Eksperter: Ny pille mod corona er en gamechanger

Det er vigtigt, at kommende pillebehandling mod covid-19 bliver sat i gang hurtigt, siger eksperter.

Det er en gamechanger, at Danmark fra efteråret står til at få en pille, der kan gives til coronasmittede for at undgå alvorlig sygdom.

Det siger Lone Simonsen, der er epidemiolog ved Roskilde Universitet.

Tabletten - Paxlovid - blev præsenteret af sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på onsdagens pressemøde i Statsministeriet om den fremtidige coronastrategi.

Ifølge Lone Simonsen er tabletten en rigtig effektiv behandling, hvis man får den tidligt i forløbet.

- Det er gamechanging behandling mod corona, og tabletterne kan forebygge alvorlig sygdom.

- Spørgsmålet er, hvordan man kan få disse piller ud til folk hurtigt nok. For hvis man ikke får den hurtigt nok, er den ikke noget værd, siger hun.

quote Det gør, at vi får endnu et værktøj at gribe ind med

Allan Randrup Thomsen, virolog


Hvis man for eksempel først bliver testet mod corona, når man er indlagt på hospitalet, mener Lone Simonsen, at det er for sent at modtage pillebehandlingen.

- Men hvis man gør, som Søren Brostrøm (direktør i Sundhedsstyrelsen, red.) siger, og lader sig teste hurtigt, hvis man har symptomer, så har vi den ekstra hjælp efter sommerferien.

Virolog: Et godt supplement til vacciner

Det er indtil videre uklart, hvor man kan få pillen, hvem der kan få pillen, og om man kan få den allerede efter en positiv hjemmetest, påpeger Lone Simonsen. Det er ligeledes uvist, hvad prisen bliver.

Virolog Allan Randrup Thomsen kalder tabletten for et klart fremskridt og som et godt supplement til vaccinerne. 

- Det gør, at vi får endnu et værktøj at gribe ind med, siger han til TV 2 Lorry.

Men han er enig med Lone Simonsen i, at den skal ud hurtigt til dem, der er i risikogruppen for at blive indlagt med covid-19.

- Det, som er essentielt, er, at den her behandling skal starte meget tidligt i forløbet, så man kan forhindre opvæksten af virusset, når man bliver smittet, siger Allan Randrup Thomsen.

Han mener derfor, at det er vigtigt, at systemet får identificeret, hvem der skal have tabletten, og det forudsætter, at de praktiserende læger får vejledning fra Sundhedsstyrelsen.

- Når systemet kører, skal man som borger testes så hurtigt som muligt, og hvis man tester positiv, skal man henvende sig – formodentlig til egen læge – som så kan udskrive den her medicin, så behandlingen kan begynde så hurtigt som muligt i forløbet, da det er her, det har størst effekt, siger Allan Randrup Thomsen til TV 2 Lorry.

Indkøbsproces gået i stå

Det er medicinalselskabet Pfizer, der står bag pillen Paxlovid. Pillebehandlingen består af to piller, der skal tages cirka hver 12. time i fem døgn.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har fundet, at risikoen for hospitalsindlæggelse falder med 85 procent hos dem, der har fået pillen, sammenlignet med dem, der ikke har.

At midlet endnu ikke er kommet til Danmark skyldes ifølge Sundhedspolitisk Tidsskrift at indkøbsprocessen, som har været overladt til EU, er gået i stå. 

Men ifølge talsmand for EU-kommissionen med ansvar for sundhedsområdet, Stephan de Keersmaecker, er det slet ikke nødvendigt at involvere EU.

EU-lande kan nemlig selv indkøbe en række lægemidler bilateralt, fortæller talsmanden til Sundhedspolitisk Tidsskrift.

Det har dog ikke været Danmarks plan, fortalte Magnus Heunicke i maj:

- Sundhedsmyndighederne har afsøgt mulighederne for at indgå en bilateral aftale med Pfizer, men vurderer, at udsigterne på nuværende tidspunkt er dårligere end for en fælleseuropæisk aftale, lød det fra sundhedsministeren.

Men nu arbejder sundhedsmyndighederne altså på at få tabletten til Danmark til efteråret.



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik