Eksperter: Forbyd softguns

Flere eksperter advarer nu mod de såkaldte softguns, som blandt andet sælges i mange legetøjsbutikker, skriver DAGBLADET Roskilde.

Softguns er vellignende plastik eller aluminium kopier af ægte våben, som skyder med små plastikkugler. Men de er langt farligere end navnet, som betyder »blød pistol«, antyder.Øjenlæge Jon Peiter Saunte fra Glostrup Sygehus mener, at de helt bør fjernes fra markedet. Han har undersøgt 33 patienter, der er blevet ramt af en softgunkugle i øjet, og derfor ved han, at det kan have voldsomme konsekvenser at blive ramt af de hurtigt flyvende plastikkugler.- Patienterne får typisk først alvorlige blødninger i øjet, og siden kan det føre til synstab, og der er en risiko for, at de ender med at blive blinde, siger han.Patienterne er typisk drenge mellem 13 og 17 år, og det er langt fra altid, at de selv har skudt med en softgun.- Det vi ofte ser, er, at det er de drenge, der står og kigger på kammeraten, der skyder, der bliver ramt, siger Jon Peiter Saunte.Våbenekspert hos Midt- og Vestsjællands Politi, John Thor Pedersen, mener bestemt heller ikke, at softguns hører hjemme i legetøjsbutikker. - Det er det forkerte signal at sende, at de forhandles i en legetøjsforretning, siger han.Han understreger samtidig, at børn under 18 år slet ikke må lege med softguns, fordi de er omfattet af våbenloven.- Der er ikke noget, der hedder privat område, når man taler om våbenloven. Men hvis du er over 18 år, er der ikke noget problem, bare kuglerne ikke ryger ind til naboerne. Hvis du er under 18 må du slet ikke skyde med dem med mindre, du har særlige tilladelser, siger John Thor Pedersen.Det undrer også våbeneksperten, at det er tilladt at sælge softguns i en legetøjsbutik.- Det er ikke legetøj, og de kan være farlige for dem, der bliver ramt. Farligheden afhænger af, hvilken kraft man kan skyde plastickuglen ud med, så det er lidt forskelligt fra våben til våben, men det er bestemt ikke ufarligt, slår politiassistenten fast.

**** DETTE STOF ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF ANDRE ****
//Betingelser for aflevering til Ritzaus citattjeneste:
- Stof på Ritzaus citattjeneste er udsendt på ansvar af det citerede/afsendende medie.
- Stof til Ritzaus citattjeneste skal afleveres som færdigredigeret citathistorie (inkl. kildehenvisning) i en sådan form, at Ritzaus abonnenter frit og uredigeret kan anvende hele teksten med kildehenvisning.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

John Schmidt Andersen

Før ville ingen investere i Vinge – nu står kommune med flere tilbud på hånden

40_percent

playSverige åbner grænsen for skilsmissebørn med ledsager

rungsted havn

Medarbejder sendt hjem efter sag om svindel i Rungsted Havn

opholdsforbud på christiania

Christiania lukker sig selv med hegn efter opholdsforbud

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere