Efterskoler slås med netpirater

Landets efterskoleelever tager godt for sig af retterne med musik og film på internettet, hvilket giver klagesager fra industrien. En kontrakt mellem skole, elev og forældre kan være et middel til løsning. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Det er populært at klæde sig ud som netpirat med computeren som våben på landets efterskoler. Eleverne står for en uforholdsmæssigt stor del af de sager om ulovlig download af hovedsagelig musik og film, som Uni-C sender videre til skolerne.
Det sker blandt andet efter henvendelse fra advokater og rettighedshavere. Uni-C er en styrelse under Undervisningsministeriet, som administrerer it-sikkerhed for 1400 uddannelsesinstitutioner landet over. Ud over efterskolerne drejer det sig om folkeskoler og ungdomsuddannelser, men 80 procent af sagerne bliver altså sendt ud til efterskolerne, hvilket svarer til omkring 200 månedlige sager, oplyser Uni-C.
- Vi opfordrer til, at skolerne indfører en anvendelsespolitik, som sætter rammer for god skik og brug på nettet. Jeg tror ikke på, at det er den eneste løsning på problemet, men det er en del af løsningen, siger Tommy Ravn Jensen, der er sikkerhedschef hos Uni-C.
Han forestiller sig en reel kontrakt, der bliver indgået mellem skole, elev og forældre, hvor der samtidig er sanktionsmuligheder, der spænder fra den kammeratlige samtale til bortvisning og i sidste ende politianmeldelse. Hos Efterskoleforeningen mener formand Troels Borring, at det afgørende er indholdet af aftalen og ikke blot en underskrift. Til gengæld er han ikke meget for sanktioner som eksempelvis bortvisning.
- Vi skal ikke smide vores elever ud. Vi kan selvfølgelig havne i en situation, hvor vi ikke kan stå model til det, men som udgangspunkt skal vi støtte dem, siger Troels Borring.
Efterskoleeleverne ligger af indlysende årsager højt i statistikken, da de i modsætning til andre unge bor på skolen og derfor også lever hele deres digitale fritidsliv der, men den teknologiske udfordring er også vigtig at være opmærksom på, mener Efterskoleforeningen.
- Vores unger skal opføre sig ordentligt, og det her en ny dimension i at få unge til at stå på egne ben. Det skal vi tage alvorligt, siger Troels Borring.
Uni-C kender ikke til, at nogen klagesager er endt med et egentligt erstatningskrav.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik