Efter Ikea-kritik: Nu præciserer regeringen retningslinjer for butikker

Erhvervsministeren har fået kritik for at blande sig i genåbningen af Ikea, der var planlagt denne uge.

Ikea i Gentofte. Billedet er optaget med et teleobjektiv og afstanden mellem personer på billedet kan opfattes mindre, end den reelt er. Foto: Niels Christian Vilmann - Ritzau Scanpix

Regeringen præciserer nu retningslinjer for store butikker, herunder store varehuse som Ikea.

Det oplyser Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

Retningslinjerne sætter blandt andet skrappere krav til, hvor mange kunder der må opholde sig i butikken per kvadratmeter.

Læs også Blå partier kalder minister i samråd om Ikea-kritik

For eksempel fremgår det af retningslinjerne, at varehuse og andre store butikker over 10.000 kvadratmeter må give plads til én person per 20 kvadratmeter.

Det betyder, at en butik på eksempelvis 25.000 kvadratmeter højst må have 1250 personer i butikken.

Derudover skal spise- og legeområder samt andre fællesarealer holdes lukket.

Erhvervsministeren: Ikke tilstrækkeligt klare retningslinjer

Ændringerne kommer, efter at erhvervsminister Simon Kollerup (S) har fået kritik for at blande sig i genåbningen af Ikea, der var planlagt til denne uge.

- Som erhvervsminister er mit ønske, at vi kan åbne flere og flere virksomheder, som har holdt lukket på grund af corona. Det kræver en kontrolleret genåbning. For de store varehuse, der har holdt frivilligt lukket, har der ikke været tilstrækkeligt klare retningslinjer. Derfor har regeringen opfordret netop dem til at vente med at åbne. Efter en god dialog med erhvervet og de ansattes organisationer har vi nu klare retningslinjer på plads. Det er vigtigt, hvis vi ikke skal stimle sammen for mange ad gangen. Dermed er der skabt et godt grundlag for, at Ikea og andre store varehuse, som har holdt frivilligt lukket, kan holde åbent, siger Simon Kollerup.

Læs også Nu åbner Ikea trods bøn fra minister

Retningslinjerne er udarbejdet efter dialog mellem Erhvervsministeriet, Arbejdstilsynet, Styrelsen for patientsikkerhed samt erhvervslivets og arbejdsmarkedets parter og skal bidrage til, at de store butikker kan minimere risikoen for smitte, så det er trygt for både kunder og medarbejdere.

Arbejdstilsynet og Erhvervsstyrelsen vil løbende vejlede og kommunikere om retningslinjerne.

FAKTA: Varehuse anbefales at undgå køtilbud

Nye retningslinjer for store butikker sætter blandt andet skrappe krav til antal kunder per kvadratmeter.

 

* Varehuse og andre store butikker mellem 2000 og 4999 kvadratmeter (m²) bør maksimalt tillade adgang for én person per 8 m² indendørs gulvareal, hvortil der er offentlig adgang.

 

* Varehuse og andre store butikker mellem 5000 og 9999 m² bør maksimalt tillade adgang for én person per 10 m² indendørs gulvareal, hvortil der er offentlig adgang.

 

* Varehuse og andre store butikker over 10.000 m² bør maksimalt tillade adgang for én person per 20 m² indendørs gulvareal, hvortil der er offentlig adgang.

 

* Antallet af tilladte personer i den enkelte kategori, jævnfør punkt 1-3, vil altid starte med det antal personer der maksimalt tillades i kategorien før.

 

* Varehuse og andre store butikker bør sikre, at det er muligt på alle primære gangarealer at passere andre kunder med mere end to meters afstand.

 

* Varehuse og andre store butikker bør begrænse kødannelsen foran butikkerne og sikre to meters afstand mellem kunderne foran butikken.

 

* Varehuse og andre store butikker anbefales at undgå køtilbud, aktiviteter og lignende, som kan skabe kødannelser og tæthed omkring enkelte områder i butikker.

 

* Bistro, lounge, legeområder og andre fællesarealer skal holdes lukket for ophold.

 

* Ved indretning af arbejdspladser og butikkerne er det for varehuse og store butikker særligt vigtigt, at de indrettes således, at flaskehalse og sammenstimlen på enkelte områder undgås.

 

Kilde: Erhvervsministeriet.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik