Ekstremt lange ventetider rammer udsatte børn

Når mor eller far til et anbragt barn har klaget over kommunens afgørelse om, hvor meget de må se deres barn, har der i starten af året været ventetid på et år og to måneder, før nogen rørte ved sagen. Det skriver Avisen.dk.

Det viser en opgørelse fra 17. januar over ventetider i Det Sociale Nævn i Hovedstaden ifølge Avisen.dk, hvor borgerne oplever de længste ventetider.

I mellemtiden kan barnet så spekulere på, om det eksempelvis skal se mere til en dårlig mor eller mindre til en omsorgsfuld plejefamilie. Sådan lyder reaktionen fra børnenes organisationer.

"Det er meget problematisk, fordi det holder barnet i en venteposition i rigtig lang tid," siger Ingrid Hartelius Dall, juridisk konsulent i Børns Vilkår til Avisen.dk.

Anbragte børn er sårbare børn

Samværssager under serviceloven, som der er tale om, er sager med anbragte børn. Selv når kommunens afgørelse er 100 procent i orden, er de lange ventetider skadelige for i forvejen udsatte børn, lyder det.

"De fleste anbragte børn er sårbare børn og har svært ved denne uafklarethed. Nogle af dem har måske slet ikke et ønske om at se forældrene mere, men tør bare ikke give udtryk for dette til forældrene direkte," siger hun.

I Red barnet deler man den holdning.

"Det er dybt bekymrende, at der er så lange ventetider, når det handler om børn. Det har stor betydning, at man træffer en hurtig afgørelse for børnenes skyld," siger Gitte Jakobsen, der rådgiver i at beskytte børn til Avisen.dk.

"Børn får ondt i maven af ikke at kende svaret. Det er nogle store ting i deres liv," siger hun.

Det vil være spørgsmål om anbragte børns samvær med deres biologiske forældre og netværk - eksempelvis søskende, bedsteforældre, venner med flere.

Besparelser giver ventetider

Årsagen til de lange ventetider skyldes i høj grad besparelser, der har gjort det nødvendigt at fyre syv medarbejdere i Det Sociale Nævn Hovedstaden i 2011 - svarende til hver fjerde medarbejder. Det forklarer Niels Preisler, direktør for Statsforvaltningen Hovedstaden til Avisen.dk.

Regeringen indgik i november en aftale med Enhedslisten og Liberal Alliance om en omfattende omstrukturering af statsforvaltningen for at nedbringe ventetiderne. Før den er på plads, kan man ikke forvente de store kvantespring i ventetiderne, forklarer økonomi- og erhvervsminister Margrethe Vestager, der er politisk ansvarlig for statsforvaltningerne.

"Målet er, at folk får en afgørelse så hurtigt som muligt. Uanset om man er barn eller voksen er det dybt frustrerende, at der er den ventetid, når man sådan set gerne ville have ændret en afgørelse," siger hun til Avisen.dk.

Er det rimeligt at et barn skal vente et år og to måneder før sagen om samvær bliver sagsbehandlet?

"Jeg forstår fuldstændig kritikken. Der er bare det ved det, at der faktisk er truffet en afgørelse (af kommunerne, red.) i de her sager.

Kommunerne har jo en helt anderledes og indgående kendskab til en familie, end Det Sociale Nævn har," siger Margrethe Vestager til Avisen.dk.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Dita Kaudzite

Tabte mobil i sø under frieri – virkede stadig efter to måneder i vandet

daginstitution

Københavnske forældre bør fritages for betaling til daginstitutioner, mener flertal

1600px_colourbox40805590.jpg

Helsingør er populær som aldrig før - og borgmesteren ved godt hvorfor

Børnehave genåbning

Endnu en kommune dropper forældrebetaling, hvis børnene holdes hjemme fra dagtilbud

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere