Ekspert: Genåbningen af natklubber og diskoteker bør vente

Antallet af coronasmittede er for højt til, at det er forsvarligt at åbne op for natklubber og diskoteker, mener ekspert. Politikerne vil afvente sundhedsmyndighedernes anbefalinger, før beslutningen om genåbning træffes.

Nattelivet er på dagsordenen, når politikerne på Christiansborg den kommende måned skal diskutere fase fire af genåbningen af Danmark.

De skal blandt andet beslutte, hvordan og hvorvidt diskoteker og natklubber, der har været lukkede siden marts, kan åbne igen.

Men politikerne bør være varsomme med at genåbne nattelivet, lyder det fra Jan Pravsgård Christensen, der er professor i immunologi på Københavns Universitet.

- Jeg tror, det er bedre at vente en måned, måske to, og lige se, hvordan situationen ser ud i Danmark med hensyn til smittetallet, når vi er færdige med feriesæsonen, siger han til TV 2 Lorry.

Flere smittede udgør en risiko

De seneste par uger er antallet af konstaterede coronasmittede steget.
Mens der i uge 27 var 123 smittede og nyindlagte, var tallet i sidste uge på 247. 

quote Der skal jo bare nogle enkelte ind på et diskotek eller en natklub, før det kan gå galt

Jan Pravsgård Christensen, immunolog ved Københavns Universitet

Tallene bør være lavere, før det igen skal være muligt at danse til solen står op, mener Jan Pravsgård Christensen.

- Vi skal være på et stabilt lavt smittetryk og på et stabilt lavt antal nysmittede hver dag, hvor vi ligger på de der 15-20 stykker i døgnet. Så kan vi begynde at overveje at lukke noget mere op, siger han. 

I maj måned fik værsthuse, restauranter og caféer lov til at åbne - dog med en del restriktioner og kun til klokken tolv.

Nu er turen måske kommet til natklubberne, men her kan det være særligt svært at undgå smittespredning, mener Jan Pravsgård Christensen.

- Udfordringen er jo, at man danser meget tæt, der er meget larm, lukkede rum, og man drikker lidt alkohol, så paraderne er nede. Man tænker sig måske ikke så grundigt om, som man skulle gøre. Og så har vi en masse mennesker i tæt kontakt. Og, der skal jo bare nogle enkelte (smittede, red.) ind på et diskotek eller en natklub, før det kan gå galt, siger han til TV 2 Lorry.

Det åbner i fase fire

Partier vil lytte på sundhedsmyndighederne

Tidligere har politikerne været splittede i forhold til den planlagte genåbning.

Tidligere har SF og Enhedslisten udtalt, at åbningen måske burde udskydes, mens Venstre og Radikale Venstre ikke har set grund til at ændre i genåbningsplanerne. 

quote Vi er bare nødt til at være sikre på, at det er forsvarligt, og at vi ikke bringer nogen i en sundhedsrisiko

Kasper Sand Kjær, folketingsmedlem for Socialdemokratiet

Men nu ser det ud til, at der er bred enighed blandt partierne om, at man bør afvente sundhedsmyndighedernes vurdering af, hvorvidt det er forsvarligt at genåbne diskoteker og natklubber.

- Hvis vi kan, så vil vi selvfølgelig gerne åbne alt, hvad der kan åbnes, men vi er bare nødt til at være sikre på, at det er forsvarligt, og at vi ikke bringer nogen i en sundhedsrisiko, siger Kasper Sand Kjær fra Socialdemokratiet.

- Jeg kan jo godt forstå, at natklubejere og brugere har en berettiget forventning om at få en melding. Og den melding, mener jeg, vi skal få fra sundhedsmyndighederne, lyder det fra Venstres Karen Ellemann. 

En lignende udmelding kommer også fra Enhedslisten og Liberal Alliance, der også mener, at det er nødvendigt, at man bør vente på sundhedsmyndighedernes anbefalinger, før man lægger sig fast på, hvad der skal ske i næste genåbningsfase.

Hjælpepakker kan være løsningen

Hvis man ender ud i en situation, hvor natklubberne ikke får lov til at åbne igen lige foreløbigt, bør man hjælpe dem økonomisk, mener både Socialdemokratiet og Venstre.

- Så må vi jo også have en diskusion om, hvordan vi forlænger hjælpepakkerne og sikrer at der holdes en økonomisk hånd under lige præcis det kulturliv, der er så vigtigt for det her område, siger Karen Ellemann.

- Det er jo ikke natklubejernes skyld, at vi er ramt af en coronavirus, og det er vi selvfølgelig nødt til at se på, hvordan vi kan kompensere dem for, siger Kasper Sand Kjær.

En genåbning af nattelivet med natklubber og diskoteker kan fortsat have meget lange udsigter