Efter kontrol i sidste uge: Så mange kører med sommerdæk i vintervejret

Mens sne og slud væltede ned i sidste uge, kontrollerede Rådet for Større Dæksikkerhed, hvor mange personbiler, der stadig kører på sommerdæk.

Hvis du i sidste uge undrede dig over, at der blev kontrolleret dæk på offentlige p-pladser, så var det Rådet for Større Dæksikkerhed, der var ude for at tælle, hvor mange personbiler, der kører rundt på sommerdæk om vinteren.

I alt blev 7.890 personbiler kontrolleret på offentlige parkeringsarealer, og heraf var 10 procent af bilerne med sommerdæk.

Omsætter man stikprøveresultatet til tal på landsplan svarer det til, at 260.000 personbiler kører på sommerdæk på de danske vinterveje ifølge Rådet for Større Dæksikkerhed.

- Resultatet af dæktællingen fortæller, at omkring 260.000 biler kører rundt på sommerdæk. Ovenikøbet i løbet af en uge, hvor vintervejret for alvor satte ind med masser af sne. Det er blevet bedre, men det er stadig alt, alt for mange, og det er et alvorligt problem for trafiksikkerheden, udtaler Volker Nitz fra Rådet for Større Dæksikkerhed i en pressemeddelelse.

Kørsel med vinterdæk i vinterføre giver kortere bremselængde. FDM konkluderede i en test i 2014, at vinterdæk på våd vej giver op til 30 procent kortere bremselængde i forhold til sommerdæk. På snedækkede veje er bremselængden op til 44 procent kortere på vinterdæk i forhold til sommerdæk.

- Når vejene, som i sidste uge, er sne- og isglatte, eller kolde og våde, bremser bilen væsentlig bedre med vinterdæk. Biler på sommerdæk burde slet ikke være ude i trafikken under de forhold, siger Volker Nitz.

I modsætning til vores nabolande, er der i Danmark ikke gældende lovgivning omkring kørsel med vinterdæk. Heller ikke på dage med sne- og isglatte veje. Det kommer bag på Rådet for Større Dæksikkerhed.

- For at fremme trafiksikkerheden og fremkommeligheden synes vi, at det er logisk at skæve til lovgivningen i vores nabolande, for eksempel Tyskland. Her er det lovpligtigt at have vinterdæk eller helårsdæk på bilen, når det er vintervejr, siger Volker Nitz.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Trafik

Ny Ellebjerg. Olivas Borehoved 06. Foto Metroselskabet

Boremaskiner krydser byen - denne gang over jorden

elbusser københavn frederiksberg

14 buslinjer omlægges til el i 2022 – heriblandt to travle ruter i København

Sne veje

Flere trafikuheld i aftes - pas på isglatte veje her til morgen

øresund helsingør helsingborg

Skåne vil bygge fire tunneler mellem Helsingør og Helsingborg

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere