Efter flere falske politi-opkald: Opfordrer borgere til at passe på

En falsk politimand, der udgiver sig for at være fra Midt- og Vestsjællands Politi, har flere gange siden weekenden foretaget opkald til tilfældige borgere rundt om i landet for at franarre dem private oplysninger.

Normalt svarer de fleste høfligt og så præcist som muligt, når telefonen ringer, og en politibetjent i den anden ende af røret præsenterer sig og efterfølgende stiller nogle spørgsmål.

Men siden weekenden har der været en række tilfælde, hvor borgere har undret sig gevaldigt, efter at de var blevet ringet op af en betjent fra Midt- og Vestsjællands Politi.

Men det var i virkeligheden ikke en politimand, men én der udgav sig for at være det. Og den slags tager man ikke let på hos det rigtige politi.

Første advarsel i søndags

Allerede søndag aften sendte Midt- og Vestsjællands Politi en besked ud på Twitter, hvor man netop advarede om den falske betjent, der ringede rundt, efter at man i løbet af weekenden havde fået et par anmeldelser.

Få dage efter var manden igen på spil med nye opkald, og det fandt politiet ud af, da to kvinder - uafhængigt af hinanden - ringede til hovedtelefonnummeret 46351448 hos Midt- og Vestsjællands Politi, som begge var blevet ringet op af kort forinden.

De to kvinder – som er 42 og 64 år og henholdsvis fra Præstø og Odense – spurgte efter en navngiven medarbejder på politistationen, som havde ringet dem op.

quote Det lyder jo heller ikke som normalt politiarbejde at spørge sådan ind til private banklån, så det gør selvfølgelig, at man bliver mistænksom

Martin Bjerregaard, Midt- og Vestsjællands Politi

Og det gav anledning til forvirring, for den pågældende medarbejder hos politiet havde ikke foretaget disse opkald, og han talte i øvrigt heller ikke med den accent, som den ukendte mand i telefonen havde talt med.

Roser årvågne kvinder 

Den falske betjent havde i begge samtaler med kvinderne forsøgt med samme fremgangsmåde at franarre dem personlige oplysninger ved at påstå, at han var i gang med at kigge på mistænkelige banklån.

Martin Bjerregaard, der er kommunikationsmedarbejder hos Midt- og Vestsjællands Politi, roser de to kvinder for at være årvågne og ikke lod sig narre til at udlevere personfølsomme oplysninger til den ukendte mand.

- De anede begge uråd, da de snakkede med manden, så det er godt, at de valgte at ringe ind til os, så vi kunne blive opmærksomme på det. Ud fra det, vi har fået forklaret fra samtalerne, så lyder det jo heller ikke som normalt politiarbejde at spørge sådan ind til private banklån, så det gør selvfølgelig, at man bliver mistænksom, siger Martin Bjerregaard til TV2 Lorry.

Han opfordrer kraftigt til, at man bruger sin sunde fornuft, hvis man har en formodning om, at man taler med en svindler, men ved også godt, at nogle godt kan foranlediges til at tro, at der er tale om rigtigt politiarbejde.

- Det kan selvfølgelig være, at nogen tænker, at politiet er i gang med at efterforske økonomisk kriminalitet, som vi jo rigtigt nok gør, men det manden har spurgt om i disse tilfælde har ikke givet mening. Det er også derfor, at folk naturligvis bliver mistænksomme og ringer tilbage til os, siger han.

Kan blive svær at finde

- I alt er det nogle stykker, der har kontaktet os, men manden kan jo godt have ringet op til flere, som ikke har anmeldt det, så vi vil gerne opfordre til, at man ikke giver personlige oplysninger over telefonen, hvis man skulle blive ringet op uopfordret.

Politiet undersøger nu sagerne nærmere i et forsøg på at få identificeret den mand, der formodes at ville have udleveret nogle personlige oplysninger fra de to kvinder, så han kunne misbruge deres identitet og personlige oplysninger til en eller anden form for økonomisk kriminalitet.

Martin Bjerregaard vil ikke afvise, at man finder frem til den falske betjent, selvom det ikke bliver let.

- Der er jo spor at gå efter, fordi der er disse opkald, men der er selvfølgelig også en risiko for at sporet ender blindt, hvis det for eksempel er et mobilabonnement uden ejer, siger han.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

182875419_1391088584582504_6810450947341715862_n

Farvel til bilen - påvirket bilist kørte for 11. gang uden kørekort

20191011-134929-3-1920x1280we

Mand overdænget med slag og stukket med kniv i København

Genrebillede

Gymnasie ramt af kæmpetyveri: 120 designerstole forsvandt over weekenden

politi 112 politibil

57-årig mand savnes – nu beder politiet om hjælp

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere