Eksperter: Lav rejsebegrænsninger til jul

Der bør laves begrænsninger på rejser til jul for at begrænse coronasmitten, lyder det fra eksperter. ”Det vil være en katastrofe”, siger Københavns overborgmester.

Coronavirus har sat en stopper for mange ting, og måske er selveste julen nu på spil. Rygterne om, hvorvidt der bør indføres rejserestriktioner i julen, har svirret i flere dage, og igen tirsdag aften i TV 2 Lorry slog flere eksperter fast: Vi bør ikke rejse hjem til jul.

- Når vi har en smitte, som stiger så voldsomt, som det sker i hovedstaden lige nu, så bliver man nødt til at se på, om man skal differentiere indsatsen, men man bliver også nødt til at se på, om det er en god idé, at så mange mennesker transporterer sig frem og tilbage i landet og indlogerer sig hos hinanden, lyder det fra Anders Beich, der er formand for Dansk Selskab Almen Medicin.


En lignende melding kommer fra Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet.

- Jeg tror bare ikke, situationen vil ændre sig markant. Derfor mener jeg, man er nødt til at melde ud, at det er uønsket, at folk rejser fra Østdanmark til Vestdanmark.

Det vil være en katastrofe

I løbet af det seneste døgn er der registreret 2.992 smittede med covid-19 i Danmark. Og alene i København er der i løbet af den sidste uge konstateret 5167 nye smittede.

Københavns overborgmester Lars Weiss frygter, at de høje smittetal vil påvirke københavnernes muligheder for at komme hjem til jul.


- Jeg håber, det kan undgås. Det vil være en katastrofe for rigtig mange familier. Der er rigtig mange københavnere, der har rødder i provinsen og traditionelt tager hjem i julen, siger han til TV 2 Lorry.

Også statsminister Mette Frederiksen udtrykte tirsdag aften sin bekymring over udviklingen på Facebook.

” Jeg ser med stor bekymring på udviklingen lige nu. Stadig flere bliver indlagt. Og smitten spreder sig for hurtigt i store dele af landet. Det er afgørende, at vi i fællesskab får smitten ned nu”, lød det blandt andet i opslaget. 

I et forsøg på at komme smitten i Danmark til livs indfører regeringen restriktioner, der allerede gælder i 69 kommuner, i resten af Danmark. Om det er nok til at redde julen og undgå rejserestriktioner til jul er dog endnu uvist.