Dyrenes Beskyttelse bliver kimet ned om småfugleunger - men dyrene er slet ikke i nød

Hos Dyrenes Beskyttelse er man blevet kimet ned på akuttelefon 1812 af borgere, der har fundet småfugleunger på jorden. Men fugleungerne er slet ikke i nød, lyder det.

I 2019 modtog Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 i alt 2.509 opkald om småfugleunger. Nu gløder telefonerne igen fra borgere, der har fundet en fugleunge på jorden. Men mange af disse unger, er ikke i nød. På billedet ses en solsorteunge. Foto: Dyrenes Beskyttelse

Sidste år var et travlt år på akuttelefon 1812, der er nummeret til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral.

Således modtog vagtcentralen intet mindre end 2.509 opkald fra borgere om småfugleunger - og den tendens fortsætter.

Det skriver Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelese, hvor man man opfordrer borgerne til at kigge en ekstra gang på dyret - før de ringer til vagtcentralen.

- Jorden er selvfølgelig et farligt sted for fugleunger at opholde sig, men i langt de fleste tilfælde kan ungerne sagtens klare sig alligevel. Fugleforældrene kan sagtens passe deres unger, når de er på jorden, lyder det fra Michael Carlsen, der er biolog hos Dyrenes Beskyttelse.

Top-5 over anmeldelser af tilskadekomne fugleunger i 2019

  • Småfugleunger: 2509
  • Dueunger: 1717
  • Måger, vadefugle, hønsefugle, vandhøns: 1572
  • Skader og kragefugle: 959
  • Ællinger: 774

Det sker nemlig ofte, at henvendelserne til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral drejer sig om fugleunger, der i virkeligheden slet ikke er i nød.

Af de 2.509 henvendelser om småfugleunger i nød sidste år var omkring 70 procent formentlig ikke i nød.

Disse henvendelser handlede nemlig blot om fugleunger, der var på jorden eller opholdt sig et - hos den person, der fandt den - usædvanligt sted.

Nøgne fugleunger er i nød

Fugleunger, der endnu ikke har fjerdragt, burde dog aldrig opholde sig udenfor reden. Hvis de endnu ikke er dækket med fjer, har fugleungerne meget dårlige overlevelseschancer.

Medmindre, de kan hjælpes tilbage i deres egen rede

Derfor kan man, hvis man er helt sikker på, hvilken rede fugleungen kommer fra, hjælpe den tilbage.

- De fugleunger, der godt kan opholde sig på jorden, har ofte en kort eller næsten usynlig hale og en fjerdragt, der ser meget pjuskede ud. Men hvis de har fjer, selv pjuskede fjer, og opholder sig på jorden, er de formentlig ikke i nød, siger biolog Michael Carlsen.

Hvis fugleungen har skader eller er tydeligt svækket, kan man ringe til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 og få rådgivning til, hvordan situationen skal håndteres.

Ring 1812, hvis fugleungen:

  • Har synlige skader (uden at håndtere den)
  • Ligger på siden/ryggen
  • Ligger med hovedet forover ned mod jorden

 

 Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik