Efterlyser national indsats mod selvmord

Cirka 600 danskere tager hvert år deres eget liv. Det er alt for mange, mener rådgivningsorganisationen Livslinjen.

Foto: TV2/Lorry

Livslinjen henviser til, at Danmark har en af de højeste selvmordsrater i Europa og, at flere årtiers positiv udvikling mod stadig færre selvmord er fladet ud de seneste 10 år. Det skriver DAGBLADET Roskilde onsdag.

Bestyrelsesformand i Livslinjen, Morten Thomsen, ønsker en national handlingsplan på området.

- Der mangler en systematisk indsats, som man har i andre lande. I Norge har man haft positive resultater med nationale handlingsplaner, som har kørt uafbrudt siden 1994. Herhjemme har vi der ikke været en national handlingsplan siden 2004, siger han til DAGBLADET Roskilde.

Indsats skal koordineres

Forebyggelsesindsatsen og behandling på selvmordsområdet har siden 2005 ligget hos kommuner og regioner. Og det kan den fortsat gøre, mener Morten Thomsen.

- Men indsatsen skal koordineres. Ligesom vi har set på færdselsområdet, hvor man har arbejdet målrettet og derigennem mere end fået halveret antallet af traikfdræbte de sidste 10 år, siger han.

Både Dansk Folkeparti og SF ser positivt på en øget indsats.

- Et første skridt på vejen er at få oprettet et nationalt videncenter for mænds sundhed, og det er blandt andet noget, vi forhandler med regeringen om lige nu i forbindelse med satspuljemidlerne for de kommende år, siger DF's sundhedsordfører, Liselott Blixt.

Hos SF vil sundhedsordfører Øzlem Cekic tage sagen op med sin partifælle, sundhedsminister Astrid Krag.

- Om det så skal være en national handlingsplan er svært at sige. Det kommer også an på, hvad vi kan samle flertal for. Men det er positivt og ambitiøst, og jeg vil da tage det op med sundhedsministeren, siger Øzlem Cekic.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik