Efter fyring af lyntest-leverandør: Her åbner nye teststeder – og her lukker tidligere

Firmaerne Falck og Copenhagen Medical genåbner tidligere teststeder, hvor man kan få foretaget en gratis lyntest, efter SOS International og Medicals Nordic er blevet fyret.

I bunden af artiklen kan du finde en oversigt over teststeder, der lukker nu, teststeder, der lukker senere samt nye teststeder, som åbner i denne uge.

I løbet af de kommende dage skal borgere finde vej til nye adresser, når de skal have foretaget en lyntest for covid-19.

For netop som midlertidige teststeder er blevet pillet ned og lukket ved indgangen til denne måned, har de private lyntest-leverandører Copenhagen Medical og Falck fået travlt med at stable dem på benene igen, så de på ny kan stikke en vatpind op i næsen på folk og antigen-teste dem for coronavirus.

Det sker, fordi fire af landets regioner – herunder Region Hovedstaden og Region Sjælland – har fyret firmaet SOS International med underleverandøren Medicals Nordic fra opgaven med at coronateste danskere på det offentliges regning.

En opgave, de ellers for nylig havde vundet i et offentligt udbud, hvor Falck og Copenhagen Medical blev valgt fra.

Så nu er de to fravalgte firmaer i al hast blevet kaldt ind til at løfte opgaven med at lynteste. Og det betyder, at der skal åbnes og genåbnes teststeder.

Fyret – men fortsætter 30 dage endnu

Mens Falck allerede fra denne uge skal overtage lyntestansvaret i Region Sjælland og erstatte SOS Internationals seks faste teststeder med deres egne faciliteter, så er situationen i Region Hovedstaden anderledes kompliceret.

Her er SOS International blevet opsagt med 30 dages varsel, mens underleverandøren Medicals Nordic – som har drevet fire faste lynteststeder i regionen – er blevet fyret øjeblikkeligt.

Det betyder, at SOS Internationals medarbejdere fortsat kan lynteste på frem til den 9. marts, hvorefter en ny leverandør skal overtage opgaven.

Sundhedsvirksomheden Medicals Nordic, som har været underleverandør til SOS International, er blevet fyret med øjeblikkelig virkning.
Sundhedsvirksomheden Medicals Nordic, som har været underleverandør til SOS International, er blevet fyret med øjeblikkelig virkning.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

SOS International har sammen med underleverandøren Medicals Nordic indtil nu drevet ti faste teststeder i TV 2 Lorrys sendeområde.

Til TV 2 Lorry oplyser SOS International, at to teststeder i Holte og Gentofte, som Medicals Nordic har drevet for virksomheden, lukker  med omgående virkning, mens firmaets egne centre i Roskilde og Køge lukkes i løbet af ugen i takt med, at Falck overtager opgaven i Region Sjælland.

Det er planen, at SOS International vil fortsætte med at lynteste på seks faste teststeder i Region Hovedstaden, indtil opsigelsesperioden udløber.

Testcenter genetableres ved Parken

Men fordi firmaet Medicals Nordic med dets teststeder er blevet opsagt med øjeblikkelig virkning, er Region Hovedstaden nu akut presset på testkapaciteten.

Derfor er Copenhagen Medical nu blevet hyret til at genetablere et testcenter ved fodboldboldstadionet Parken på Østerbro i København.

Tidligere kunne borgere blive testet inde på selve plænen midt på stadionet, men fordi kampe i Superligaen nu er genoptaget og FC Københavns hjemmekampe spilles i Parken, bliver det kommende teststed i stedet stablet på benene på pladsen foran nationalarenaen.

Fodboldarenaen Parken har tidligere været brugt som testcenter. Nu genetableres det, men dog uden for stadionet.
Fodboldarenaen Parken har tidligere været brugt som testcenter. Nu genetableres det, men dog uden for stadionet.
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Copenhagen Medical regner med, at testcenteret kan åbne senest onsdag klokken 12, forklarer Copenhagen Medicals direktør, Jeppe Handwerk.

- Vi har et fremragende samarbejde med Parken og vi finder en god løsning. Vi sætter barren højt og vil gerne levere en kvalitetsløsning. Så det bliver overdækket, opvarmet og med et flow, der hele tiden kan tilpasses op til 800 mennesker i timen, siger Jeppe Handwerk.

Fyret efter afsløringer

Firmaet SOS International med underleverandøren Medicals Nordic blev søndag fyret fra deres opgaver i fire af de fem danske regioner, efter Politiken og B.T. de seneste dage har afdækket stærkt kritisable sikkerheds- og hygiejneforhold hos Medicals Nordic.

De to aviser har desuden beskrevet, hvordan Medicals Nordic har tilsidesat loven ved at håndtere borgernes følsomme sundhedsdata over beskedtjenesten WhatsApp.

Søndag udsendte Region Midtjylland en pressemeddelelse på vegne af de fire regioner, hvori de blandt andet skrev, at regionerne ikke længere har tillid til, "at SOS International A/S med underleverandøren Medical Nordic A/S kan opfylde kontrakt- og sundhedsfaglige retningslinjer”.

Mens Medical Nordic er afsat øjeblikkeligt, kan SOS International altså fortsætte med at lynteste i 30 dage i Region Hovedstaden under betingelse af, at de omgående retter op på blandt andet hygiejneforhold. Gør virksomheden ikke dette, kan samarbejdet blive ophævet endnu tidligere.

Regionerne skal nu drøfte, hvordan opgaven med at antigenteste borgere nu skal løses fremadrettet. Og det betyder blandt andet, at opgaven endnu engang skal sendes i udbud.

Det hele kan virke en smule forvirrende, så derfor har TV 2 Lorry samlet en oversigt over, hvilke teststeder, der lukker og hvornår – samt en liste over nye teststeder i sendeområder, der skyder op inden længe.

I Region Sjælland, hvor Falck skal overtage hurtigtest-opgaven, har man endnu ikke lagt sig fast på, præcis hvor de nye teststeder skal åbne. Derfor er listen ikke endelig. Regionen og Falck forventer at kunne melde ud om adresser på de kommende teststeder i løbet af ugen.

Her åbner nye teststeder:

Disse teststeder fortsætter i opsigelsesperioden og lukker efterfølgende:

Disse teststeder lukker: