Du kan stadig nå at købe en elbil uden afgifter

Danske bilister, der gerne vil køre på strøm frem for diesel eller benzin, har indtil nytår til at få købt og leveret en elbil, hvis de vil undgå at betale afgifter.

Det er ifølge Skatteministeriet konsekvensen af den elbilaftale, som regeringen fredag blev enige med Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og De Radikale om. Elbilbranchen forventer, at salget vil stige frem til nytår for herefter at gå ned i gear.

- Erfaringerne viser, at der bliver hamstret, når et lempeligt vilkår for elbiler står til at forsvinde, siger Lærke Flader, branchechef for Dansk Elbil Alliance, som er en del af Dansk Energi.

- I Norge havde man en klausul i lovgivningen, der sagde, at afgiftsfritagelsen vil høre op, når der var blevet solgt 50.000 elbiler. Det medførte en vældig hamstring af elbiler, siger Lærke Flader.

Hun tilføjer, at den norske regering i foråret alligevel valgte af forlænge afgiftsfritagelsen frem til 2020. Fredag valgte et politisk flertal i Folketinget det modsatte.

Se "verdens hurtigste el-bil er fra Hvidovre", her.

Elbilerne bliver indfaset i afgiftssystemet over de næste fem år. Aftalen går hårdest ud over de dyreste modeller, som især findes hos elbilproducenten Tesla.

- Vi har biler på lager og forventer, at vi kommer til at have et stærkt salg i de sidste tre måneder af i år, så længe vi kan levere biler, siger Esben Pedersen, kommunikationschef hos Tesla.

Her har den seneste tids usikkerhed om afgiftssystemet allerede fået salget til at stige.

Han forventer da også, at salget hos Tesla vil dykke over 90 procent, når elbiler gradvist bliver sidestillet med almindelige biler i afgiftssystemet fra næste år.

Tal fra Skatteministeriet viser at aftalen om at udfase støtten til køb af elbiler vil få Tesla-model til at stige 683.000 kroner i pris næste år.

Hos BMW Danmark har man endnu ikke fået overblik over fredagens elbilaftale.

Men ifølge Mette Lolholm, pressechef for BMW Danmark, vil man godt kunne få leveret en elbil, mens den endnu er fritaget for afgifter.

- Vores leveringstid svinger meget, men i øjeblikket vil man godt kunne få leveret en elbil inden nytår, hvis man bestiller i oktober, siger hun.

Alle elbiler, som er købt senest 8. oktober, hører under de gamle regler og slipper for afgifter, uanset om de først bliver leveret og registreret efter nytår. Dog er seneste frist 1. juli 2016.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Genåbning i Køge mandag d. 1. marts

Rød løber, blomster og tårer: Sådan foregik genåbningsfest i Køge

skibe københavn

Med Lynetteholm følger en farlig indsejling for store skibe og fritidssejlere

def_thumb,50_percent

playGodhavnsdreng vil donere sine erstatningspenge: - Det er penge til børnene

20210113-131730-5-1920x1280we

Kan tage flere dage: 100.000 borgere skal fortsat koge vandet

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere