Efter hospitalsfejl fik Maria amputeret benet - nu samler venner ind, så hun kan ride igen

En gruppe venner har startet en indsamling, så Maria igen kan komme til at ride, selvom hun mangler sit ene ben.

Den 31. oktober 2018 ændrer 42-årige Maria Claumarchs liv sig for altid. Det ved hun dog ikke på daværende tidspunkt.

Maria Claumarch har redet på heste hele sit liv. Og til daglig arbejder hun med diagnosticerede unge, som får lov til at ride på hendes gård på Amager.

Men den oktoberdag for lidt mere end et år siden kommer Maria Claumarch ud for et uheld i hestestalden, som skal vise sig at vende op og ned på hendes liv.

Hun skal ordne forbenene på en hest, som bliver forskrækket, og sparker Maria Claumarch over knæet, så det ryger ud til siden.

Hun bliver hentet i ambulance og køres til Akutmodtagelsen i Hvidovre.

Nuværende protese dur ikke til ridning

I dag mangler Maria Claumarch sit højre ben. 

Hvordan det kommer så vidt vender vi tilbage til, men det betyder blandt andet, at hun ikke kan ride. 

Den benprotese, som forsikringsselskabet har givet Maria, er god. Den er lavet af hård plast, som ved hjælp af vakuum suges til stumpen. Men det betyder også, at Maria ikke kan ride med den.

Hesten forstår ikke, at det bløde plast er et ben. Og så løsner protesen sig langsomt og falder af, når hun sidder på hesten.

 

For at Maria igen kan passe sit arbejde og sin aloverskyggende hobby er en gruppe nære venner nu gået sammen for at samle 150.000 kroner ind til et nyt rideben. 

Håbet er, at donationen vil give Maria sin livsglæde tilbage:

- Inden hun mistede benet, havde hun et helt andet liv, end hun har nu. Og hun er altid så god til at hjælpe alle andre, siger veninden Sandra Starke Pedersen til TV 2 Lorry.

Hun har været med til at starte indsamlingen, og hun beskriver Maria Claumarch, som en person der er lavet af noget andet end os  andre.

Typen der ikke smider håndklædet i ringen, men taber det, fordi hun skal tørre sveden af for at kæmpe videre.

Drømmer om VM i Herning

Selv er Maria Glaumarch meget rørt over det hjælpsomme initiativ:

- Når man har så gode venner, så må man give den en ekstra skalle for at vise, at man dur til noget, siger hun til TV 2 Lorry. 

Lige da det ulykken indtræf, havde Maria faktisk ønsket sig død i et kort sekund, forklarer hun.

-  Jeg tænkte bare, at jeg kommer jo aldrig op på en hesteryg igen. Jeg kunne jo nærmest ikke rejse mig op fra kørestolen i starten, siger hun. 

I dag er planen dog, at hun vil til VM i Herning i 2022 for at vise, at man kan, hvad man vil.

På den måde vil hun give noget tilbage til de veninder, der har startet indsamlingen.

Indsamling til ben

Derfor blev benet skåret af

Det er ikke alene hestens spark, der er skyld i, at Maria Claumarch i dag mangler sit højre ben. 

Et uheldigt hospitalsforløb skulle nemlig vise sig at få fatale konsekvenser. 

På Hvidovre Hospital konstaterer man den 31. oktober 2018, at både korsbånd og sideledbånd er revet over.

Maria orienterer personalet om, at hun har manglende følelse i foden, og hun får kontrolleret pulsen i sin ankel. Alt meldes ok.

Man scanner dog ikke hendes ben med kontrastvæske, således at man kan se, om blodtilførslen til foden fungerer. 

Knæskallen skubbes på plads, og der monteres skinner. Maria Claumarch sendes hjem med beskeden om, at hun må støtte så meget på benet som muligt. 

Først 16 dage efter skal knæet rekonstrueres på Bispebjerg Hospital, og her konstaterer man, at foden er bleg. Man kan heller ikke mærke puls i foden, og derfor overføres Maria akut til Rigshospitalet.

Efter flere forsøg på at genoprette blodforsyningen til underbenet, må man på Rigshospitalet til sidst give op og amputere benet. 

 
 

Hospital beklager forløb

Netop det faktum, at Hvidovre Hospital ikke valgte at foretage en CT-angiografi (scanning med kontrastvæske) for at tjekke, om der var skader på Maria Claumarch blodårer, blev Marias onde skæbne.

Det fremgår af en skrivelse fra Patienterstatningen, som TV 2 Lorry har læst.

Patienterstatningen skriver blandt andet, at "den forsinkede diagnosticering medførte, at blodtilførslen til hendes underben led uoprettelig skade".

Man har i afgørelsen lagt vægt på, at "man i almindelig anerkendt praksis ville foretage en CT-angiografi ved skader af den karakter". 

I en mail til TV 2 Lorry kalder ledende overlæge ved Ortopædkirurgisk Afdeling på Hvidovre Hospital, Thue Ørsnes, forløbet for dybt beklageligt og meget ulykkeligt. 

Alligevel anerkender han ikke, at man ikke har fulgt "almindelig praksis": 

- Da Maria Claumarch blev indlagt, var vi fra starten opmærksomme på risikoen for karskade. Vi målte blodtrykket i underbenet, og vores opfølgning og behandling har fulgt standarderne. Målingerne viste ikke tegn på karskade, og derfor henviste vi hende ikke til CT-angiografi. Dette drøftede vi også med en karkirurg på et andet hospital, forklarer han. 

 
 

Hvorvidt man på Hvidovre Hospital fremover altid vil henvise patienter med lignende skader til en CT-angiografi loves ikke, men det er noget, som man nu vil drøfte, lyder det i svaret. 

- Når vi oplever et patientforløb som dette, gennemgår vi altid forløbet igen og overvejer, om der var noget vi kunne havde gjort anderledes eller bedre. Vi ønsker naturligvis ikke, at noget tilsvarende skal ske igen. Vi tager Patienterstatningens afgørelse til efterretning, og vi vil nu drøfte, om vi skal ændre behandlingsstrategien, udtaler Thue Ørsnes.

Maria Claumarch forsøger i dag ikke at bære nag, selvom det er svært. 

- Jeg har sådan sort på hvidt, at jeg bare var på hospitalet på det forkerte tidspunkt ved den forkerte læge, siger hun. 

- Jeg håber, vi får samlet nok penge, så jeg kan få et rideben. Primært fordi jeg kan se, at der en fremtid i sigte, som minder om den, jeg havde før. Og det gør mig lykkelig, siger hun.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Børnehjem magtanvendelse

Magtanvendelser mod anbragte børn og unge bliver ikke indberettet

Silas

Drenge fra børnehjem oplevede vold og trusler fra de ansatte, så begyndte de at filme alt med mobiltelefon

6e3cce56-fb7c-4499-891a-79fda1d9d8ec

'Jeg forstår ikke, at sådan nogle som dig ikke bruger kørestol' - 35-årig med handicap overfuses på gaden

20210226-105352-L-1920x1277we

playOverborgmesterkandidat "fik kaffen galt i halsen", da hun så nyt nattelivs-udspil

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere