Eksperter kendte til Penkowas kummefryser

Selvom Milena Penkowas kummefryser først lige er dukket op, har ekspertpanel nået at se nærmere på indholdet.

Foto: Lorry

Hjerneforskeren Milena Penkowas nyopdukkede kummefryser med blod- og vævsprøver var kendt af det internationale ekspertpanel, som undersøger hendes forskning, og den blev undersøgt af eksperterne, da de i sidste uge var i København. Det skriver Weekendavisen fredag.

Penkowa har erklæret, at fryseren er af meget afgørende betydning for hendes sag, og at hun både fandt det "grotesk, påfaldende og uforståeligt, at fryseren først to år efter hendes suspension blev lokaliseret.

- Eftersom ekspertpanelet er fuldstændig afhængig af materialet, det får udleveret af KU i sit arbejde, kan jeg kun kalde det skandaløst og katastrofalt, at fryseren først dukker op nu, udtalte hun i denne uge til Universitetsavisen.

Ifølge Universitetsavisen blev fryseren først låst op og åbnet den 2. april, men det var tilsyneladende tidsnok til, at ekspertpanelet har nået at gennemgå indholdet i den 400 liter store kummefryser.

- Vi blev orienteret om fundet i begyndelsen af april, og da panelet mødtes i København 11. til 13. april, var det naturligt også at kigge på fryseren, siger panelets sekretær, civilingeniør Pia Jørnø til Weekendavisen.

Hun oplyser desuden, at Penkowa sammen med sin advokat mødte op og gav informationer, da panelet var samlet i København fra den 11. til den 13. april.

Samtidig fortæller sekretæren, at den endelige rapport om redeligheden af Milena Penkowas forskning ventes afleveret til Københavns Universitet i slutningen af juli.

I starten af februar 2011 meldte Københavns Universitet Penkowa til politiet for dokumentfalsk i forbindelse med en række rotteforsøg og opfordrede i den forbindelse til en undersøgelse af Penkowas forskning.

Seks internationale eksperter skal afklare, om der er grundlag for at trække flere af Penkowas videnskabelige artikler tilbage.

Den omstridte hjerneforsker valgte før jul 2010 at sige op fra sin stilling som professor ved Københavns Universitet efter anklager om fusk med forskningsresultater.

Hun valgte endvidere at tilbagebetale 276.000 kroner til universitetet fra fondsbeløb, hun har fået bevilget til forskning.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik