Dyrenes Beskyttelse: Neutraliser din kat, før det er for sent

Hvert år får Dyrenes Beskyttelse indleveret flere tusinde killinger til uvis skæbne. Løsningen er at neutralisere katten, inden det er for sent.

Foto af to katte, der parrer sig. Foto: Shutterstock / Ritzau Scanpix

Foråret er over os, og selvom det er en dejlig tid, vi går i møde med varmere vejr og mere fuglesang. Så er foråret desværre også sæson for uønskede killinger.

I 2017 havde Dyrenes Beskyttelses vagtcentral cirka 1900 henvendelsessager om killinger i Region Sjælland og Region Hovedstaden.

Det er ifølge organisationen et sørgeligt højt tal, som de desværre oplever hvert år. 

- Så snart foråret begynder i april, oplever vi hos Dyrenes Beskyttelse, at killinger bliver dumpet. Vi oplever ofte, at ansvaret for den store mængde katte er blevet for omfattende, siger Jens Jokumsen, chefkonsulent for familiedyr hos Dyrenes Beskyttelse.

Læs også Ubehagelige billeder: Katte dumpes og indfangningen 'saboteres'

To katte kan blive til 4.802 på fire år

En hunkat er drægtig i cirka to måneder og kan få op til fire kuld om året. I hvert kuld føder katten typisk 3-5 killinger. Killingerne vil allerede være kønsmodne, når de er 6-10 måneder gamle, og de efterfølgende år vil den samme kattebestand derfor have formeret sig til 98 katte. Det tredje år er tallet på 686, og på bare fire år svarer det til 4.802 katte.

Løsningen er derfor ligetil, påpeger Jens Jokumsen. 

- Hvis man vil undgå uønskede killinger, og gøre livet som katteejer overskueligt, bør katten blive neutraliseret, siger han.

Læs også Dyrlæger advarer mod smitsom epidemi: Kan ramme mennesker

Steriliser hunkatte og kastrer hankatte

Neutralisering af katte betyder at sterilisere hunkatte og kastrere hankatte. Da katten allerede bliver kønsmoden i 6-10 måneders-alderen, bør den derfor senest blive neutraliseret som seks måneder gammel, anbefaler Dyrenes Beskyttelse.

Ved at neutralisere sin kat kan man i ro og mag lade katten gå på opdagelse i kvarteret og slippe for, at hunkatten bliver drægtig, eller hankatten strejfer rundt og gør kvarterets hunkatte drægtige.

På landsplan havde Dyrenes Vagtcentral 1812 sidste år hele 4.907 henvendelsessager om kattekillinger. 

Se også vores Søndagsmagasin om Hans Olsen fra Køge, som har dedikeret hele sit liv til at hjælpe herreløse katte.​

14:21

Der findes mennesker med så stærkt et drive - at de kun kan gøre tingene fuldt ud. Sådan et menneske er Hans Olsen fra Køge, som vi skal møde nu. Engang var det computerprogrammering, der fyldte hele hans tilværelse.  Nu har han i stedet dedikeret sit liv til at hjælpe katte. Foto: TV 2 Lorry

Luk video

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik