerrepræsentationen forvaltningerne

at forbedre sagsbehandlingen Den grundlæggende udfordring er ifølge ham, at sagsbehandlingen ikke er højt nok prioriteret af de syv forvaltninger.

Lars Aslan Rasmussen, der sidder i Borgerrepræsentationen for Socialdemokraterne kalder konklusionen i borgerådgiverens beretning "stærkt utilfredsstillende".

"Vi har det sort på hvidt. Der er for mange borgere, der ikke får en ordentlig behandling," siger Lars Aslan Rasmussen, der ifølge Avisen.dk vil stille krav om forbedringer.

"Det er ikke godt nok. Jeg er klar over, at kommunen er kæmpestor, men det er noget, der har været sat fokus på i lang tid. Det er cheferne rundt omkring, der ikke tager det alvorligt. Jeg håber, at alle - borgmestre, forvaltningschefer og direktører - tager det alvorligt."


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik