Ekspert vurderer SAS' overlevelseschancer: "Investorer løber skrigende væk"

Forhandlinger mellem SAS og omkring 1000 af selskabets piloter for at undgå en strejke er mandag brudt sammen. Dermed er strejken en realitet, og det bliver en giftig omgang for SAS.

Der kæmpes for livet på direktionsgangene hos SAS, hvor dagens pilotstrejke kommer oveni likvide problemer, der gør, at flyselskabet bløder.

Dagens udmelding gør det ikke ligefrem nemmere at skaffe mulige investorer, vurderer Sydbanks luftfart- og chefanalytiker analytiker, Jacob Pedersen.

- Hvis pilotstrejken varer 14 dage, så har det i likviditet - altså i penge, der ikke er kommet ind i SAS' kasse eller er flyttet ud - formentligt kostet tre milliarder kroner. Så det her er møgdyrt for SAS, siger han.

Jacob Pedersen forklarer, at SAS allerede de seneste 14 dage har lidt under, at kunder har holdt sig fra at købe billetter af frygt for en strejke. Men i den tid har SAS i det mindste haft fly i luften.

Nu kan en stor del af dem se frem til at blive på jorden. Dermed kan bare få uger udløse en milliardregning ifølge Jacob Pedersen.

SAS-ledelsen forsøger at få gennemført en redningsplan for selskabet. Et element i den plan er at bruge færre penge på medarbejderne i selskabet. Her skulle piloterne blandt andet ifølge selskabet give sin del.

Overlevelsesmulighederne er blevet mindre

En anden del af planen er også, at der skal skydes nye penge i selskabet. Her har en af selskabets to store ejere i dag, den svenske stat, oplyst, at den ikke vil være med.

Dermed skal der findes nye investorer. Men potentielle investorer har næppe fået større appetit på et milliardindskud nu, hvor piloternes strejke er en realitet, vurderer Jacob Pedersen.

- De investorer, som tidligere kunne have haft lyst til at investere i SAS, må være vendt rundt på hælene og løbet skrigende væk allerede nu. Det her gør selskabets overlevelsesmuligheder mindre, siger han og uddyber.

- Der er mange puslespilsbrikker her. Det er ikke kun piloternes forhandlinger, der kunne gøre det svært for SAS at overleve. Men det var en af brikkerne, der skulle falde på plads. Den falder ikke på plads nu.

Ifølge luftfartsanalytikeren er det nu bestemt en mulighed, at SAS snart vil søge konkursbeskyttelse eller en anden form for juridisk proces.

- Vi kan godt regne med, at hvis SAS kommer ind i en konkursbeskyttelse, at selskabet bliver i en noget anden form, når det dukker op igen. Det er ikke mejslet i sten, men det er der en risiko for, siger han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik