Ekspert giver råd om digital adfærd: En enkelt opdatering kan få konsekvenser

Hvad bør man (undlade at) dele om sig selv på nettet? TV 2 Lorry har talt med en ekspert og kastet sig ud i et lille eksperiment.

Find vores stalking-eksperiment fra YouTube længere nede i artiklen. 

Har du googlet dig selv for nylig? Eller kastet et kritisk blik på, hvad der ligger til offentligt skue på dine sociale medier?

Det er noget Pernille Tranberg, der blandt andet underviser i digital identitet, gerne vil opfordre os til at overveje. 

Hendes opfordring går blandt andet ud til de tusindvis af unge, der lige nu starter på en ny uddannelse eller efter endt uddannelse skal bevæge sig ud på jobmarkedet.

Pernille Tranberg mener mere konkret, at man blandt andet bør overveje, om informationer vedrørende disse syv emner skal være offentligt tilgængelige:

Syv (personfølsomme) områder :

  1. Helbred
  2. Økonomi
  3. Fagforeningsmedlemskab
  4. Politisk overbevisning
  5. Seksuel orientering
  6. Religiøs overbevisning
  7. Kompromitterende materiale - for eksempel billeder, hvor du er fuld.

Kulturforskellige kan have konsekvenser

Hvad, man har lyst til at dele, er naturligvis helt individuelt. Og det kunne måske godt lyde en kende paranoidt at rense sit 'digitale jeg' for alt følsomt materiale, men spørger man Pernille Tranberg, så kan det faktisk godt have nogle negative konsekvenser.

Hvad kan det skade? Hvorfor skal man overhovedet tænke over det?

- Min nevø skulle til USA efter 9. klasse, og han havde på et tidspunkt skrevet, at han var ateist på Twitter. Det kan overhovedet ikke skade i Danmark. Men hvis du skal bo hos en amerikansk familie, der går i kirke hver søndag, så betyder det rigtig meget, og han var lige ved slet ikke at kunne komme afsted, siger Pernille Tranberg. 

Hun uddyber sit eksempel:

-  Senere postede han et billede sammen med en ven, der stod med en øl i hånden. Det er ulovligt i USA, hvis du er mindreårig. Så man skal huske, at der er kæmpe store kulturforskelle.

Ifølge Pernille Tranberg er der dog også flere danske arbejdsgivere, der ville vælge en kandidat fra, som poserer online eller fuld med en øl i hånden.

Faktisk vil Pernille Tranberg gå så langt som til at anbefale, at alt, der ikke er professionelt, bliver delt uden profilbillede og i et andet navn, som kun dine 'rigtige' venner kender. 

Du kan få en uddybende liste over Pernille Tranbergs anbefalinger om din digitale identitet her

TV 2 Lorrys 'stalking-eksperiment'

I forbindelse med studiestarten besøgte TV 2 Lorry Københavns Professionshøjskole på Vesterbro, hvor vi lavede et lille eksperiment: 

Hvor meget kan vi finde om en studerende, som vi kun kender fornavnet på? Et telefonnummer måske?

Her 'stalkede' vi blandt andre den pædagogstuderende Jonas Casper Pihl Kjer, og han viste sig at være lidt af en åben digital bog.

I vores YouTube-program kan du se, hvordan eksperimentet gik:

Jonas Casper Pihl Kjer er dog fuldt ud bevidst om, at han har valgt at gå åbent til værks på nettet.

Er der noget af det, vi fandt om dig, som du ikke synes var fedt? 

-  Nej, egentlig ikke. Så tror jeg ikke, at jeg havde opgivet det fra starten af, svarer han.

-  Jeg har tænkt, om man skulle prøve og skærpe det lidt. Men så har jeg det sådan: hvis folk gerne vil følge med i det (...), så skal de have lov til det. 

Hvad deler du?

Ifølge Danmarks Statistik er Danmark det land i EU, hvor den største del af befolkningen mellem 16 år og 74 år anvender sociale netværkstjenester som eksempelvis Facebook eller Instagram. Det gør 81 procent. 

Cirka halvdelen, 49 procent, har delt eget indhold. Det kan eksempelvis være private billeder. 


18 procent har delt egne holdninger om samfundet og politik. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik