Dyrlæger beroliger: Dit kæledyr smitter ikke

Coronavirus er IKKE farligt for dit kæledyr, slår dyrlæger fast. Der er derfor ingen grund til bekymring for smitte og dødsfald hos vores firbenede venner.

Heldigvis er der intet, der tyder på, at hverken hunde eller katte kan blive smittet eller være smittebærere og dermed sprede coronavirussen (Covid-19) yderligere. Foto: TV 2 Lorry

De fleste ved efterhånden nogenlunde, hvordan man skal omgås andre mennesker i disse corona-tider. Men hvad med kæledyrene? 

Hvordan forholder man sig til dem? Kan hunde og katte blive smittet, og kan de smitte os?

Hunde og katte kan kun få de typer af coronavirus, som smitter deres arter, og de har derfor intet med Covid-19 at gøre.

Mogens Brix, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring

Til at svare på disse spørgsmål, har vi spurgt formanden for danske dyrlæger, Hanne Knude Palshof. 

- Helt overordnet kan man godt tage den med ro. Der er ikke nogen stor risiko for at vores kæledyr overfører coronavirus, siger Hanne Knude Palshof.

01:26

Formanden for danske dyrlæger, Hanne Knude Palshof, forklarer mere om dyr og covid-19.

Luk video

Passiv smittebærer

Men der kan være en lille risiko for, at kæledyr kan blive såkaldte passive smittebærere.

- Hvis jeg for eksempel nyser på min hund, og du så klapper min hund bagefter, så kan smitten blive overført, men der intet, der tyder på, at hundene selv kan bære smitten. Det er der ingen undersøgelser, der viser kan lade sig gøre, siger Hanne Knude Palshof.

Læs også Hvad gør coronavirus ved kroppen, og hvorfor kan den blive dødelig?

Dyrlægernes formand bakkes op af dyrlæge Mogens Brix fra Agria Dyreforsikring.

Mogens Brix bygger sin viden på et engelsk studie, der undersøger hunde og katte for sygdommen. Studiet konkluderer, at der endnu ikke er fundet tilfælde af sygdomme hos dyrene.

- Hunde og katte kan kun få de typer af coronavirus, som smitter deres arter, og de har derfor intet med covid-19 at gøre. Der er intet, der indikerer, at de kan blive smittet af eller smitte mennesker, siger Mogens Brix.

Seks hyppige spørgsmål og svar om kæledyr og covid-19

1: Kan mit kæledyr smitte mig med covid-19? 


Nej. 


2: Kan jeg smitte mit kæledyr med covid-19? 


Nej. 


3: Hvad gør jeg, hvis jeg har et akut sygt kæledyr? Kan jeg tage det til dyrlægen? 


Ja. Dyrlægen har åbent, men de fleste modtager i øjeblikket kun akutte tilfælde. Sundhedsundersøgelser, kloklip og andre forebyggende undersøgelse er typisk udsat. Ring dog altid til dyrlægen først, så du ved, om der er behov for et akut besøg. Du vil også opleve øgede hygiejnetiltag – herunder færre patienter ad gangen og en ejer pr. patient ad gangen. Dette skyldes ikke frygt for smitte mellem dyr og mennesker, men sker for at efterleve og støtte regeringens retningslinjer og anbefalinger for at minimere smitte mellem mennesker. 


4. Kan jeg lufte min hund, som jeg plejer? 

 

Ja, det kan du godt. Men du bør selv være opmærksom på at følge de generelle anbefalinger med hensyn til social kontakt – ikke mindst hvis du selv er smittet med covid-19. Måske kan du få en anden i husstanden til at lufte din hund med samme hensyntagen.


5: Kan jeg lukke min kat ud, som jeg plejer? 


Ja. 


6: Jeg har hørt, at katte også kan få coronavirus – hvorfor er det så ikke farligt? 


Katte – og hunde for den sags skyld – kan være bærere af en anden type coronavirus, der er artsspecifik. Det betyder, at den kun kan smitte netop hunde og katte. Disse coronavira har intet med covid-19 at gøre. 

 

Kilde: Agria Dyreforsikring

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik