Ejerlejligheder har ramt bunden.

Meget tyder på, at prisen på ejerlejligheder i de største byer nærmer sig bunden efter et fald på over 25 procent i Hovedstadsområdet siden toppen i 2006 og små 20 procent i Aarhus. Det viser det såkaldte pris-lejeindeks, som Søndagsavisen hvert kvartal udarbejder i samarbejde med BoligPortal.dk.

Indekset viser forholdet mellem salgsprisen på ejerlejligheder og den husleje, som tilsvarende lejligheder bliver lejet ud til.

Indekset bliver i mange lande brugt som indikator for, om prisen på boliger er på vej op eller ned - eller mere populært: om det i øjeblikket bedst kan betale sig at købe eller at leje.

Og ser man på Hovedstadsområdet og Aarhus tyder tallene på, at det for tiden bedst kan betale sig at købe.

Faktisk peger tallene på, at prisen på ejerlejligheder i Danmarks to største byer ved årsskiftet lå 8-9 procent under den historiske balance mellem købs- og udlejningspris.

Men det betyder ikke, at priserne ikke på kort sigt kan falde endnu mere, før de igen begynder at stige mod det naturlige leje, understreger Jens Lunde, boligekspert og lektor ved Copenhagen Business School.

»Når først boligpriserne kommer i utur, så kan prisen komme meget langt ned. Man skal jo være opmærksom på, at den historiske ligevægt netop er et punkt, som priserne svinger omkring på både den ene og den anden side,« siger Jens Lunde.

Når det i øjeblikket bedre kan betale sig at købe, skyldes det ikke kun, at prisen på ejerlejligheder er faldet. Det skyldes også, at prisen for at leje er stigende.

Det seneste år er kvadratmeterhuslejen således steget med 3 procent i Hovedstadsområdet og 2,5 procent i Aarhus, så en 3 værelses lejlighed nu i gennemsnit koster henholdsvis 10.321 kroner og 7.857 kroner i de to byer.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

minimumsnormering

Åben slagudveksling på rådhus om penge til minimumsnormeringer

tour de france ruten

playRuten skal nærstuderes: Tour de France-arrangør besøger København og Roskilde

parkbyen rødovre

Byråd baner vejen for nyt boligkvarter i Rødovre

20200702-092517-A-1920x1369we

Priser på op til 10 millioner kroner: Forældrekøb boomer i København

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere