Efter to år: Under én procent hjulpet ud af bander

SF og Dansk Folkeparti er ikke imponerede over, at blot 15 ud af 1700 hårdkogte bandefolk har forladt miljøet.

Foto: TV2/ Lorry

Præcis to år efter at tre borgerlige ministre lancerede en ny såkaldt exitstrategi, et program, der skulle få bandemedlemmer til at forlade deres grupper, har Rigspolitiet haft cirka 15 personer igennem programmet.

Det svarer til under én procent af målgruppen, der består af landets cirka 1700 hårdeste bandemedlemmer, skriver Jyllands-Posten.

Det viser nye tal fra Rigspolitiet, der for første gang løfter sløret for, hvor mange af de bandemedlemmer, som vil ud af miljøet, der rent faktisk er kommet gennem nåleøjet til et udslusningprogram.

Til gengæld vil Rigspolitiet ikke oplyse, hvor mange bandemedlemmer der har bedt om at få hjælp fra myndighederne.

Michael Ask, chef for Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter, NEC, der overvåger de hårdeste bandemedlemmer fra både indvandrer- og rockermiljøet i Danmark, er tilfreds med tallet.

- Der er nok kritikere, der vil sige, at det er for lidt, og man kan altid diskutere, om ikke dette tal skulle være højere. Men jeg synes, at det er et okay antal, siger han til avisen.

- I langt de fleste politikredse gøres der et glimrende arbejde, men det er jo ikke sådan, at kommunerne står derude med et fikst og færdig tilbud og en lejlighed til disse bandemedlemmer, tilføjer han.

Men hverken SF's retsordfører, Karina Lorenzen, eller Dansk Folkepartis Peter Skaarup er dog imponerede.

- Der er to måder, vi kan få bandemedlemmer og tilknyttede ud af banderne på. Den ene er, at vi stopper tilgangen til banderne og kortslutter rekrutteringen, lyder det fra Peter Skaarup.

- Den anden er, at man kan tilbyde og forhåbentlig skubbe på for at få dem til at deltage i de her exit-programmer. Hvis den ene vej slet ikke fungerer, så er der noget fuldstændig galt, tilføjer han.

Peter Skaarup vil nu bede justitsminister Morten Bødskov (S) at svare retsudvalget på, hvorfor tallet er så lavt.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik