DTU om uønsket fisk: Vi må spise os ud af problemet

Lille fisk - stort problem. Den sortmundede kutling breder sig i vores farvande. DTU Aqua i Charlottenlund arbejder på en løsning

Den er ikke særligt stor og syner på ingen måde af meget. Men den sortmundede kutling er aggressiv over for andre arter, og den er ekstremt god til at konkurrere om føden og om gode gydepladser. Og dermed fortrænger den andre arter. Og hvad gør man så ved det. Jo, lyder det fra DTU Aqua - Vi må spise os ud af problemet.

Instituttet har fået 4,9 millioner kroner i støtte fra Miljø- og Fødevareministeriet til at forske i den sortmundede kutling - og i, hvordan man kommer den til livs.  Fisken er en såkaldt invasiv art, der ikke hører naturligt til i danske farvande.

-Etablering af et målrettet fiskeri efter den sortmundede kutling er et eksempel på, hvordan man kan skabe værdifulde produkter ud af noget, der har været et problem for fiskere og havmiljø. Det giver bare god mening at finde ud af, hvordan en restvare kan bruges på en måde, man kan tjene penge på og få glæde af, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen. 

En af udfordringerne er, at vi danskere er konservative, når det gælder fisk. Vi spiser de arter, vi kender og er ikke helt begejstrede for nye fisk på tallerkenen. Derfor vil DTU Aqua blandt andet undersøge , hvordan fisken smager og føles, og om der er sæsoner, hvor kødet er bedre end andre sæsoner.

-Man kan vælge, om man vil se på den som en dårlig ting eller en god ting. Indtil nu har Danmark set på den som en dårlig ting – både for økosystemer, biodiversiteten og fiskerne. Men hvis man i stedet ser kutlingen som en ny ressource, og danskerne samtidig bliver indstillet på, at det er en god spisefisk, så kan den komme ind på det danske marked og blive noget, som fiskerne kan tjene penge på, siger Jane W. Behrens, der er seniorforsker i DTU Aquas sektion for havøkologi og oceanografi.

Forskningsprojektet indebærer, at DTU også samarbejder med en række kokke for at producere opskrifter, hvor kan kan bruge sortmundet kutling.

 

 

 

 

 

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Miljø

def_thumb,50_percent

playUndersøiske stenrev kan blive fremtidens kystsikring på Nordkysten

Stenrev

playKæmpe stenrev skal skabe liv under havet ved Nordkysten

Farum Sø

Ny spildevandsplan skal sikre badevand og vandmiljø

Samler skrald

playMadaffald, flasker og bleer langs motorveje: Ny kampagne siger tak for ingenting

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere